atma.hr – 52




Ljudi teško dolaze do spoznaje da je naše zdravlje neraskidivo povezano sa kvalitetom prehrane, izborom namirnica i načinom njihove pripreme. Danas nije lagano naći kvalitetne namirnice jer industrisko obrađivanje hrane daleko nas je odvojilo od naše prirodne hrane. I ne samo to, nego i još dodatna upotreba kemikalija znatno je pogoršala i onako upitnu kvalitetu. I onda ka svemu tome još imamo i manipulaciju sjemena, miješamo se u procese čije posljedice danas vidimo u sve većem broju oboljelih. Zaista smo daleko otišli. Zašto se onda čuditi sve većem porastu karciniogenih bolesti, zabrinjavajućem porastu oboljelih od dijabetesa, raznih alergija naročito u mlađoj dobi i sve većem poremećaju autoimunih bolesti. Zašto?

atma.hr – 52




Ima li načina da se suprostavimo tome ? Da, jer je naš najači glas i naša moć, jedino u tome kako živimo, kako se ponašamo i šta kupujemo. Mi svojim djelovanjem doprinosimo ovom svijetu kakav je danas. Zato se prvo mi moramo mijenjati, moramo sami postati svjesni istine, a tek onda imamo pravo o tome govoriti i mijenjati okolinu. Istina o uzrocima bolesti i našoj pogrešnoj prehrani je nešto što se ne može više zaustaviti.

Nažalost, mnogi ljudi još uvijek nisu informirani o važnosti sirove prehrane i mogućnosti svježih sokova od voća i povrća za čovjekovo zdravlje. Danas u svijetu imamo već dosta klinika koje postižu izvanredne rezultate u liječenju teških bolesti pomoću terapije svježim sokovima i promjenom načina prehrane. Zaista jedini način i mogućnost izliječenja leži u nama samima. Čovjekov organizam je remek djelo prirode i mi mu samo trebamo dati odgovarajuče uvjete za proces samoizliječenja.

Jedini način da utječemo na uzrok poremećaja organizma i bolesti je promjena načina života koji je uzrokovao to stanje. Medicinsko i farmakološko znanje nam može olakšati postojeće stanje ali ne i otkloniti uzroke zbog kojega je došlo do poremećaja. Mi sami moramo dati našem organizmu odgovarajuće uvjete promjenom načina prehrane i način našeg življenja mora postati bitno skromniji. To odmah znači manje stresa, koji je isto jedan od bitnih uzročnika poremećaja i postaćemo svijesni ponovnog ozdravljenja i nove životne energije ako je to uopće još moguće sa obzirom na naše postojeće stanje. Uz odgovarajuće uvjete početak oporavaka organizma je istinsko čudo i zaista danas ne može nitko znanstveno objasniti kako do njega dolazi, ali dolazi do oporavka i poučeni iskustvom znamo da djeluje.

Koliku vrijednost kriju u sebi svježi sokovi i njihovu djelotvornost na naše zdravlje priznali su brojni lječnici, iscjeljitelji i stručnjaci za prehranu. Da spomenemo samo pojedine.

Znameniti nutricionist i pionir u proučavanju primjene svježih sokova u procesu ozdravljena i održavanja ljudskog zdravlja dr. Norman Walker kaže:

“Tijekom godina proučavanja ustanovio sam da svježi sokovi ušteđuju tijelu mnogo energije, koja je inače potrebna za pretvaranje krute hrane u tekućinu. A što je još važnije, dok probava krute hrane uzme tri do pet sati, sokovi se odmah probave i tijelo ih odmah asimilira”.

Prema iskustvudr. Ann Wigmore uzimanje klorofila putem zelenih sokova ravno je primanju tranfuzije zdrave krvi.

Liječenje sokovima i prirodnom prehranom prema dr. Gersonu i brojnim klinikama koje primjenjuju ovaj način tretiranja bolesti, potrebno je oko dvije godine za potpunu detoksikaciju i ozdravljenje.

Zašto smo bolesni?

Injekcije, lijekovi i čitav niz drugih načina liječenja samo idu do ublažavanja bola i usporavanja razvijanja bolesti. Nikad se ne liječi uzrok nastajanja bolesti, niti smo sa lijekovima i današnjim načinom liječenja na putu potpunog ozdravljenja. Pitanje je da li te visoko profitne grane, farmakologija, medicina, industrija prehrane to i žele?

Žalosno je vidjeti kako ti bolesni ljudi postaju ovisnici o lijekovima i kako način liječenja kojima su izloženi vodi do potpunog procesa degeneracije tijela, a naposljetku i duha. Nažalost, svi smo imali prilike sresti se u bliskom okruženju sa ljudima koji su se borili sa teškim bolestima. Svi oni nisu bili izliječeni i u najboljem slučaju proces razvijanja bolesti je bio usporen. Izloženi dugotrajnom liječenju, stalnim kontrolama, posjeta bolnicama, oštećenjima jetre i želuca od lijekova, oticanja pojedinih dijelova tijela, mučnina, slabosti, latentnog straha, da ne nabrajamo dalje sve te nuspojave u procesu tretiranja bolesti. Zaista to je jedan mučan proces, i to ne samo za bolesnika nego i obitelj.

Da li mora biti tako? Da, ako ćemo i dalje zatrpavati naše tijelo ogromnom količinom otrovnih tvari i normalno da će nam tijelo, prije ili kasnije, to i pokazati bolešću ovisno o našem genetskom naslijeđu. Uzrok svake bolesti leži u toksikaciji organizma i jedini način liječenja je detoksikacija i mijenjanje navika u prehrani i načinu života koji su doveli do toga.

Zaista nije lagano to mijenjati, jer ovisnost o hrani je toliko jaka i postala je bitan dio našeg života. Pogotovo u današnje vrijeme kada živimo ubrzano, kad smo pod stresom, teško je skupiti dovoljno snage da počnemo mijenjati stare navike. Današnja nam je hrana postala trenutak opuštanja, dio druženja, navika izadovoljstvo poslije napornog dana. I mijenjati nešto što nam je život postalo je zaista teško. Na žalost drugog načina nema, da teško je mijenjati prehranu, ali zaista je i moguće, počnite polako i vidjećete da smo iz dana u dan sve jači i jači. Da mi ljudi sve možemo i kada ste slabi čitajte knjige, članke onih koji su taj put prošli, jer svi smo mi slabi i trebamo pomoć.

Kada smo bolesni, pogotovo kada se radi o teškim bolestima kao što su razna karcinogena oboljenja, dijabetes, bolesti krvožilnog sustava, jetre, probavnog sustava i dr., nismo u mogućnosti polako mijenjati navike. Tu se moramo strogo pridržavati pravila da bi bili izliječeni i niti u kom slučaju se ne možemo vraćati na navike koje su i dovele do toga.

I to je veliki problem, jer kada nam se dijagnosticira teška bolest, strah za život je jako prisutan i u tom trenutku ne znamo šta da činimo. Tada imati hrabrosti, vjere i razuma zaista nije lako.

Svježi sokovi od voća i povrća pokazali su šta kriju u sebi i njihova djelotvornost leži u činjenici da se tekuća hrana probavi unutar kratkog vremena, ne opterećujući probavni sustav. Sva raspoloživa energija se ulaže u proces obnove matičnih stanica i vraćanje u prvobitno stanje, a to je ponovno zdravi i vitalni. Sokovi na najbolji mogući način ubrzavaju detoksikaciju organizma i izlučivanje godinama nakupljenih štetnih tvari.

Posebno moramo istaći, da osim promjena načina prehrane, vrlo važan u procesu ozdravljenja je i način našeg disanja, česti boravci na svježem zraku, izlaganje suncu i vrlo, vrlo važno je da pozitivno mislimo i budemo skromni. Jednostavno otiđite u prirodu u blizini vas, dišite polagano, kroz nos ako je moguće, ali svijesno i polako i bez ikakvog naprezanja, uživajući u svakom udisaju života, a izdišite lagano izbacujući sve što je negativno u vašem životu. Biti svjestan je tajna disanja i početak meditacije.

“Neka radost življenja i mira postane ponovno dio nas.”

Zašto cijediti sokove, a ne jednostavno jesti?

Da bi se iz stanice oslobodili svi hranjivi sastojci koji su u njima pohranjeni potrebno je razbiti staničnu opnu. Pogotovo kod lisnatog bilja kao što su špinat, celer, kelj, peršun, raštika, blitva, divlje zeleno bilje, celuloza ima čvrstu molekularnu strukturu. Razbiti ove žilave stanice nije lako, a u njima je pohranjena najveća vrijednost životne energije.

Kada jedemo ovo bilje u sirovom stanju, žalimo se da dolazi do nadimanja i teške probave, što je i normalno jer mi jednostavno dovoljno ne sažvačemo hranu. Mi već desetljećima jedemo industrijsku prerađenu hranu i jednostavno nismo više u stanju prožvakati tvrđa zelena vlakna. Osim toga mnogi imaju problema i sa zubima, tako da danas kada živimo u ubrzanom dobu, usitniti zelenje i drugu hranu temeljnim žvakanjem za nesmetanu probavu, gotovo je nemoguć zadatak.

Na sreću zahvaljujući tehnologiji imamo mogućnost korištenja raznih uređaja koji nam olakšavaju sve ovo, davajući izvaredan okus jelu, laganoj probavi, a samim tim i zdravlju.
Sokovi od svježeg voća i povrća, ako ih je moguće nabaviti iz organskog prirodnog uzgoja, daju sve aminokiseline, minerale, soli, enzime, vitamine potrebne našem tijelu za zdrav razvoj.

Koliko je sokova poželjno piti?

Što više sokova pijemo to se brže oporavljamo. U praksi se pokazalo da količina koja daje vidljive rezultate iznosi najmanje pola litre. Ali proces izliječenja ide mnogo brže ako se pije oko jedne do dvije litre.

Ne zavaravajmo se, otrovi nagomilani u tijelu tijekom našeg života ne mogu preko noći biti izbačeni. Sve ima svoje vrijeme. Taj proces čišćenja može u početku biti popraćen povremenim poteškoćama, kao što su slabost, možemo se osjećati bolesnima i iscrpljenima, pogotovo kada nam otrovi dospiju u krv i počne izlučivanje otrova.

Tim više, ta slabost, je znak početka pročišćavanja tijela. Ista slabost se događa u početku i kod posta. U tim smo trenutcima nesigurni, slabi i podložni vraćanju starim navikama. I to je pogreška. Više nego išta u tim prvim trenutcima potrebna nam je hrabrost, vjera i istrajnost u ono što činimo, i samo hrabro naprijed, vjera u vas same neka vas vodi i doživjećete što smo svi mi doživjeli. Radost življenja i zdravlje se ponovno vrate.

Vidljivi rezultati će se pojaviti, u prosjeku oko tri do četiri tjedna, ako smo na strogom režimu i pravilno vođeni od onih koji imaju iskustvo, pogledajte knjige koje nudimo, posebno dr. Walker, inače duže u ovisnosti o našem postojećem stanju.

Promjene koje doživimo postaju naše iskustvo, tako jednostavno, energija ponovo prožima naše tijelo i vraća se dugo potrebita vjera i sjajno zdravlje. A tako je sve jednostavno, zato smo i dužni govoriti i drugima, prenostiti vlastito iskustvo, ali je vrlo važno da to činimo sa suosjećanjem i razumjevanjem . Danas je tako malo onih koji su skromni, onih koji čine dobro ne radi sebe i razumiju to, a to je toliko važnije negoli sama hrana, a ujedno i smisao življenja.

Sokovi od voća su čistači tijela, a od povrća istovremeno hranitelji i obnovitelji. Postaćemo svijesni energije i vitalnosti koju smo ponovno zadobili i nećemo se više željeti vratiti starim navikama.

“Vlastita spoznaja je jedini ispravan put, a nagrada je vrijedna svakog potrebnog napora”

Kako raditi sok?

Ručno cijediti, miješati ili prešati sok bilo bi zaista teško i danas možemo biti zahvalni tehnologiji da nam je omogućila uređaje koji nam olakšavaju život.

Imamo dvije vrste soka i za to potrebnih sokovnika.

  • Kašasti sok pri čemu snažni blender razbijaju celulozu do kremastog stanja omogućujući istinski užitak u ovim napitcima. Sva vlakna, cijeli sadržaj voća i povrće ostaju u soku. Kod zelenih kašastih sokova, koji su danas u svijetu jako popularni udio voća i povrća iznosi oko pola–pola. Priprema je jako lagana, ne zahtijeva puno vremena i ove sokove vole dijeca svih uzrasta. Mnogi će govoriti da nije dobro miješati voće i povrće, da to je djelimično istina, ali samo za one koji su jako daleko otišli. Slabiji mikseri, kojih danas ima jako puno na tržištu, nažalost nisu u stanju razbiti celulozu zelenih biljaka do kremastog stanja, pa je i samim time okus znatno drugačiji. Sa snažnim blenderima imamo velike mogućnosri u pripremi ne samo ovih sokova nego i kompletnog načina svježe prehrane. Za recepte zelenih kašastih sokova i način pripreme pogledajte knjige Viktorije Boutenko.
  • Svježe cijeđeni sokovi od voća i povrća oslobođeni su celuloze, svi potrebni sastojci ostaju u soku, lagana je probava, i imaju puno veću važnost u liječenju i brzoj detoksikaciji organizma. Ovdje veliku ulogu u liječenju igraju zeleni izdanci kao npr. celer, peršin, matovilac, špinat, razne salate, samoniklo bilje, potočarka,rikola, izdanci mlade pšenice i zato nam je potreban sokovnik sa dvostrikim rotirajućim zupčanicima na principu preše. Centrifugalni sokovnici nisu u stanju cijediti sok iz zelenog dijela bilja. Klorofil je tajna mladosti i hladno prešani sokovi su zaista blagoslov za naše zdravlje.

Imamo dvije vrste sokovnika:

  • Centifugalni sokovnik se baziraju na brzo rotirajućoj okrugloj ploči sa noževima za ribanje. Okreću se jako brzo i pomoću centifugalne sile odvajaju sok od kaše. Sok ne smije dugo stajati jer počinje oksidacija zbog brzine vrtnje i treba ga odmah popiti. Oni su općenito dobri i korisni, bez obzira na neke nedostatke te metode, imamo veliki izbor i nisu skupi i dostupni su svima.
  • Sokovnik za hladno prešanje bazira se na principu ribanja i prešanja, dvostrukih zupčanika i brzina okretanja ovih kod ovih sokovnika je jako spora, oko 80-110 okretaja u minuti, kvaliteta je zaista neuporedivo bolja i količina iscjeđenog soka je znatno veća. Na žalost to ima i svoju cijenu. Ova vrsta sokovnika je dosta skuplja, ali dugoročno gledano oni su najjeftiniji ako se uzme u obzir količina iscjeđenog soka, kvaliteta soka, učinak na zdravlje i dugovječnost sokovnika sa obzirom na visoku kvalitetu koju posjeduju. Svi mi koji ga posjedujemo, naravno ne odmah, nego tijekom vremena smo postali svijesni da je to nešto najeftinije i najkorisnije što smo ikada kupili.

Više o pripremi sokova i njihovoj kombinaciji u liječenju pročitajte više u knjigama dr. Normana Walkera.

U svakom slučaju svježi sok dobiven pomoću bilo kojeg sokovnika, bolji je od nikakvog soka.

Ne dozvolite sebi da dođete u bolesno stanje, jer zaista, teško je onda sve mijenjati u životu.

Najveća snaga leži u nama samima, ali moramo početi misliti, jer naše misli su i početak djelovanja.

Zato počnite sa malim promjenama, ali počnite, ne čekajte, mi sami krojimo sudbinu svoju ali i sreću življenja.

Siniša Pavičić
www.biodar.hr

atma.hr – 52