Foto: pixabay.com

Widget not in any sidebars

Svima nam je dobro poznat način liječenja u klasičnoj, zapadnoj medicini. Uvijek se daju lijekovi koji djeluju protiv tegoba. Primjerice, ima li bolesnik temperaturu, dobije sredstva za njezino snižavanje. Ima li bolove dobije nešto protiv bolova, dobije analgetik. Ima li reumatske bolove dobije antireumatik. Očito je da se klasična medicina temelji na propisivanju sredstava koji djeluju protiv simptoma i znakova bolesti koji se javljaju kod bolesnika. Nastoji se suzbiti ili posve poništiti simptome bolesti. Tako bolesnik nema više povišenu temperature, nema bolove. Ali, radi se zapravo o prikrivanju simptoma bolesti.

Druga osobina klasičnog liječenja je da se različite bolesnike s istom dijagnozom liječi gotovo istim lijekovima, bez obzira na sveukupnost i različitost simptoma. Pri terapiji javljaju se i brojni sporedni efekti. Primjerice, nakon primjene analgetika ili antireumatika javlja se gastritis ili krvarenje iz probavnog trakta. Nakon primjene citostatika i zračenja tumora javljaju se brojne tegobe koje bolesnik podnosi teže negoli osnovnu bolest. Možda najdrastičnije nuspojave pokazuje dugotrajna primjena kortikosteroida, hormona nadbubrežne žlijezde (obično kod različitih autoimunih bolesti). To je razlog zbog kojeg se u opisu djelovanja nekog lijeka ispisuje čitava lista sporednih efekata kao i brojne kontraindikacije.

Također, u klasičnoj medicini se istovremeno primjenjuje više lijekova. Svaki je namijenjen jednom simptomu protiv kojeg djeluje. To dovodi do vrlo opasne istovremene primjene većeg broja lijekova koja može dovesti do neželjene inerakcije pojedinih lijekova.

Kako je kod homeopatskog liječenja? Upravo suprotno. Homeopatski lijek djeluje tako da “potiče” postojeću simptomatologiju kod bolesnika. Zašto je to značajno? Ljudski organizam, kao visoko sofisticirani uređeni sustav, evolucijski se razvio do stupnja da na svaki podražaj reagira najboljim mogućim obrambenim odgovorom. Tako je i kod susreta s uzročnicima brojnih bolesti. Simptomi i znakovi bolesti odraz su djelovanja obrambenog sustava, koji uvijek djeluje na njemu trenutno najbolji mogući način. Svi ti simptomi su pokušaj obrambenog sustava da dovede do izlječenja od poremećaja koji je nastao u dinamičkoj ravnoteži nekog organizma. To u konačnici ne dovodi do izlječenja već vrlo često do prelaska bolesti u njezin kronični oblik.

Homeopatski lijek nema nikavih štetnih sporednih efekata na zdravlje liječenih osoba. Također, nema kontraindikacija za primjenu homeopatskog lijeka, a nema ni interakcije s drugim lijekovima. Propisivanje homeopatskog lijeka posve je individualizirano. To znači da bolesnici s istom simptomatologijom na fizičkom planu vrlo vjerojatno neće dobiti isti homeopatski lijek jer je sveukupnost simptoma na emocionalnoj i mentalnoj razini kod njih različita. Zahvaljujući svojim specifičnostima u procesu dijagnostike i terapije homeopatija je metoda liječenja koja ima posve individualni pristup svakom pacijentu, promatrajući ga u njegovoj sveukupnosti kao jedinstvenu osobu.

atma.hr – 39

Homeopatsko liječenje se provodi propisivanjem najčešće samo jednog lijeka koji pokriva većinu simptoma. To je načelo liječenja poznato kao unitas remedi ili jedan lijek. Određivanje jednog pripravka zahtijeva znatno više vremena negoli propisivanje klasičnih lijekova. To su velike prednosti u ovom obliku liječenja. Izlječenje se postiže davanjem homeopatskih lijekova koji se propisuju u najmanjoj mogučoj dozi. Stoga je cilj homeopatskog tretmana jačanje obrambenog sustava i vraćanje harmonije svakoj osobi. Za potpunu ravnotežu ili homeostazu na fizičkoj razini čovjeka potrebna je ravnoteža na drugim razinama, emocionalnoj i mentalnoj.

U homeopatiji je opće prihvaćeno stanovište da unutarnji uzrok bolesti uglavnom ne treba biti poznat. Umjesto toga u mogućnosti smo prepoznati bolest prema njezinim manifestacijama kroz simptome i znakove.

U homeopatiji postoji specifični tijek izlječenja koji se naziva Heringov zakon prema liječniku Constantinu Heringu koji ga je opisao. Prema njegovom zakonu smjer izlječenja se događa:

  • od gornjih dijelova tijela prema donjima
  • od unutrašnjosti tijela prema periferiji
  • od važnijih organa prema manje važnima
  • u obrnutom redoslijedu od nastanka simptoma.

Kontakt

Mario Piškur, homeopatski liječnik
Tel: +385 91 5655 509
Email: [email protected]
Web: www.homeopatijazdravlje.com

Prethodna objavaPiramide – Tajanstvene drevne građevine
Slijedeća objavaSri Upadesamrita – 6 povoljnih stvari za duhovni razvoj
Mario Piškur
Mario je rođen u Zagrebu, 1969. godine. Po zanimanju je psihoterapeut, završenog studija Jungove psihoterapije te homeopatski liječnik. Tijekom svojih putovanja po Indiji upoznao je vedskog pandita dr. Chandulala S. Patela te je pod njegovim mentorstvom 2001. godine uspješno završio studij jyotisha i Vastua. Od tada aktivno radi s ljudima i drži jyotish savjetovanja. U jyotishu je školovan po principima Maharishijevog jyotisha. Bio je stalni suradnik u časopisima Karma, Ezoterikus te povremeno pisao za časopis Svjetlost. Gostovao je u nekoliko emisija na HRT – u. Redovito održava školu jyotisha i Vastua te su iz nje izašli mnogi kavalitetni jyotish savjetnici i Vastu praktičari. Kao homeopatski liječnik, registrirani homeopat Hrvatske udruge homeopata i podpredsjednik udruge Homeopati bez granica – Hrvatska, već dugi niz godina uspješno se bavi homeopatskim liječenjem odraslih i djece. Završio je studij klasične homeopatije u Londonskom homeopatskom koledžu. Licencirani je homeopat s licencom za samostalno bavljenje homeopatijom. Angažiran je u humanitarnim projektima tj. u liječenju stradalnika domovinskog rata i njihovih obitelji.