Foto: pixabay.com

Kvercetin, kao i drugi flavonoidi, ima antivirusna, antimikrobna i antialergijska svojstva. Ovaj flavonoid pridonosi dugovječnosti i izdržljivosti te jača srce i imunitet. Istraživanja su pokazala da ima i snažna antikancerogena svojstva. Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, kvercetin pomaže kod raznih upalnih stanja poput reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oboljenja. A to su samo neke od njegovih brojnih dobrobiti.

atma.hr – 52
Kvercetin je moćan antioksidans koji pripada skupini flavonoida, biljnih tvari topivih u vodi. Upravo je ovaj biljni pigment zaslužan za zagasitu, tamnoplavu i tamnocrvenu boju voća i povrća, koja nas asocira na zdravlje.

Svi znamo da su, primjerice, kupine, borovnice, crno grožđe i crno vino izvrsni saveznici zdravlja, a tajna se jednim dijelom krije upravo u – kvercetinu. No takve namirnice, naravno, sadrže i druge snažne antioksidanse.

Najbogatiji biljni izvor kvercetina je svježi crveni luk – 1 kilogram crvenog luka može sadržavati čak do 300 mg kvercetina. Kvercetinom obiluju i svježi sok od nara, crvene organske jabuke i brokula.

Ljekovita svojstva kvercetina

Kvercetin, kao i drugi flavonoidi, ima antivirusna, antimikrobna i antialergijska svojstva. Ovaj flavonoid pridonosi dugovječnosti i izdržljivosti te jača srce i imunitet. Istraživanja su pokazala da ima i snažna antikancerogena svojstva.

Zahvaljujući protuupalnim svojstvima, kvercetin pomaže kod raznih upalnih stanja poput reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oboljenja. A to su samo neke od njegovih brojnih dobrobiti.

atma.hr – 52
Ublažava alergije i astmu

Zahvaljujući antihistaminskom djelovanju, kvercetin uvelike pomaže kod sezonskih alergija, kao i kod intolerancije na određenu hranu. Smanjuje neugodne simptome alergije poput curenja nosa, šmrcanja, kihanja, natečenosti lica…

Vaše tijelo prirodno proizvodi histamine, tvari koje pokreću alergijsku reakciju – kvercetin se bori protiv njih te doslovce iscjeljuje tijelo izmučeno alergijom.

Kvercetin pomaže i kod astme. Istraživanja su pokazala i da olakšava tegobe kod osoba koje pate od upala gornjeg dišnog trakta.

Štiti zdravlje srca i krvnih žila

Konzumirate li često namirnice bogate kvercetinom, vaše su krvne žile zdravije i „protočnije“ te imate bolju cirkulaciju.

To automatski znači i zdravije i snažnije srce te puno manji rizik od začepljenja ili ateroskleroze.

Kvercetin se osobito preporučuje starijim osobama kako bi se smanjio rizik od kardiovaskularnih oboljenja, koja danas uzimaju sve veći broj života.

atma.hr – 52
Sprječava razvoj karcinoma

Kvercetin smanjuje oštećenja u organizmu koja nastaju djelovanjem slobodnih radikala, kao i faktore tumorske nekroze. Stoga nimalo ne čudi što osobe koje jedu više voća i povrća rjeđe obolijevaju od raka.

Više je studija pokazalo da ovaj flavonoid kontrolira rast i širenje karcinoma, zbog čega je izvrsna dopuna prirodnim metodama liječenja raka. Osim toga, neke su studije pokazale da kvercetin ublažava štetne posljedice kemoterapije, poput oštećenja živčanog sustava, glavobolje i kroničnih bolova.

Kvercetin, osobito u sinergijskom djelovanju s flavonoidom rutinom, štiti neurone u dijelu leđne moždine zaduženom za osjet bolova.

Pomaže kod sindroma propusnih crijeva

Kronični stres, pokazale su studije, dovodi do nestabilnosti mastocita (stanica imunosnog sustava) u crijevima. To može rezultirati propusnošću stijenke samih crijeva.

Upravo kvercetin pomaže stabilizaciji mastocita te na taj način sprječava ili ublažava već postojeći problem sindroma propusnih crijeva.

Također, učvršćuje veze među stanicama, čime onemogućuje malim česticama hrane da dospiju u krvotok.

atma.hr – 52
Pridonosi zdravlju i mladolikom izgledu kože

Želite li se bolje osjećati u svojoj koži te sačuvati mladolik izgled, što češće posegnite za hranom bogatom kvercetinom, poput zelenog lisnatog povrća. Zahvaljujući svojim protuupalnim svojstvima, kvercetin pomaže kod dermatitisa i fotoosjetljivosti kože.

Kod obaju stanja, ovaj se flavonoid pokazao kao puno bolja pomoć nego konvencionalne metode liječenja.

Osim što sprječava oštećenja u stanicama, kvercetin ujedno i hrani kožu te sprečava njezino preuranjeno starenje.

Smanjuje upale i bolove

Kvercetin smanjuje aktivnost upalnih citokina u organizmu što rezultira smanjenjem bolova uzrokovanih upalom. Također, inhibira stvaranje prostaglandina, čime također smanjuje bolove i upale.

Uzimanje kvercetina, bilo putem hrane ili dodataka prehrani pomaže kod artritisa, oboljenja prostate i bolesti dišnih organa.

Kod osoba koje su patile od reumatoidnog artritisa stanje se popravilo nakon što su prešle s uobičajene zapadnjačke „brze“ hrane na onu bogatu flavonoidima poput kvercetina.

Štiti od dijabetesa

Kvercetin djeluje tako da snižava razine glukoze u krvi. Ovaj biljni pigment također pomaže gušterači da lakše luči inzulin te sprečava pojavu inzulinske rezistencije, koja je tipična za dijabetes tipa 2.

Smanjuje i štetne posljedice dijabetesa kao što su neuropatija, retinopatija i katarakta.

atma.hr – 52
Savjeti za zdravu dozu kvercetina svaki dan

Ne postoji preporučena doza kvercetina za optimalno zdravlje. Putem hrane i suplemenata možete unijeti i do 500 mg kvercetina na dan, no i manje doze od toga donijet će vam zdravstvene dobrobiti.

Konzumacijom svježeg crvenog luka ili svježe iscijeđenog soka od nara svaki dan svoj ćete organizam opskrbiti ovim važnim flavonoidom.

Također i zeleni čaj je bogat njime, stoga se svaki dan počastite jednom šalicom ovog superzdravog toplog napitka.

Za optimalno zdravlje i najviše doze kvercetina uvijek birajte domaće, svježe i ekološki uzgojeno povrće i voće.

banner za knjige mudre

Hrana bogata kvercetinom:

 • crveni luk (najbogatiji izvor)
 • bobičasto voće
 • jabuke
 • crno grožđe
 • citrusno voće
 • kupušnjače (kelj, kupus, brokula, prokulice…)
 • rajčice
 • nar
 • šparoge
 • grah
 • kapari
 • peršin
 • kadulja
 • maslinovo ulje
 • kakao
 • zeleni čaj
 • domaće crno vino

atma.hr – 52
Kvercetin + bromelain = savršeni duo za zdravlje

Antioksidativno djelovanje kvercetina možete još više povećati kombinirajući ga s namirnicama koje sadrže bromelain (ananas).

Naime, dok kvercetin smanjuje oštećenja nastala djelovanjem slobodnih radikala, bromelain ograničava učinak metabolita i upalnih tvari u organizmu. Njihov je sinergijski učinak izvrstan.

Osim toga, bromelain potiče apsorpciju kvercetina u organizmu, stoga čine izvrstan spoj za zdravlje.

alternativa-za-vas