stocksnap.io

Ako nekome dajete svoju ljubav, a ta osoba je ne cijeni i ne želi ili drugome daje priznanje koje smatrate da vama pravom pripada, sigurno je da ljubomora neće uspjeti zadržati osobu. Znajte; ono što vam treba pripasti, bit će vaše, a ono što vam nije namijenjeno – ionako vam ne bi donijelo sreću. Dajte vi drugima ono što sebi najviše želite. Ako želite ljubav, dajte ljubav. Ako želite da vas poštuju, poštuje druge. Ako želite uspjeh, pomozite drugome da uspije i radujte se tuđem uspjehu. Ono što odašiljete u svijet, to vam se i vraća! Ljubomora boli i ubija ljubav. Izliječiti ljubomoru znači uvidjeti što je ona u samoj svojoj srži: duhovna glad.

atma.hr – 52
Zvijezda nije ljubomorna na ostale zvijezde koje sjaje u blizini. Kap kiše nije zavidna sebi sličnima. List koji je pao na tlo ne prestaje željeti sreću lišću koje se i dalje nalazi na grani. Trn ne kleveće ružu.

Iza vela ljubomore krije se strah od gubitka, a iza vela zavisti osjećaj da drugi nepravedno posjeduju nešto što pripada nama.

Ljubomora boli. Ona ubija ljubav.

Izliječiti ljubomoru znači uvidjeti što je ona: duhovna glad, neznanje o svom pravom identitetu i cilju života.

Krenimo od najpliće razine:

Ljudi su ljubomorni kada vide da netko drugi živi na način kako bi oni htjeli ili da posjeduju stvari koje oni žele za sebe. Kao da je urođeno u čovjeku da osjeti ljubomoru i u tome nema ništa fatalno loše ako ona čovjeka potiče na napredak. Tada osoba vlastitim trudom može postići ono što želi u životu. Ovu je vrstu ljubomore svaki pobjednik iskusio barem jednom u životu.

No ako osjećaj ljubomore stvara ljutnju, zavist i nervozu u vama, tada niste samo ljubomorni, već se osjećate bespomoćno i umanjujete vlastitu sposobnost da dobijete nešto što druga osoba posjeduje. Ljubomora bi vas uništila iznutra kada biste je zalijevali ljutnjom umjesto trudom.

Ljubomora je vrsta vrsta osjećaja koji raste ili nestaje. Ako hranite ljubomoru, ona će nastaviti rasti. Kada počinjete osjećati kako vaša ljubomora prelazi granice, uzmite trenutak da porazgovarate s njom.

atma.hr – 52
Možete doslovno razgovarati s osjećajem ljubomore i potruditi se da nestane. Svi smo mi jedinstveni i apsolutno savršeni. Nemojte biti ljubomorni na nečiji novac, ljepotu, tijelo ili život. Ako ste ljubomorni na nečiji novac, tada sebi branite da privučete novac jer stvarate negativnu energiju koja svemiru šalje poruku da nemate dovoljno novca i tako privlačite upravo to što osjećate.

Ptica ne zavidi ribi ni obratno. Svi imamo jednaku energiju koju možemo iskoristiti za stvaranje vlastitog života.

Evo što kaže veliki indijski filozof i učitelj Yogananda:

Zašto biti ljubomoran?

Ako nekome daš svoju ljubav, a ta osoba je ne cijeni i ne želi te – ili drugome daje priznanje koje smatraš da tebi pravom pripada, sigurno je da ljubomora neće uspjeti zadržati tu osobu, niti će iscijeliti ranu u vašem odnosu.

Zarobiti nekog ljubomorom i zahtjevima sigurno neće dovesti do sreće.

Uspješni odnosi mogu rasti samo uz pomoć ljubavi i povjerenja. Ljubav opstaje kada ima poštovanja, svrsishodnosti i kada nema posesivnosti.

Dakle, što je lijek? Kada god te ljubomora pokuša vezati, snažno ustvrdi: “Slobodan sam od okova ljubomore i straha. Što god treba biti moje, bit će moje; što god nije moje, puštam!”

atma.hr – 52
Tada ćeš se osloboditi ljubomore, straha i imat ćeš čudesan život. Ti možeš biti slobodan.

Ono što ti treba pripasti, bit će tvoje, a ono što ti nije namijenjeno ionako ti ne bi donijelo sreću.

Ispunjenje leži u stalnom unapređenju sebe, tako da umjesto da ti tražiš druge, oni počnu tražiti tebe. Daj ljubav i prijateljstvo bez očekivanja i zahtijevanja nečeg zauzvrat. Očekivanja će te samo učiniti žrtvom bijede.

I dok se trudiš unaprijediti sebe, čini to sam, siguran u svoje vrline i vrijednosti.

Ako želiš da ti drugi vjeruju, zapamti, nisu samo riječi ono što ima efekta, nego i ono što jesi i ono što osjećaš u sebi – ono što je u tvojoj duši.

Uvijek se trudi biti anđeo u sebi, što god drugi mislili. Budi iskren, dobar, voli druge i razumi ih.

Tko god na tvoje dobročinstvo ne odgovori, ne obaziri se, ne ljuti se. Ostani miran.

Čak i kada izgubiš voljenog, bolje je da ga pustiš da on misli da si anđeo, a ne zeleno ljubomorno čudovište.

Neka ta osoba ode držeći u mislima tvoju ljubav – i ta ljubav će zauvijek ostati u njenom srcu.”

Poželite sreću i ljubav toj osobi. Pomolite se za nju, za njezino dobro i uspjeh.

Dajte drugima ono što sebi najviše želite. Ako želite ljubav, dajte je. Ako želite da vas poštuju, poštuje druge. Ako želite uspjeh, pomozite drugome da uspije i radujte se tuđem uspjehu. Ono što odašiljete u svijet, to vam se i vraća!

Razmišljajte o svojem napretku, umjesto o manjkavosti. Učite iz vrlina osoba kojima ste zavidni. Smatrajte ih svojim učiteljima.

atma.hr – 52
Na koncu, ljubomora je duhovna glad. Ne znamo tko smo, a gladni smo, gladni nečega, ali ne znamo što je to čega smo zaista gladni, pa grizemo u sve i svašta, vrištimo, sudaramo se… jer ako ne znamo tko smo i odakle dolazimo, kako možemo znati što raditi, gdje tragati, koja je svrha svega, postoji li cilj. Samo znamo da nam nedostaje ljubavi, ljubavi prema sebi, ljubavi prema drugima, a sva ta glad u biti potječe od nedostatka ljubavi prema Bogu, ne osjećamo je, izgubili smo je…

Hesse kaže: “Što sam bivao stariji, sve manje su me ispunjavala sitna zadovoljstva koja mi je život pružao i sve jasnije sam shvaćao gdje treba tražiti prave izvore radosti i smisla. Naučio sam da biti voljen ne znači ništa, a da je voljeti sve…”

Ljubav prema Bogu uklanja svu goruću vatru ove ljudske egzistencije, svu ljubomoru, mržnju, požudu, ljutnju, egoizam, ponos i aroganciju. Zamjenjuje te osjećaje s osjećajima radosti, božanske ekstaze, blagostanja, mira i mudrosti. Pjesma Fleetwood Maca kaže ‘Utapanje u moru ljubavi gdje bi se svatko volio utopiti.’ To je Bhakti – utapanje u ljubavi.

Vedanta kaže da postoji fina nit Čiste Ljubavi koja povezuje naša srca s Bogom. Ta nit leži uspavana u srcu od početka kreacije, skrivena pod slojevima patnje i neznanja. Međutim, bez obzira kamo išli i što radili, ta nit, naša Božanska povezanost, se nikada ne može prekinuti. Bog je u stvari jedino što imamo…

To je ono što stvara našu najdublju težnju, našu najveću čežnju za, ni manje ni više – ekstazom u jedinstvu s Bogom i svime što postoji zauvijek.

ATMA