Ovo ne znači da nećemo raditi ništa. Ako nešto želimo potrebno je djelovati i dati sve od sebe jer mi zapravo ne znamo što nam je suđeno. Mi ne znamo je li nam sudbina predodređena i djelujemo kao da nije. Jer svaki pojedini trenutak postojanja u sadašnjosti rezultat je naše prethodne misli ili djela. Djelujemo na način kao da sami prizivamo i manifestiramo svoju sudbinu.

atma.hr – 52
Međutim, život se ne odvija uvijek kako smo planirali i rijetko se odvija prema željenoj vremenskoj crti, ali ono što nam je suđeno uvijek će pronaći svoj put. Ponekad toliko snažno nešto želimo, a ipak se to ne događa iz različitih razloga. Potrebno je imati vjere u život i kada će što poslati na naš put.

Često želimo kontrolirati ishode, ali ne ovisi sve o nama i mi ne znamo uvijek najbolje. Nikada nemamo potpunu sliku kada želimo da nam nešto dođe na put. Zbog toga je potrebno imati vjeru da će ono što je trebalo biti pronaći svoj način.

To također znači da je moguće da nam nešto što želimo nije zapravo suđeno. To može biti teško prihvatiti, ali kasnije često uvidimo zašto je tako bilo i to je obično zato što nam život sprema nešto još bolje.

Možemo biti zahvalni na onome što imamo ili biti puni mržnje zbog onoga što nemamo. Možemo cijeniti život koji imamo ili biti ljuti na život koji nemamo. Možemo biti radosni zbog onoga što imamo ili biti ljubomorni na ono što drugi imaju.

atma.hr – 52
Kada se ponekad dogodi nešto na način na koji nismo htjeli, vrlo je lako pomisliti da ništa ne ide po našem planu, mislimo da nam se sva vrata zatvaraju, da sve propada. Krene od lošeg trenutka, do lošeg sata pa do lošeg tjedna i mjeseca, i na kraju mislimo da imamo loš život. A u stvarnosti imamo toliko toga čemu možemo biti istinski zahvalni.

Ako samo pogledamo oko sebe, shvatit ćemo darove koje imamo. Kada smo nezahvalni, to znači da SVI mogu prepoznati naše darove osim nas samih. Nedostatak zahvalnosti nas blokira od onoga što možemo biti, od potpunog ispunjenja naših potencijala. Pokušajte na sve što vam život donosi gledati kao da ste upravo to i sami odabrali, iako vam možda još uvijek nije jasno zašto.

“Ono što ti je suđeno neće te zaobići, a ono što te je zaobišlo nije ti bilo suđeno.” ~ Imam Ali

Odvojite trenutak i budite zahvalni na svemu što već imate i budite otvoreni prema onome što vam život šalje na vaš put.

Napisao: Dario Duišin Džunić
Instagram: dario.ddd
Facebook: https://www.facebook.com/dharma3d

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

gita

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

3 KOMENTARA

  1. Kakva korist od motivacije i držanja za cilj ako nešto nije suđeno?? Ali s druge strane ja smatram da je ono štp osjetiš u dubini svoje duše zapravo suđeno bez obzira što drugi govorili bez obzira što se stvari ne odvijaju kako želimo. Sudbinu i sreću stvaramo sami. Sreća prati hrabre. A prevelika filozofija oko toga nije dobrodošla. Bogu se trebamo obraćati s malo riječ,i ali puno vjere i poniznosti.

    • Hvala na komentaru. Što se tiče pitanja… Stvar je motivacije, jer kad postoji želja, postoji i način. Ponekad neka izvanjska događanja mogu pokrenuti iskru motivacije, ali to nije nešto na što bi trebali računati. Pokušaj naći neko društvo koje se bavi praksom koju želiš i prirodno ćeš poželjeti i ti. Ako nema fizičkog društva, to mogu biti i neka YouTube videa ili neki uzori koji te inspiriraju. Pokušaj ih pratiti na redovitoj bazi. Nema čarobne formule. Ti želiš izaći iz začaranog kruga, ali um i ego kažu – nemoj još, ima vremena 😉 Iz toga možeš vidjeti taj unutarnji dijalog, razliku između stvarnog tebe i lažne identifikacije s mislima. Reci umu “Ti pričaj svoje, ali ja ću ovaj put poslušati svoje sebe i ono što stvarno želim napraviti.” I onda kreneš s praksom jer je to ono što ti želiš, a ne što tvoj um želi, a on želi uvijek isto i to je više dosadno 😉

      Svaki dan barem kratko vrijeme za početak, držiš se svoje prakse, bez odstupanja. Kad krenu prvi ‘rezultati’ kasnije će biti lakše!