Designed by Freepik

Kada su naši neurohormoni u balansu ili ravnoteži, oni su onda dobitna kombinacija za naš mozak i pamćenje koji postaju oštri, a naše raspoloženje stabilno. Međutim, kada dolazi do disbalansa, odnosno kada neurohormoni ne rade kako treba, kao da ste iskopčali prekidač iz struje. Te se promjene mogu manifestirati kao u načinu na koji razmišljate, osjećate i ponašate se. Hormoni utječu na sve.

atma.hr – 52
Utjecaj hormona na mentalno zdravlje

Kako prepoznati da je vrijeme da “servisirate” svoje hormone – Kako hormonski disbalans utječe na vaše mentalno zdravlje?

Možda niste znali da su hormonalni disbalansi i fluktuacije jedan od najvećih čimbenika koji dovode do problema s kognitivnim funkcijama i poremećaja raspoloženja i s tim u vezi mentalnog zdravlja? Drugim riječima, ako se endokrinološki sustav “blesirao” uslijed čega su  razine hormona koji opet utječu na neurohormone u vašem mozgu, previsoke ili preniske, to također često utječe na rad vašeg mozga i/ili raspoloženje.

Koji su to znakovi hormonalne neravnoteže vezane uz ova 4 neurohormona: hormon štitne žlijezde, estrogena, testosterona i kortizola?

Što je važno znati o neurohormonima?

Slično kao što naš živčani sustav koristi neurotransmitere za slanje i primanje kemijskih signala ili poruka, e pa jednako tako i naš endokrini sustav koristi hormone kao kemijske glasnike za kontrolu i regulaciju aktivnosti u određenim stanicama ili organima—uključujući mozak.

Neurohormone proizvode žlijezde s unutrašnjim izlučivanjem i tkivo u ljudskom tijelu i oni putem krvotoka putuju do mozga gdje utječu praktički na sve naše aktivnosti. Komunikacija je dvosmjerna. Mozak također šalje poruke koje nalažu žlijezdama vašeg tijela da stvaraju i oslobađaju određene hormone.

Što to konkretno znači? Znači to da kada su naši neurohormoni u balansu ili ravnoteži, oni su onda dobitna kombinacija za naš mozak i pamćenje koji postaju oštri, a naše raspoloženje stabilno. Međutim, kada dolazi do disbalansa, odnosno kada neurohormoni ne rade kako treba, kao da ste iskopčali prekidač iz struje. Te se promjene mogu manifestirati kao u načinu na koji razmišljate, osjećate i ponašate se. Hormoni utječu na sve.

Osim toga, gledano s fiziološkog aspekta, njihov disbalans može utjecati na stanje vašeg mentalnog zdravlja, kao i na neke neurodegenerativne bolesti kao što su dijabetes, bolesti srca i krvožilnog sustava, Alzheimerove bolesti pa i neke vrste karcinoma.

Možete i sami pretpostaviti što su najčešći čimbenici za hormonski disbalans? Naravno i prije svega stres, nezdrav stil života, prehrana, dob.

Doznajte kako ova četiri ključna neuro hormona utječu na vaše mentalno zdravlje – na loš ili dobar način:

atma.hr – 52
1. Štitna žlijezda

Vaša štitnjača, mala žlijezda u obliku leptira koja se nalazi na prednjem dijelu vašeg vrata ispod Adamove jabučice, upravlja proizvodnjom energije u vašem tijelu. Štitnjača ima veliki utjecaj na mozak. Kontrolira proizvodnju ključnih neurotransmitera kao što su serotonin, GABA i dopamin, dakle svih onih koji igraju ključnu ulogu u vašem raspoloženju.

Kada imate premalo aktivnu štitnjaču, vaše tijelo proizvodi premalo hormona štitnjače koji su potrebni vašem tijelu, hipertireoza. Kada vam je štitnjača pretjerano aktivna, proizvodi ih previše (hipertireoza). Oba stanja mogu u velikoj mjeri utjecati na vaše kognitivne funkcije i mentalno zdravlje.

Tipično, premalo hormona štitnjače može učiniti da se osjećate tromo, ništa vam se ne da, razdražljivi ste, imate manjak energije… S druge strane, kada vaše tijelo ima previše hormona štitnjače, sve se ubrzava na treću. Možete se osjećati super nervozno, razdražljivo i hiperaktivno, kao da ste popili par limenki nekog energetskog napitka.

TIROIDNI HORMON – Na koji način možete prepoznati i kako problemi sa štitnjačom mogu utjecati na vaše mentalno zdravlje?

Simptomi hipertireoze:

 • Loše raspoloženje – depresija i umor
 • Poteškoće u koncentraciji i zadržavanju pažnje – moždana magla
 • Problemi s pamćenjem
 • tjeskobni osjećaji
 • Psihoza – paranoidno razmišljanje, kao što je nemogućnost razlikovanja stvarnosti od fantazije

Simptomi hipertireoze

 • Nesanica, nemir, razdražljivost
 • Ubrzane misli, euforično raspoloženje, a ponekad manija (izrazito povišeno raspoloženje koje se u psihijatriji smatra psihičkim poremećajem)
 • Problemi s pamćenjem i koncentracijom
 • Osjećaji tjeskobe/ili depresija
 • Psihoza – paranoidno razmišljanje, kao što je nemogućnost razlikovanja stvarnosti od fantazije

atma.hr – 52
2. Kortizol

Kortizol je dobro poznati hormon stresa. Kada se vaše tijelo suoči sa stresom ili opasnošću – stvarnom ili izmišljenom, nadbubrežne žlijezde otpuštaju niz hormona stresa, uključujući kortizol. Hormoni počinju raditi kako bi vas pripremili za “bijeg ili borbu” – signalizirajući vašem tijelu da napne mišiće, ubrza disanje i poveća krvni tlak. Nakon što stresor ili prijetnja prođu, procesi u vašem tijelu vraćaju se u normalu, a razina hormona pada na zdravu razinu.

Međutim, zbog brzog stila života, stalnog stresa u obitelji, školi, na poslu, u partnerskim odnosima, straha i neizvjesnosti o budućnosti, hormoni stresa često ostaju povišeni pa stalne  visoke razine kortizola mogu uzrokovati probleme vašem mozgu i tijelu i loše se odraziti na vaše mentalno zdravlje.

Visoke razine kortizola uzrokuju skok šećera u krvi i inzulina. Kronični stres utječe na mozak povećavajući više bijele tvari (odgovorna je za prijenos signala unutar mozga i tijela) i  proizvodeći manje neurona (sive tvari) nego inače. To narušava njihovu ravnotežu i ometa komunikacijske signale unutar mozga.

Osim toga, razine serotonina, neurotransmitera za dobro raspoloženje, mogu pasti, što može uzrokovati niz problema s mentalnim zdravljem. Povišeni hormoni stresa u konačnici mogu dovesti do razvoja stanja poput depresije, anksioznosti ili PTSP-a.

Doista, istraživanja pokazuju da je rana izloženost stresu i traumi u djetinjstvu povezana s povećanim rizikom od stanja mentalnog zdravlja temeljenog na anksioznosti kasnije u životu. Istraživanja su također otkrila da dugotrajna izloženost kortizolu pridonosi depresiji i njenim simptomima.

Za ljude koji imaju poremećaje raspoloženja, povećane razine kortizola zbog kroničnog stresa pogoršavaju stanje raspoloženja. Neumoljivi stres i visoke razine kortizola također mogu dovesti do umora nadbubrežne žlijezde.

Znakovi da neravnoteža kortizola možda utječe na vaše mentalno zdravlje

Povišen kortizol

 • Depresija, anksioznost ili pogoršanje poremećaja raspoloženja
 • Nizak prag za stres
 • Nedostatak motivacije
 • Umor ujutro i poslijepodne, smanjena izdržljivost
 • Moždana magla
 • Problemi s koncentracijom i pamćenjem
 • Vrtoglavica pri ustajanju
 • Zaboravljivost

Nizak kortizol

 • Osjećaj razdražljivosti
 • Osjećaj depresije i apatije

atma.hr – 52
3. Estrogen

Estrogen je dobro poznat kao glavni igrač u modulaciji ženskog mjesečnog menstrualnog ciklusa i raspoloženja. Kada je u pitanju funkcija mozga i mentalno blagostanje, estrogen utječe na proizvodnju neuroprijenosnika koji su ”zaduženi” za naše raspoloženje, a to su serotonin, GABA i dopamin. Također utječe na proizvodnju glutamata, što je važno za nekoliko kognitivnih funkcija. Osim toga, ovaj hormon također modulira aktivnost hipokampusa koji ima važnu ulogu u održavanju zdravog raspoloženja i pamćenja.

Imati zdravu, uravnoteženu razinu estrogena jako je važno za optimizaciju proizvodnje spomenutih neuroprijenosnika i općenito funkcije mozga. Uravnotežena razina estrogena pomaže ženi da održi i bude balansirana i tjelesno i psihički  tijekom cijelog mjeseca. I baš kao i kod hormona štitnjače, do problema dolazi uslijed disbalansa odnosno kada su razine progesterona previsoke ili preniske u odnosu na jedan drugi hormon – progesteron.

Previše estrogena (u odnosu na progesteron) može dovesti do dominacije estrogena. Ako je dominantan estrogen, umjesto blagih fluktuacija mjesečnog hormonskog porasta i pada, osoba  može doživjeti izražene i dramatične skokove i padove koje remete moždane procese, i što može rezultirati osjećajem tjeskobe i razdražljivosti.

Ako se pojavi deficit estrogena, žena se može osjećati tjeskobno i depresivno, a također otežava i naše kognitivne funkcije. Pad estrogena povezan s perimenopauzom i menopauzom može uzrokovati dramatične promjene u kognitivnom i mentalnom zdravlju.

Iako je neravnoteža estrogena puno prisutnija kod žena, može se pojaviti i kod muškaraca. Muškarci imaju male količine estrogena, ali ti se simptomi mogu pojaviti ako im razina estrogena postane previsoka ili niska. To se događa rijetko, osim kao rezultat debljanja, stresa, lijekova ili medicinskih postupaka.

Na koji način možete prepoznati i kako neravnoteža estrogena može utjecati na vaše mentalno zdravlje?

Povišena razina estrogena

 • Depresija, primjetne promjene raspoloženja, šefovanje
 • Moždana magla, problemi s pamćenjem
 • Umor, usporen metabolizam i nizak libido
 • Poremećaji spavanja
 • Glavobolje, migrene

Snižena razina estrogena

 • Depresija, plačljivost, promjene raspoloženja
 • Umor
 • Moždana magla, problemi s pamćenjem i fokusom
 • Poremećaj spavanja
 • Naleti vrućine

atma.hr – 52
4. Testosteron

Testosteron igra veliku ulogu u raspoloženju, motivaciji i još mnogo toga. Neravnoteže su uglavnom česte kod muškaraca. Međutim, i žene imaju testosteron, ali u manjim količinama, koji također može biti visok ili nizak.

Testosteron je ključan za razvoj muškog mozga i razlog je zašto muškarci imaju dublje glasove, dlake na licu, veće mišiće i mnoge druge karakteristike koje povezujemo s muškošću. Razina testosterona doseže najviše u muškarčevim kasnim tinejdžerskim godinama i ostaje visoka kroz njihove 20-e. Ali počevši od svojih 30-ih, oni postupno opadaju.

Zdravlje mozga povezano je s optimalnom razinom testosterona. Ima važnu ulogu u zaštiti živčanog sustava i pomaže u zaštiti od kognitivnih oštećenja, Alzheimerove bolesti i depresije kod muškaraca i žena.

Niže razine testosterona povezane su s povećanjem simptoma tjeskobe i lošeg raspoloženja, dok su više razine manifestiraju na način da osoba može doživjeti smanjenu empatiju i veći seksualni nagon.

Na koji način možete prepoznati i kako neravnoteža estrogena može utjecati na vaše mentalno zdravlje?

Povišena razina testosterona

 • Depresija, tjeskoba ili neraspoloženje
 • Poteškoće s koncentracijom
 • Osjećaj niske ili nikakve motivacije
 • Problemi sa spavanjem
 • Umor

Snižena razina testosterona

 • Nedostatak empatije
 • Visok seksualni nagon
 • Razdražljivost
 • Moždana magla
 • Psihoza – paranoidno razmišljanje, kao što je nemogućnost razlikovanja stvarnosti od fantazije

atma.hr – 52
 Od disbalansa do balansa

Često ističem klijentima da uvijek postoji rješenje za svaki problem. Pitanje je samo – prvo prepoznaje li osoba i želi li priznati da postoji neki problem i želi li preuzeti punu odgovornost za rješavanje i pokrenuti se koliko god to treba. Biti i ostati ustrajan, discipliniran i predan postizanju nekog cilja. Kad je u pitanju hormonalni disbalans povratiti organizam i tijelo u stanje balansa…

Za početak treba napraviti ”check” list vaših prehrambenih navika i izbaciti ili maksimalno reducirati sve stvari koje narušavaju njihovu ravnotežu, poput prehrane s visokim udjelom šećera, rafinirane i procesuirane hrane bogate lošim masnoćama, ozljede glave i toksina iz okoliša. Uz to svakako i prije svega treba voditi računa o stilu života i kao i kod prehrane nastojati reducirati stres što je više moguće odnosno naučiti učinkovito upravljati i svojim vremenom, i stresom i emocijama.

U svakom slučaju ako prepoznate bilo koji od gore opisanih znakova i simptoma kod sebe ili voljene osobe, svakako poduzmite nešto – napravite laboratorijsku dijagnostičku obradu kako biste provjerili razine hormona i na posljetku, poduzmite sve neophodne korake da ih optimizirate, što će koristiti ne samo vašem fizičkom zdravlju nego će se pozitivno odraziti i na vaše mentalno zdravlje.

piše: MSc. Mirella RASIC PAOLINI, specijalist struke za psihofizičko, mentalno i duhovno zdravlje/focusin-holisticlifestyle