Foto: pixabay.com

Ako ste unutar sebe ispunjeni i duboki, nijedan vas izvanjski utjecaj ne može uznemiriti. Ali ako ste prazni, onda ste potpuno pod utjecajem svega što prolazi kroz vaš život…

atma.hr – 78
Tijekom ljeta, kada su velike vrućine i ima malo oborina, rijeke su siromašne vodom i jako malo vode se ulijeva u ocean. Ali ocean se ne osuši zbog toga.

S druge strane, kada su duga kišna razdoblja i rijeke su toliko pune vode da nerijetko izlaze iz svojih korita i preplavljuju okolna područja, bilijuni litara vode se svake minute ulijeva u ocean, ali sam ocean ne postaje preplavljen.

Obje situacije na ocean ne ostavljaju nikakav utjecaj.

To je zato što je ocean toliko ispunjen i dubok da nijedan vanjski utjecaj ne može uznemiriti njegovu unutarnju mirnoću i ravnotežu.

atma.hr – 39

Ali usporedimo ocean s malom barom siromašnom vodom.

Tijekom ljeta ona postaje potpuno isušena, a za vrijeme kišnog razdoblja ona je preplavljena.

Zašto? Zato što joj nedostaje dubina oceana.

Ako ste unutar sebe ispunjeni i duboki, nijedan vas izvanjski utjecaj ne može uznemiriti. Ali ako ste prazni, onda ste potpuno pod utjecajem svega što prolazi kroz vaš život.

“Samo onaj tko nije uznemiren neprestanim tijekom želja – koje dolaze kao što se rijeke ulijevaju u ocean, koji se uvijek puni vodom, ali je uvijek miran – može dostići mir, a ne onaj tko se trudi zadovoljiti takve želje.” – Bhagavad Gita Kakva Jest 2.70.

atma.hr – 78
Prethodna objavaAko se ikada zaljubiš…
Slijedeća objavaNe daj da te pokvare frustracije ovog svijeta
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".