Emocionalni udari se javljaju. Nisu ugodni. Javljat će se ponovo, dokle god ima netko da ih proživljava.

atma.hr – 52
Nema ova priča ni početka ni kraja, a i sama tema je svima poznata, nekima iskustveno, nekima teorijski. Ima za cilj oslobađanje autora teksta od opažene napetosti kroz pisanu komunikaciju, a uz svijest o tome da se razina emocionalne tenzije možda (čak, vrlo vjerojatno) uopće neće promijeniti, ali bar dolazi do odvajanja od poistovjećivanja s izranjajućim i sveprožimajućim emocijama te se tako iskustveno doživljeni fiziološki korelati kompleksa emocija u ljubavi mogu bar privremeno prevladati. Do novog udara.

Tko je kreator emotivnih stanja u nama i što se zapravo događa?

Možda ste se pitali …

Zašto ako ja želim sebi ljubav koja je bezuvjetna, čista, uzvišena, oslobođena prošlosti i projekcija u budućnost, IPAK osjećam tegobe, pritisak u prsima, bol koji postaje do te mjere nepodnošljiv da mi jedino prelazak u drugu stvarnost djeluje kao rješenje? Zar nije logično ili bolje reći prirodno da ću u svoje iskustvo vibracijom čiste ljubavi takvu ljubav i privući i vječno uživati i sladiti se plodovima uzajamne razmjene, ove, prethodnim iskustvom netaknute Božanske energije?

atma.hr – 75
Hajde da vidimo o čemu se zapravo radi. Kada zatvorimo oči i vodimo sebe u procesu odvajanja od identifikacije s fizičkim tijelom, u stanju smo usmjeravajući se na dah opaziti neko prostranstvo koje je oduvijek bilo tu i koje se odatle neće pomaknuti, čak ni da se snaga volje čitavog čovječanstva pokrene. Tada obično prepoznajemo i misli koje naviru, a s  obzirom da je u ovoj fizičkoj ravni, u ljudskom iskustvu sasvim očekivano da se identificiramo sa svim i svačim, isto će se dogoditi i sa pojavnim formama koje nazivamo misli, emocije, iskustva i tako u beskraj. Nemojte očekivati da ćete uspjeti, dok ovom planetom hodate, da iskontrolirate svoje emocionalno reagiranje uvijek i svuda i da ćete u komunikaciji postati ekspert i zauvijek biti asertivni, svjesni, probuđeni, a prije svega toga, odbacite ideju o tome što biti probuđen uopće znači. Nadam se da pratite …

Dakle, tijelo koje koristimo, kreirano je od strane Beskrajne Inteligencije koja i mi jesmo, predstavljamo samo njezin produžetak. Fizičko tijelo preko svojih osjetila u određenom trenutku registrira najrazličitije sadržaje, a ne samo one strukture koje ste nazvali “svojim mislima” (koje su zapravo samo elementi nesvjesnog koje poput oceana imaju svoje prirodno kretanje) i koje, moram vas razočarati, ne ovisi uopće od vas, bar ne od psihološki uvjetovanog identiteta za koji vjerujete da jeste. U isto vrijeme postojimo na više različitih razina postojanja, kroz različita vremena i sve se to nalazi na informativnoj razini svijesti koja boravi u našim divnim tijelima, sa specifičnom svrhom i smislom svog postojanja kome teži.

atma.hr – 39

Gdje su tu emocije i o kakvim se udarima radi? Radi se o senzacijama u fizičkom tijelu, koje odgovaraju neugodnoj i često beskorisnoj, da ne kažem i disfunkcionalnoj emociji (ovisno od situacije) koju zovemo strah. Kada god u odnosu na neku situaciju ili prema nekoj osobi gotovo kao odjednom i / ili ničim izazvano osjećate snažan izraz Beskrajne Inteligencije kroz vaše tijelo, imat ćete i emotivnu reakciju, jer se vaš psihološki identitet zainteresirao za sadržaj koji se u svijesti pojavio. Kad nema publike, ni karte se za predstavu ne mogu prodati…

Tako je i s ljudskim, svakodnevnim iskustvom. U interakciji s drugima, miješaju se raznorazna prešutna očekivanja, psihološke uslovljenosti i prethodna iskustva koja izobličuju stvarnost, generaliziraju situaciju na temelju mikro elemenata koji ponekad samo podsjećaju na prošlost i automatski aktiviraju strah koji se poput mentalnog virusa, a bez posebne zaštite dalje umnožava i širi u formi ideja koje projicirate na druge, a tijelo tada biva prebačeno na centrifugu emocionalnog iskustva i cijedi sve što je u vama egom kreirano.

atma.hr – 78
Što iz ovoga saznajemo?

1. Emocionalni udari se javljaju. Nisu ugodni. Javljat će se ponovo, dokle god ima netko da ih proživljava.

2. Nije sve OSOBNO. Ni u ponašanju drugih ljudi prema vama, ni u životu uopće. Stvari su takve kakve jesu. Niste centar svijeta. Svatko nosi svoju osobnu dramu i uvjerenja o sebi s kojima nastupa na scenu vaše zajedničke borbe zvane projekcija.

3. Ako je tijelo pokazalo znakove koje odgovaraju strahu, to još uvijek ne mora značiti da ste vi u opasnosti. Prestanite pretraživati prijeteće signale iz vašeg okruženja. Sigurni ste.

4. Inteligencija koja vas je stvorila stvara sve potrebne uvjete da se ispolji, dajući vam pri tome potreban IZBOR sudjelovati u kreiranju vlastitog života, ali nikako da snagom uma idete protiv umom kreirane ideologije, jer ste u startu izgubili.

5. Dopustite sebi osjetiti sve emocije. Moguće je da su vas učili da morate biti ovakvi ili onakvi, slabi, jaki, emotivni, bezosjećajni … stvarno nije bitno. Neka izađe sve. Mnogo je lakše preživjeti suočavanje s potisnutim sadržajem nego potiskivati. Jedino što može stradati je ego. Jedino što možete dobiti je MIR.

6. Dostići stanje mira i spokoja ne znači nemati u iskustvu neugodne događaje ili nemati emocionalne reakcije na neugodnosti u vašem životu. To bi odgovaralo psihopatskim strukturama. Potpuno je u redu biti i tužan i neraspoložen i nezadovoljan, samo prepoznajte ONOG tko sebe doživljava na taj način i tada ste za sve buduće situacije sebi, ako ništa drugo, smanjili vrijeme koje ćete provesti analizirajući svoju sudbinu.

atma.hr – 75
7. Konačno, sve je tako kako je. Dišite, jer dah je izraz života. Otpustite ideju kontrole situacije, sebe ili druge osobe i usmjerite se na vedrije teme kako sebe više volite, iako vam se u tom trenutku to čini kao najmanje zanimljiva ideja.

8. Usrećite sebe i uljepšajte svoj život. Budite. Bez ideja kakvi trebate biti, kako bi se nešto spektakularno dogodilo u vašem životu. Svaka reakcija je u redu.

9. Neka vam je namjera usmjerena na prihvaćanje svake situacije kao blagoslova, iako ne vidite to tako. U početku našeg razvoja smo svi pomalo ograničenog sagledavanja stvarnosti, ali se polje i dubina opažanja šire, onog trenutka kada svoj unutarnji glas prepoznate i registrirate svojim srcem sve kao dar Univerzuma.

banner za knjige danvantari

10. Učinite što je u vašoj moći da i drugi osjete blaženstvo. Kada se vi oslobodite ili za početak osvijestite da je svaki emotivni udar znak da pogledate unutra, bit će vam sve lakše i drugima oprostiti, osloboditi ih i konačno pomoći da žive kvalitetnije bar dok su u ovoj fizičkoj stvarnosti.

Do našeg sljedećeg prepoznavanja, tamo negdje, HVALA vam svima što postojite, što uključujete svoje unutarnje lampice i što svojim spoznajama unaprjeđujete čovječanstvo i širite Univerzum u beskraju.

Biljana Bedričić / pozitivnapsihologija.com