Foto: pixabay.com

Čini li vam se da često nailazite na iste probleme s kojima se morate nositi? Riješite jednog, no ubrzo se on ponovno javi, gotovo u identičnom obliku? Odgovor na to se možda krije u nama samima jer ako zakon privlačnosti doista djeluje, onda smo mi osobno krivci za većinu problema s kojima se suočavamo.

atma.hr – 39

Os Uma / Piše: Barbara Kovačević

Naše misli i osjećaji su ono što oblikuje našu stvarnost što uključuje i naše nevolje. Ponekad se tako toliko usredotočimo na negativno zbog čega, prema zakonu privlačnosti, opetovano privlačimo iste probleme.

Zbog čega onda toliko pažnje posvećujemo lošim stvarima? U nastavku su navedena neka ponašanja koja često prakticiraju osobe koje gaje takve navike negativnog razmišljanja i stvaraju začarani krug problema:

Žalite se ili puno pričate o problemu

Ovo je obično i glavni razlog ponavljanja istih problema: puno priče o onome što nas muči – djeci, bolesti, poslu, šefu…što stvara dodatni magnetizam za privlačenje dodatne nevolje i muke. Rješenje? Prestanite se žaliti i kukati!

„Pričanje o problemima koji nas muče predstavlja čovjekovu najveću ovisnost. Prekinite ju! Pričajte o radosti!“ – Rita Schiano

atma.hr – 75
Opsesivno razmišljate o problemu

Iako vlada opće mišljenje da je briga nužna za naše preživljavanje, to ne može biti dalje od istine jer kad brinemo, mi problemima dajemo dodatan zamah dok se istovremeno sve više udaljavamo od rješenja.

Rješenje je isto kao i u prethodnom slučaju iako je lakše prestati pričati nego misliti o nečemu. No, vježbom i namjernim istiskivanjem negativnih misli može se utjecati na njihovu količinu. Ukoliko se nađete preplavljeni takvim mislima, skrenite si pažnju na nešto vedrije, nešto što vas veseli.

Prakticirajte to dok ne promijenite tok misli i s vremenom to postane vaša nova navika. Kad pozitivno skretanje pažnje postane automatski odgovor na opsesivno negativno razmišljanje, doći će i do promjene u realnosti.

atma.hr – 39

Djelujete zbog straha

Naša djela proizlaze iz naših misli, no ono što činimo može djelovati na naše razmišljanje. Primjerice, poznato je da ćemo svoje raspoloženje malo poboljšati ako se nasmiješimo. Unatoč tome što to možda neće biti iskren smiješak, on će utjecati na raspoloženje.

To djeluje zato što su naše raspoloženje i naša djela uzajamno povezani. Promjena raspoloženja mijenjat će ponašanje i obratno.

Iz tog će razloga ono čime se bavimo imati ogroman utjecaj na okolnosti u kojima se nalazimo i koje privlačimo. Ukoliko se iznova borimo s istim problemima, možemo otkriti kakvim ponašanjem pokazujemo strah od tih problema. Eliminacijom takvog ponašanja mi svjesno mijenjamo stav spram problema.

Primjerice, ako se trudimo ostati zdravi, činimo li to jer se bojimo biti bolesni? Možda stoga opsesivno peremo ruke, pijemo vitamine, izbjegavamo bolesne osobe i slično, a čime svoje misli usredotočujemo na negativno: viruse, bakterije, bolest. Zakon privlačnosti kaže da takva negativna usredotočenost privlači daljnju negativnost.

atma.hr – 75
Kad nam se iznova javljaju isti problemi, dobro bi bilo zastati i procijeniti svoja djela, osobito kad sve ide „nizbrdo“. Uz to, poželjno bi bilo odrediti što doista želimo i uvidjeti ponašamo li se u skladu s time ili se svakim danom sve više udaljavamo od cilja.

To ne znači da biste trebali prestati prati ruke ili bilo što zbog čega se osjećate sigurno u nekoj situaciji jer usredotočenost na izbjegavanje straha ponovno stvara negativan obrazac. Budimo blagi prema sebi i dajmo si vremena da usvojimo nove obrasce.

Nitko od nas nije savršen, samo pokušavamo svoje živote učiniti što manje negativnima.

Os Uma / Piše: Barbara Kovačević

atma.hr – 39