Foto: pixabay.com

Odvraćaju li vas društvene mreže od toga da budete osoba kakva želite biti? Osjećate li se loše zbog njihovih korištenja? Osjećate li se ljubomorni ili frustrirani kada vidite ili čujete određene stvari? Osjećate li stalno potrebu da idete ukorak s drugima? Postavljajući sebi ova pitanja na iskren način moći ćete identificirati kakvu vrstu utjecaja društveni mediji imaju na vaš život i trebate li napraviti neke promjene. Budući da su društveni mediji tako velik dio naših života, važno je početi razmišljati o načinima kako ih svjesno koristiti i biti više svjestan kakve emocije izazivaju.

atma.hr – 78
„Internet je fenomen koji izaziva rastresenost i potiče na predavanje impulsima naših strasti. Ako se ne uspijemo oduprijeti internetu koliko god je potrebno za napredak, izgubit ćemo tlo pod nogama. A ako izgubimo uporište, na kraju ćemo napustiti i pravi put kroz život“. – Rod Dreher

Društveni mediji doista imaju mnoge prednosti. To je sjajan način da ostanete u kontaktu s prijateljima, a također je odlično mjesto za razvoj vašeg poslovanja i brenda. Nema sumnje da ima mnogo pozitivnih strana, ali ima i mračnu stranu, a sve više istraživanja pokazuje korelaciju između korištenja društvenih mreža i depresije i anksioznosti.

Budući da su društveni mediji tako velik dio naših života, važno je početi razmišljati o načinima kako ih svjesno koristiti i biti više svjesni kakve emocije izazivaju.

Odvraćaju li vas društvene mreže od toga da budete osoba kakva želite biti? Osjećate li se loše zbog njihovih korištenja? Smatrate li da počinjete uspoređivati ​​sebe ili svoj život s drugima? Osjećate li se ljubomorni ili frustrirani kada vidite ili čujete određene stvari? Osjećate li stalno potrebu da idete ukorak s drugima?

Postavljajući sebi ova pitanja na iskren način, svjesni svojih emocija, sljedeći put kada se krećete kroz svoj feed, možete početi identificirati kakvu vrstu utjecaja društveni mediji imaju na vaš život i trebate li napraviti neke promjene.

Zamka bezumnog skrolanja po društvenim mrežama je ponašanje koje izaziva ovisnost i može stvoriti toksične navike.

atma.hr – 52
Pokušajte da ujutro kad se probudite nisu društvene mreže prvo što ćete proučavati. To će vam definitivno pomoći da ostanete na pravom putu i da radite stvari koje zapravo želite raditi prije nego što započnete dan.

Mnogi od nas unose svjesnost u sva područja svog života pa zašto ne i načinom na koji koristimo svoje telefone i angažiramo se na društvenim mrežama?

Ako smatrate da su vas društveni mediji počeli pomicati s mjesta više svijesti, evo nekoliko brzih savjeta koji će vam pomoći:

Postavite namjeru prije korištenja bilo kojeg od svojih društvenih računa. Koju svrhu se nadate izvući iz ovoga? Koristite li društvene mreže da si odvratite pažnju ili da se povežete?

Svako jutro možete postaviti za cilj da meditirate barem 10 minuta prije nego što počnete pregledavati društvene mreže.

banner za knjige iscjeljenje pomocu predaka

Prestanite pratiti ljude ili organizacije koje izazivaju emocije temeljene na strahu.

Promatrajte svaki negativan unutarnji govor ili misli o uspoređivanju kada koristite društvene mreže i nježno prebacite fokus na nešto drugo.

Usredotočite se na pozitivne aspekte društvenih medija kao što je njihovo korištenje za povezivanje s prijateljima i obitelji te za promicanje ili dijeljenje vaših ideja i priča

Dijelite samo sadržaj koji izražava istinski vas, a ne samo onaj za koji znate da bi mogli dobiti odobravanje ili oznaku “sviđa mi se”.

Širite ljubav što je više moguće i pokušajte ne osuđivati ​​druge na temelju njihovih objava na društvenim mrežama.

atma.hr – 78
Isključite se na neko vrijeme. Društvene mreže nisu same po sebi zle,  ali ovaj savjet je koristan za svakoga tko želi njegovati pozitivniju perspektivu i vibrirati na višoj frekvenciji, a osobito može biti koristan ako se borite s depresijom.

Razmislite o svim negativnostima koje dobivate preko interneta, uznemirujuće vijesti, iritantne  dijaloge, razloge da budete zavidni i slično.

Pokušajte ograničiti izloženost tim negativnim utjecajima i svjesnije pristupajte svom online vremenu. Dajte pažnju stvarima koje zaista čine da se osjećate sretnije ili nadahnutije i namjerno skrenite  pažnju na nešto drugo, ako primijetite da bezglavo pregledavate društvene mreže.

Kao rezultat toga, vaše mentalno zdravlje se može poboljšati i kada uzmete u obzir stalne promjene u navikama, taj pristup će vam pomoći da očitujete pozitivniji način postojanja.

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA

Vaša vrijednost se ne mjeri brojem klikova ili lajkova koje dobijete. Ne mjeri se lijepim selfijima koje možete snimiti niti s tim koliko cool izgleda vaš vikend.

Vaša prava vrijednost može se mjeriti samo iznutra. Vaša prava vrijednost nema nikakve veze s drugim ljudima i ima sve veze s vašim osjećajem o sebi.

Društvene mreže ne morate učiniti dijelom svog života, ali ako odlučite, pokušajte tome pristupiti svjesno kako bi to postalo nešto što obogaćuje vaš život, a ne nešto što ga osiromašuje.

ATMA – Pripremila: Suzana Dulčić