atma.hr – 52
Naša osjetila su uvijek zauzeta i često bezglavo jurcaju prema raznim objektima želja. Oči su željne gledanja, uši slušanja, jezik okusa, nos njuškanja, dodir pažnje. Ako ih pustimo da da uživaju malo više treba imati na umu da su osjetila poput male djece, razigrana i neposlušna ili ih je teško zauzdati. Često su izvan kontrole, a sve skupa može dovesti do mnogih psihičkih i zdravstvenih problema. Posebno osobe koje su slabijeg i neuravnoteženog uma postaju žrtve svojih osjetila.

Ovih pet osjetila su poput jeftinih par gigabajta kompjutera, dok je naspram njih šesto osjetilo poput nekoliko terabajta. Šesto osjetilo se budi kada utišamo ovih pet, a sa njegovim buđenjem duboko se razvija intuicija i budi znanje.

Yoni mudra je jedna od cjenjenih yoga mudri zbog svog efekta povlačenja i naziva se „Pečat velikog poveza“ ili „Zatvaranje sedam vrata osjetila“. Pomoću prstiju ruku blokiraju se svi otvori i osjetila na glavi (oči, uši, nos i usta). „Yoni“ označava maternicu a ova mudra podsjeća na stanje kada smo bili bebe u maternici i bez doticaja sa vanjskim svijetom.

atma.hr – 52
Izvođenje:

 • Sjednite u ugodan sjedeći položaj.
 • Uspravite kralježnicu, vrat i glavu. Opustite tijelo, ramena, lice i oči.
 • Laktovi su podignuti u visini ramena i paralelno s podom a prsti su spremni za zatvaranje.
 • Palcima zatvorite ušne školjkice, kažiprstima lagano pristisnice oči (točke na vrhu očnih jabučica), zatim pritisnite točke iznad gornje usnice prstenjacima a ispod donje usnice s malim prstima. Polagano i duboko udahnite te na kraju zatvorite nosnice srednjim prstima.
 • Zadržite dah do 12 sekundi ili koliko je ugodno. Ako ste početnik nađite učitelja koji će vas uputiti i dah zadržite kraće.
 • Nakon toga polako otpustite prste sa nosa i polako izdahnite.
 • Ponovite 3-5 puta.
yoni-mudra1
www.yogazagreb.com

Energija i toplina iz ruku i prstiju stimuliraju opuštanje živaca i mišića lica. Pritišću se posebne energetske točke koje se zovu marma točke. One su vrlo osjetljive točke koje oslobađaju životnu energiju (pranu) i kisik u tijelu te pomažu u iscjeljenju.

Dok ste u stanju zadrške daha i zatvorenih osjetila, trebalo bi biti potpuno ugodno. Unutarnja pažnja i pogled je usmjeren kroz točku između obrva koja budi šesto osjetilo i kroz koju će se pojaviti svjetlost ili boje. Opustite se u tom kratkom trenutku koji je kao da vrijeme stane, a sa njim svi problemi i planovi. Već nakon prvog izvođenja osjetit ćete duboke senzacije povlačenja a ova praksa lijepo priprema za meditaciju.

Dobrobiti:

 • Vodi prema dubokom povlačenju od osjetila (pratyahara) koja se okreću prema unutra i daleko od kaosa vanjskog svijeta.
 • Povećava unutarnju percepciju, uravnotežuje unutarnju i vanjsku svijest.
 • Donosi duboki osjećaj duhovnog mira.
 • Smiruje se lutanje uma i stres, osvježava i relaksira um.
 • Donosi mentalnu jasnoću.
 • Stabilizira živčani sustav.
 • Pomaže u liječenju bolesti očiju, nosa i grla te kod čestih vrtoglavica.
 • Oslobađa životnu energiju (pranu) i čuva je unutar tijela što donosi zdravlje, visoku energiju i snagu za razmišljanje.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga / www.yogazagreb.com

atma.hr – 52
Prethodna objavaMeditacija na prirodu našeg uma
Slijedeća objavaKako ljubomora može biti korisna?
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science