Opijumski mak treba razlikovati od maka turčinaka ili poljskog (crvenog) maka (lat. Papaver rhoeas) koji nema opijumska svojstva. U narodnoj medicini koriste se njegove latice, od kojih se dobivaju čajevi i sirupi.
Mak kao narodni lijek
Kad vam netko spomene mak, prvo na što pomislite su ukusni kolači, poput makovnjače? No, premda ga danas poznajemo uglavnom kao fini dodatak slasticama, u narodnoj medicini mak je oduvijek bio cijenjen kao odličan prirodni lijek s čudesnim svojstvima.
Za njegovu moć znali su još drevni Egipćani i Grci. Osim što je bio sastavni dio rituala, koristili su ga i za izradu amajlija. U staroj Grčkoj atletičari su ga dodavali u napitak od vina i meda kako bi povećali snagu i izdržljivost.
Iz opijumskog se maka (lat. Pappaver somniferum) ekstrahira opijum, koji u sebi sadrži prirodne alkaloide, poput morfija. Poznato je da se morfij koristi u medicinske svrhe kao pomoć u ublažavanju teških bolova.
Opijumski mak treba razlikovati od maka turčinaka ili poljskog (crvenog) maka (lat. Papaver rhoeas) koji nema opijumska svojstva. U narodnoj medicini koriste se njegove latice, od kojih se dobivaju čajevi i sirupi.
Ljekoviti pripravci od latica koriste se kao pomoć kod:
- respiratornih tegoba
- astme i kroničnog bronhitisa
- grčeva u želucu
- stresa i nesanice
- za relaksaciju mišića
Crvene latice maka koriste se i u prehrambenoj industriji kao prirodno bojilo koje se dodaje u rakije, vina i bezalkoholna pića.
Mak je biljka koja pomaže u prevenciji upala, a pokazalo se i da može usporiti razvoj sve učestalije bolesti multiple skleroze.
Obilje zdravih nutrijenata
Sjemenke maka mogu se pohvaliti visokim razinama nezasićenih masnih kiselina, poput oleinske i linolne. Zahvaljujući njima, sjemenke imaju slatkast okus.
Istraživanja su pokazala da oleinska kiselina, koja spada među omega-9 masne kiseline, štiti krvne žile te može usporiti razvoj raka.
Linolna kiselina je esencijalna omega-6 masna kiselina koju ljudski organizam ne može sam sintetizirati.
Ova masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i liječenju kožnih oboljenja te smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.
Mak je bogat i omega-3 masnim kiselinama, koje su, među ostalim, važne za očuvanje zdravlja srca i mozga.
Sjemenke maka bogate su dijetalnim vlaknima, koja, osim što odlično pomažu probavi, usto pomažu i u prevenciji dijabetesa tipa 2.
One usto obiluju:
- željezom
- fosforom
- jodom
- magnezijem
- kalcijem
- manganom
- cinkom
- bakrom
Ovi iznimno važni minerali čuvaju zdravlje kostiju i srca te krvožilni, živčani i reproduktivni sustav.
Ljekovita svojstva maka
1. Pomaže očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava
Zahvaljujući bogatstvu vlakana i nezasićenih masnih kiselina, poput omega-3 i omega-6, mak je odličan za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.
Učestalom konzumacijom sjemenki maka svakako ćete znatno smanjiti rizik od srčanog udara.
2. Odličan je za kožu i kosu
Mak djeluje protuupalno, pa je odličan narodni lijek za upalna stanja kože i ekcem. Usto, pomaže i bržem rastu kose.
Pasta od maka za kožne iritacije
Zgnječite sjemenke maka u mužaru te dodajte nekoliko kapi svježe iscijeđenog soka od limete.
Dobivenom pastom namažite kožu kako biste smirili osip ili iritacije.
Pasta od maka za brži rast kose
Zgnječite sjemenke maka u mužaru te ih pomiješajte s malo kokosova ulja. Dobivenu pastu utrljajte u vlasište i kosu pa ostavite da djeluje oko pola sata. Potom isperite.
Ova pasta pomaže kod peruti i ispucalih vrhova, kao i za brži rast kose.
3. Poboljšava probavu
Zahvaljujući bogatstvu vlakana, mak izvrsno potiče rad probavnog sustava pa može poslužiti kao narodni lijek protiv zatvora.
Njegovim unosom potaknut ćete peristaltiku crijeva i poboljšati apsorpciju nutrijenata.
Za bolju probavu: u doručak dodajte malo zgnječenih sjemenki maka ili ih ujutro natašte konzumirajte s toplom vodom.
4. Snaži kosti, mišiće i zglobove
Budući da sadrži mangan, kalcij i fosfor, mak je odličan zaštitnik zdravlja kostiju te ih čuva od osteoporoze.
Mangan također potiče stvaranje kolagena, koji čuva kosti od oštećenja.
Svakodnevnom konzumacijom sjemenki maka možete spriječiti slabljenje i propadanje kostiju, mišića i zglobova.
5. Pomaže kod anksioznosti i nesanice
Mak sadrži alkaloide koji pomažu u stvaranju neurotransmitera ključnih za dobar i kvalitetan san.
Također, njegovom konzumacijom možete smanjiti nemir, umor i razdražljivost.
Od njegovih osušenih latica možete si pripremiti čaj za smirenje napetosti i stresa koji će vam pomoći i kod nesanice. Čaj se primjenjuje i kao pomoć kod kašlja.
Čaj od latica maka protiv nesanice i napetosti
1 žlicu osušenih latica prelijte s 250 ml kipuće vode pa ostavite da odstoji 5-10 minuta.
Potom procijedite i, po želji, zasladite s malo meda, osobito ako čaj koristite kao pomoć kod kašlja. Možete popiti 2-3 šalice na dan.