Naše majke i bake odlično znaju da nema boljeg lijeka od prirodnog. Jedno od čudo – sredstava narodne medicine je svakako češnjak (bijeli luk). Ovo super povrće posjeduje fantastična antibakterijska svojstva te pomaže kod mnogih stanja i bolesti. Iako vam se možda čini nevjerojatnom, ova jednostavna terapija češnjakom ispod jastuka se provodi već desetljećima i daje odlične rezultate!
Naše majke i bake odlično znaju da nema boljeg lijeka od prirodnog. Jedno od čudo-sredstava narodne medicine je svakako – češnjak.
Ovo super povrće posjeduje fantastična antibakterijska svojstva, liječi mnoge bolesti, uključujući različite prehlade, aterosklerozu i bolesti bubrega, jača kapilare i dobar je adaptogen.
Osim narodne preporuke, danas i liječnici preporučuju konzumaciju češnjaka na dnevnoj bazi.
Češnjak sadrži oko 400 aktivnih sastojaka, bogat je vitaminima i mineralima kao što su adenozin, alicin, aminokiseline, biljna vlakna, biljne masti, vitamin A, vitamin B1 i B2, vitamin C, željezo, enzimi, eterična ulja, jod, kalij, kalcij, selen, sumpor i fosfor.
Redovnom uporabom češnjak potiče prokrvljenost i olakšava protok krvi, snižava povišeni krvni tlak i masnoće u krvi, kao i bolesti srca. K svemu, odličan je antioksidans.
Češnjak i nesanica
Većina ljudi ima problema sa nesanicom, a dobar san je neophodan kako bi bili mentalno i fizički zdravi.
Češnjak će vaš san dovesti u normalu!
Sve što trebate napraviti je da stavite 1 režanj češnjaka ispod vašeg jastuka prije spavanja, a poslije kratkog vremena osjetiti ćete iznenađujući efekt.
Samo jedan režanj češnjaka (neoštećen, neoguljen) ispod jastuka može vam pomoći:
-Da puno bolje odspavate i opustite sve mišiće zbog visoke koncentracije cinka!
-Počnete svaki dan s puno više energije i vitalnosti!
-Izbjegnete bilo kakav oblik prehlade, viroze i kašlja!
Napomena: Svaku večer stavljajte novi režanj. Onaj od prethodne noći iskoristite za konzumaciju.
Kako konzumirati češnjak bez neugodnih mirisa?
Ipak zbog problema s neugodnim mirisom koji ostaje uslijed konzumiranja svježeg češnjaka, većina ljudi ga skoro nikada ne koristi sirovog. Češnjak je najzdraviji u sirovom obliku i to tako da se prije upotrebe na nekoliko minuta zgnječi ili isjecka te odstoji na zraku da bi se stvorili odgovarajući kemijski elementi, prije svega alicin.
Ovako pripremljen je najzdraviji, ali stvara najviše neugodnog mirisa. Ipak pronašli smo i isprobali jedno dobro rješenje koje će vam omogućiti korištenje u sirovom obliku bez imalo neugodnog mirisa.
Potrebno je naći domaći sitniji češnjak. Naglašavamo domaći jer smo preplavljeni velikim i “sumnjivim” češnjakom uvezenim iz Kine.
Ugrubo rukama ogulite cijelu lukovicu na češnjeve ili režnjeve. Izdvojite 2-3 sitna režnja i stavite ih u malo vode da odstoje desetak minuta. Nakon toga izvadite ih iz vode i jednostavno prstima ogulite kožicu koja će se lako skinuti s mokrog i natopljenog režnja. Nemojte koristiti nož jer je bitno da ne oštetite niti zarežete režanj. On mora ostati cijeli i netaknut što je ključ za korištenje bez mirisa.
Kada ste ogulili režnjeve popijte ih s čašom vode cijele baš kao što pijete tablete. Uradite to na prazan stomak najbolje barem 45 minuta prije jela. I to je sve.
Ovako korišten, češnjak neće proizvesti nikakav miris, rastvorit će se u vašem organizmu i donijet će vam najveći dio korisnih svojstava. Mirisa neće biti niti malo niti taj, niti naredni dan. Isprobano je. Važno je da češnjak ne bude niti malo zarezan ili oštećen prilikom pripreme i guljenja. Također je važno da izaberete isključivo male lukovice i režnjeve kako vam ne bi zapeli u grlu prilikom gutanja. Režnjevi ne bi trebali biti veći od tableta ili kapsula. Naš domaći češnjak skoro uvijek je malih dimenzija.
Dovoljno je uzimati 1-2 mala režnja svaki dan, a vrijeme upotrebe prilagodite svom načinu života, iako je posebno moćan na prazan želudac.
Što se dogodi ako jedete češnjak na prazan želudac?
Učinak je puno jači!
Znanstvenici su potvrdili da konzumiranje bijeloga luka na prazan želudac povećava njegovu učinkovitost u smislu prirodnog antibiotika jer su bakterije otkrivene i ne mogu se obraniti.
Evo još nekoliko konkretnih slučajeva u kojima vam češnjak može biti od velike pomoći:
-Imate li na tijelu bradavicu ili sličnu izraslinu, stavite na to mjesto prerezani komadić češnjaka i zatvorite to mjesto flasterom. Ostavite preko noći i ponavljajte nekoliko dana dok bradavica posve ne otpadne.
-Kod reumatskih bolova natrljajte prerezani režanj češnjaka na bolno mjesto, bol će popustiti.
-Bole li vas mišići, jedite više češnjaka jer opušta mišiće.
-Boli li vas uho, prokuhajte dva češnja češnjaka pa nekoliko kapi nakapajte u uho.
Druga opcija je da jednostavno stavite u uho 1 očišćeni cijeli režanj češnjaka. Režanj savršeno prijanja u uho, poput čepića.
Bol i upala prolazi za nekoliko minuta, a osjećaj ugodne topline se širi vašim uhom.
U povijesti medicine, antibakterijska i antivirusna svojstva češnjaka itekako su poznata. Češnjak i njegovi sastojci podvrgnuti su brojnim istraživanjima koja su masovno dokazala njihovo djelovanje na infekcije uzrokovane bakterijama i virusima. Istraživanja potvrđuju i da češnjak ima značajna antikancerogena svojstva.
Redovito konzumiranje većih količina češnjaka smanjuje rizik od pojave mnogih vrsta raka, osobito raka rektuma i bubrega.
ATMA