Medical photo created by kjpargeter - www.freepik.com

Ukoliko postoje evidentne promjene u funkcijama tijela, svakako je potrebno istražiti uzroke. Ovo je kratak popis na koji morate obratiti pažnju, ako mislite da su vaši hormoni malo “skrenuli s puta”.

atma.hr – 52
Kad se hormoni poigraju nama, tijelo trpi iz brojnih razloga. Ipak, nije svaka promjena niti svaki hormonalni disbalans loš, jer znamo, oni znaju jako varirati u samo jednom danu.

Često sve ovisi o tome što smo pojeli, što smo upravo radili, što nas tek danas čeka… Ako duže vremena osjećate da s vama nešto nije u redu, da niste raspoloženi i da često ne možete pomoći, možda je zaista došlo do promjene, koja vam je počela narušavati zdravlje.

Ovo je kratak popis na koji morate obratiti pažnju, ako mislite da su vaši hormoni malo “skrenuli s puta”.

Štitnjača

Mnogima upravo štitnjača pada na pamet, kad pričamo o hormonima pa je važno prepoznati radi li se upravo o njoj. Tu postoje dvije najvažnije promjene: radi li štitnjača prejako ili preslabo.

Kad hormoni rade jače, metabolizam se jako ubrzava pa dolazi do naglog mršavljenja, u odnosu na slab rad, kad se metabolizam usporava, a kilogrami uglavnom naglo krenu prema gore.

Važno je znati da postoje simptomi karakteristični za oba poremećaja pa ćete tako osim kilograma, vjerojatno osjetiti neobjašnjivo jače lupanje srca. Žene će možda doživjeti poremećaj u menstrualnom ciklusu te osjetiti promjene na kosi i noktima.

atma.hr – 52
Hipotalamus

Hipotalamus je žlijezda u mozgu, koja upravlja vrlo važnim životnim funkcijama u našem organizmu: glađu, žeđu, disanjem, srčanim ritmom, seksualnom željom, a poremećaji se tumače kao poremećaji hipofize, koji mogu biti raznoliki, ovisno o kojem se dijelu radi.

Ali, ako postoje evidentne promjene u gore navedenim funkcijama, svakako je potrebno dodatno istražiti uzroke.

Nadbubrežna žlijezda

Ova žlijezda nam kroji sudbinu kod proizvodnje kortizona, kortizola i adrenalina i jako nam je potrebna da bismo mogli preživjeti sve dnevne turbulencije. Osim toga, ona je zadužena i za proizvodnju spolnih hormona.

Kada je riječ o promjenama, najjednostavniji simptomi su pojačana dlakavost, pojava akni, poremećaj menstrualnog ciklusa te vidno jača seksualna želja i libido jači nego inače.

Gušterača

Ovaj nam je organ važan zbog kontrole razine šećera u krvi.

Kad gušterača ne radi kako treba, simptomi su uglavnom: stalan osjećaj žeđi, promjena u kilaži, umor i malaksalost te ostali simptomi slični početku dijabetesa.

Paratireoidne žlijezde

To su četiri male žlijezde, koje se nalaze uz štitnjaču, a zadužene su za pravilnu proizvodnju i apsorpciju kalcija.

Ukoliko one ne rade kako treba, odnosno, ako rade slabije, simptomi su često neobjašnjivi trnci u stopalima i dlanovima, a ako rade pojačano, može doći do prekomjernog nakupljanja kalcija u bubrezima, zbog čega nastaju bubrežni kamenci pa čak i lomovi oslabljenih kostiju.

atma.hr – 52
Jajnici

Jajnici su zaduženi za reprodukciju, ali i pravilnu ravnotežu ženskih hormona, a kad su u pitanju veće promjene u radu jajnika, tada obično govorimo o policističnim jajnicima.

Za taj ste termin sigurno čuli, a simptomi mogu biti itekako vidljivi: poremećen menstrualni ciklus, pojačana dlakavost, akne, debljanje, a mogu voditi čak i neplodnosti.

Testisi

Kao što u ženskom tijelu o hormonima brinu i jajnici, tako kod muškaraca zdravlje čuvaju i testisi. Manje je poznato da poremećaj rada testisa često vodi poremećajima i u radu drugih žlijezda.

Tada muškarci obično reagiraju na vrijeme, jer prostim okom ne mogu prepoznati da se radi o tipičnom poremećaju rada testisa, s obzirom da se to obično vidi tek s analizom broja aktivnih spermatozoida i stanjem (ne)plodnosti.

Zato ovi simptomi itekako ukazuju da s testisima nešto nije u redu: ako primijetite da vam je libido iznimno nizak, opada vam kosa, primjećujete gubitak mišićne mase, umorni ste i stalno vam nedostaje energije.

aura.ba