atma.hr – 52
Često se događa da nam u životu ne cvatu ruže i da sve nije onako kako smo zamislili. I u takvim situacijama nam se možda čini kako će to stanje zauvijek potrajati. Međutim koliko je to realno gledište?

Ljubomora je osjećaj koji je urođen u sva bića i potpuno ljudski, nešto čega se nitko ne treba sramiti niti glumiti jer… zamislite svi ga imaju! Koliko puta ste bili ljubomorni na prijatelja/icu koji/a ima fantastični novi posao, momka/djevojku za poželjeti, filmski stan? Vjerujem da ste doživjeli makar mrvicu ljubomore u takvim situacijama ukoliko su to neke od stvari koje vi žarko želite. I onda se dogodi da se vaša energija naglo spusti i postanete depresivni. No, potrebno je u tim situacijama osvijestiti da je to samo trenutno stanje na koje ne možemo utjecati i da ga je potrebno prihvatiti kako bi mogli djelovati. Upravo je djelovanje ključ svega. Prijateljica ima posao, a vi ne. Što poduzeti u tom slučaju? Kukati, vikati, plakati? Sve je to dopušteno, ali u određenim količinama nakon kojih mora nastupiti osvještenost i akcija. Ako ste ljubomorni na nečije rezultate, to je znak da se trebate pokrenuti i gledati to kao znak za akciju! Ukoliko osvjestite činjenicu da su oni nešto postigli, znači da je moguće postići isto, i da isto možete i vi! Vjerujte u svoje sposobnosti! Neka vam oni budu poticaj za ono što vi želite u svom životu. Zahvalite im i krenite na ispunjavanje obveza kako bi ostvarili ono što toliko priželjkujete.

atma.hr – 52
Osim toga ljubomorom možete osvjestiti da imate prikrivenu želju u sebi koja želi biti izražena. Stoga neka vas ljubomora vodi do djelova kojima bi trebali posvetiti više pažnje u životu. Ukoliko ste ljubomorni na prijatelje koji su u sretnim vezama možete unutar sebe pokušati doći do odgovora od kuda to dolazi? Da li to dolazi od vjerovanja da niste dovoljno dobri, da nemate partneru ništa za ponuditi? Možete si postaviti pitanje koje karakteristike biste voljeli da vaš budući ima? Inteligenciju, duhovitost, dobar izgled, kreativnost, upućenost u zbivanja, komunikativnost. Osvjestite kako su one karakteristike koje ste nabrojili kao idealne upravo one koje i vi sami posjedujete. Ukoliko se djelomično razlikuju znate kakva osoba trebate postati kako bi po vašem mišljenju bili idealan partner.

Ovo možete primijeniti na sve djelove života (karijera, obitelj, obrazovanje) koji se osjete povrijeđeni u susretu s osobama koji su svoje djelove posložili. I samo hrabro, jer imate kvalitete koje žude da budu iskorištene, samo ih osvjestite!

Autor: Josipa Buterin

atma.hr – 52