Designed by Freepik

Slijede savjeti neurobiologa, koji tvrde kako znaju zašto i kada nam mozak pruža osjećaj potpunog zadovoljstva! Postoji na tisuće savjeta i psiholoških metoda kako se osjećati sretno i radovati se svakom novom danu, ali što nas može naučiti naš vlastiti mozak?

atma.hr – 52
Naučite reći „hvala“

1

Što se događa: Kada se zahvaljujemo čovjeku ili čak sudbini za nešto, onda se fokusiramo na pozitivne strane života, piše uspesnazena.com.

Ugodne uspomene i osjećaj zahvalnosti potiču lučenje serotonina u prednjem dijelu kore velikog mozga. Ova metoda se često koristi u liječenju depresije.

Rješavajte probleme jedan po jedan

Što se događa: Mozak 24 sata traži rješenje za svaki problem koji nas muči. Na to se troši mnogo energije, zato osjećamo nervozu i razdražljivost ako se mozak već umorio, a rješenja i dalje nema.

Ali za svako rješenje on povećava sebi porciju neurotransmitera, koji umiruju limbički sistem i pomažu nam da ponovo vidimo svijet u najboljem njegovom izdanju. Zato je zaista najbolje rješavati probleme jedan po jedan.

atma.hr – 52
Iskažite sve loše što vam se nakupilo

Što se događa: Kada jednostavno vidimo nešto neugodno i kada govorimo o tome što nam se ne sviđa, aktiviraju se različiti dijelovi mozga.

U drugom slučaju neugodne emocije slabije utječu na čovjeka. Zato je korisno iskazati sve što vam se nakupi pa će mozak početi lučiti serotonin, čak će izvući i nešto pozitivno iz svake neugodnosti.

Dodiri i zagrljaji

3

Što se događa: Za čovjeka je važan socijalni utjecaj. Socijalna podrška, posebno dodiri i zagrljaji pomažu čovjeku da se brže oporavi nakon bolesti.

Ako se iz života ukloni taktilna komunikacija, mozak će to shvatiti isto kao da je fizički bol, jer su za to odgovorne iste zone. Kao rezultat, aktivirat će se procesi koji utječu na raspoloženje i potpomažu pojavu depresije.

Učiti, učiti i samo učiti

Što se događa: Nove informacije za mozak predstavljaju neprestanu promjenu sredine. Zato se on trudi adaptirati, razvija se i nagrađuje sebe dopaminom, hormonom sreće, za dobivanje i obradu nove informacije.

Ako želite biti sretni, nemojte se bojati probati nešto novo, mijenjati okolinu i učiti sve što još niste naučili.

Bavite se sportom

5

Što se događa: Fizičko opterećenje – to je stres za tijelo. Čim se završi opterećenje stresom, izlučuje se endorfin. Njega luči hipofiza kao nagradu i sličan je opijatima (npr. morfij), koji smanjuju bol i podižu raspoloženje.

Nije potrebno da trčite maratone, čak i obična šetnja može napraviti čuda. Ne smatraju je uzalud mnogi pisci i kompozitori obaveznim uvjetom za kreativni proces.

atma.hr – 52
Čvrsto spavajte

Što se događa: Dok spavamo u mraku, luči se hormon melatonin; on usporava sve procese u organizmu, pomaže mu da se regenerira i podiže nivo serotonina u hipotalamusu.

Ako mozak osjeti promjenu svjetlosti, počinje lučiti hormon stresa, kako bi brže probudio tijelo. Zato je važno spavati po 6-8 sati dnevno, isključivo u mračnoj prostoriji.

Stalno budite u iščekivanju nečeg ugodnog

Što se događa: Proces iščekivanja zadovoljstva, na primjer hrane, sličan je refleksu lučenja pljuvačke, koji je otkrio Pavlov. Naš mozak osjeća naročito zadovoljstvo kada predosjeti da će se nešto ugodno dogoditi.

Zato mi volimo brojati sate i minute do nekog posebnog trenutka – rođendana, vjenčanja, susreta s prijateljem, ili jednostavno, do kraja radnog dana.

uspesnazena.com