Opijumski mak treba razlikovati od maka turčinaka ili poljskog (crvenog) maka (lat. Papaver rhoeas) koji nema opijumska svojstva. U narodnoj medicini koriste se njegove latice, od kojih se dobivaju čajevi i sirupi.

atma.hr – 52




Mak kao narodni lijek

Kad vam netko spomene mak, prvo na što pomislite su ukusni kolači, poput makovnjače? No, premda ga danas poznajemo uglavnom kao fini dodatak slasticama, u narodnoj medicini mak je oduvijek bio cijenjen kao odličan prirodni lijek s čudesnim svojstvima.

Za njegovu moć znali su još drevni Egipćani i Grci. Osim što je bio sastavni dio rituala, koristili su ga i za izradu amajlija. U staroj Grčkoj atletičari su ga dodavali u napitak od vina i meda kako bi povećali snagu i izdržljivost.

Iz opijumskog se maka (lat. Pappaver somniferum) ekstrahira opijum, koji u sebi sadrži prirodne alkaloide, poput morfija. Poznato je da se morfij koristi u medicinske svrhe kao pomoć u ublažavanju teških bolova.

Opijumski mak treba razlikovati od maka turčinaka ili poljskog (crvenog) maka (lat. Papaver rhoeas) koji nema opijumska svojstva. U narodnoj medicini koriste se njegove latice, od kojih se dobivaju čajevi i sirupi.

Ljekoviti pripravci od latica koriste se kao pomoć kod:

  • respiratornih tegoba
  • astme i kroničnog bronhitisa
  • grčeva u želucu
  • stresa i nesanice
  • za relaksaciju mišića

Crvene latice maka koriste se i u prehrambenoj industriji kao prirodno bojilo koje se dodaje u rakije, vina i bezalkoholna pića.

Mak je biljka koja pomaže u prevenciji upala, a pokazalo se i da može usporiti razvoj sve učestalije bolesti multiple skleroze.

atma.hr – 52




Obilje zdravih nutrijenata

Sjemenke maka mogu se pohvaliti visokim razinama nezasićenih masnih kiselina, poput oleinske i linolne. Zahvaljujući njima, sjemenke imaju slatkast okus.

Istraživanja su pokazala da oleinska kiselina, koja spada među omega-9 masne kiseline, štiti krvne žile te može usporiti razvoj raka.

Linolna kiselina je esencijalna omega-6 masna kiselina koju ljudski organizam ne može sam sintetizirati.

Ova masna kiselina može usporiti razvoj multiple skleroze, pomaže u regulaciji krvnog tlaka i liječenju kožnih oboljenja te smanjuje rizik od nastanka krvnih ugrušaka.

Mak je bogat i omega-3 masnim kiselinama, koje su, među ostalim, važne za očuvanje zdravlja srca i mozga.

Sjemenke maka bogate su dijetalnim vlaknima, koja, osim što odlično pomažu probavi, usto pomažu i u prevenciji dijabetesa tipa 2.

One usto obiluju:

  • željezom
  • fosforom
  • jodom
  • magnezijem
  • kalcijem
  • manganom
  • cinkom
  • bakrom

Ovi iznimno važni minerali čuvaju zdravlje kostiju i srca te krvožilni, živčani i reproduktivni sustav.

atma.hr – 52




Ljekovita svojstva maka

1. Pomaže očuvanju zdravlja srca i krvožilnog sustava

Zahvaljujući bogatstvu vlakana i nezasićenih masnih kiselina, poput omega-3 i omega-6, mak je odličan za očuvanje zdravlja srca i krvnih žila.

Učestalom konzumacijom sjemenki maka svakako ćete znatno smanjiti rizik od srčanog udara.

2. Odličan je za kožu i kosu

Mak djeluje protuupalno, pa je odličan narodni lijek za upalna stanja kože i ekcem. Usto, pomaže i bržem rastu kose.

Pasta od maka za kožne iritacije

Zgnječite sjemenke maka u mužaru te dodajte nekoliko kapi svježe iscijeđenog soka od limete.

Dobivenom pastom namažite kožu kako biste smirili osip ili iritacije.

Pasta od maka za brži rast kose

Zgnječite sjemenke maka u mužaru te ih pomiješajte s malo kokosova ulja. Dobivenu pastu utrljajte u vlasište i kosu pa ostavite da djeluje oko pola sata. Potom isperite.

Ova pasta pomaže kod peruti i ispucalih vrhova, kao i za brži rast kose.

atma.hr – 52




3. Poboljšava probavu

Zahvaljujući bogatstvu vlakana, mak izvrsno potiče rad probavnog sustava pa može poslužiti kao narodni lijek protiv zatvora.

Njegovim unosom potaknut ćete peristaltiku crijeva i poboljšati apsorpciju nutrijenata.

Za bolju probavu: u doručak dodajte malo zgnječenih sjemenki maka ili ih ujutro natašte konzumirajte s toplom vodom.

4. Snaži kosti, mišiće i zglobove

Budući da sadrži mangan, kalcij i fosfor, mak je odličan zaštitnik zdravlja kostiju te ih čuva od osteoporoze.

Mangan također potiče stvaranje kolagena, koji čuva kosti od oštećenja.

Svakodnevnom konzumacijom sjemenki maka možete spriječiti slabljenje i propadanje kostiju, mišića i zglobova.

atma.hr – 52




5. Pomaže kod anksioznosti i nesanice

Mak sadrži alkaloide koji pomažu u stvaranju neurotransmitera ključnih za dobar i kvalitetan san.

Također, njegovom konzumacijom možete smanjiti nemir, umor i razdražljivost.

Od njegovih osušenih latica možete si pripremiti čaj za smirenje napetosti i stresa koji će vam pomoći i kod nesanice. Čaj se primjenjuje i kao pomoć kod kašlja.

Čaj od latica maka protiv nesanice i napetosti

1 žlicu osušenih latica prelijte s 250 ml kipuće vode pa ostavite da odstoji 5-10 minuta.

Potom procijedite i, po želji, zasladite s malo meda, osobito ako čaj koristite kao pomoć kod kašlja. Možete popiti 2-3 šalice na dan.

alternativa-za-vas