Tijekom proteklih nekoliko tisuća godina Kina je usvajala dijelove vedske kulture Indije u koje spada i velika znanost o Vastuu, danas pozantija kao Feng Shui. Kineska tradicija i kultura datira unatrag 3.000 godina dok vedska kultura Indije bilježi pisanu povijest staru i 5.500 godina. Iako Indiju i Kinu razdvaja veliki planinski lanac Himalaja, vedska se kultura uspjela prebaciti do Kine. Evo nekih zanimljivih činjenica glede toga.

Budizam

Izvorni Buddha
Izvorni Buddha

Budizam je nastao u Indiji prije oko 2.500 godina gdje je trajao samo 1.000 godina dok ga potpuno nije protjerao iz Indije moćni Šankaračarja (Sankaracarya). Glavni razlog Budine pojave je bila Njegova samilost prema nedužnim životinjama koje su nemilosrdno ubijali devijantni vedski svećenici pa je tjerao ljude da odbace učenje Veda i slijede put nenasilja ili Ahimse. Ono što je manje poznato jest da je Buddha avatar Gospodina koji je izgovorio same Vede. Ubrzo nako što je Šankaračarja obnovio učenje Veda u Indiji, Budizam se pojavio u susjednim zemljama Azije i u Kini. Međutim, budizam u Indiji datira i prije 2.500 godina. Buddha se pojavio kao jedan od dašavatara (desetorice avatara) Gospodina u prošlom dobu, prije oko 5.000 godina. Ovaj događaj je opisan u drevnom vedskom spisu Bhagavat Purani (Srimad Bhagavatam). Međutim, u proteklih 2500 godina zahvaljujući kulturnoj razmjeni između Kine i Indije, u Kini danas postoje razni oblici budizma.

Borilačke vještine

Borilačke vještine potekle na tlu Indije kasnije su preselile u Kinu. Indijsko podrijetlo ovih vještina nalazimo preko termina za pojedine Kung Fu borilačke poze koje i danas koriste Kung Fu majstori, a predstavljali su izvorne sanskritske termine stare 5.000 godina.

Kama-sutra

Kama-sutra je vedski spis kojeg je sastavio oko 300. godine nove ere indijski mudrac Vatsayana. U kineskoj tradiciji Taoa postoji seksualna praksa koja dosta podsjeća na erotske rituale iz Kama-sutre. Ako idemo još dalje u prošlost nailazimo na drevne indijske skulpture s erotskim pozama iz Kama-sutre na građevinama, što govori o njihovom indijskom podrijetlu.

Ayurveda

Ayureda ili 5.000 godina stara indijska medicina liječi bolesti preko životne energije poznate kao prana, dok suvremenija kineska medicina to čini preko ‘čia’ ili centra životne energije.

Životna energija

Temeljeći se na oba medicinska principa, 5.000 godina stara znanost Vastu, ima za cilj uravnotežiti pranu ili životnu energiju, a suvremeniji Feng Shui naglašava važnost održavanja zdravog ‘čia’ u domu.

Mantre

Jedna od metoda u Vastuu je i recitiranje drevne vedske mantre: om mahabhagavataya vastupurushaya svaha. Pomoću nje reguliramo poremećaje u prostoru. Jedna od metoda Feng Shua za uravnoteživanje ‘či’ energije unutar doma je redovito recitiranje devet puta mantre: Om Ma Knee Pad Me Olm. Slog ‘om’ koji prethodi mantri i priziva transcendenciju potječe upravo iz Veda.

 

Što više ulazimo u detalje ovih dviju kultura vidimo da mnogi aspekti kineske kulture potječu iz indijske vedske kulture. Ubrzo nakon prelaska budizma iz Indije u Kinu, kineska taoistička tradicija je uvrstila znanost Vastua u svoj kulturni milje i unijela nove elemente sve dok Vastu nije postao poznatiji kao Feng Shui.

Različiti kulturni i klimatski uvjeti u Kini su najviše doprinijeli razlici koja postoji između Vastuu i Feng Shua. Recimo, kinezi kažu da sjeverna strana svijeta ima negativan utjecaj, a razlog je taj što su atnički pohodi Mongola uglavnom dolazili sa sjevera, ali i hladni sjeverni vjetrovi. Vastu tretira sjever kao stranu svijeta s pozitivnim utjecajem.

U Feng Shuu imamo pet elemenata: zemlja, voda, vatra, metal i drvo koji predstavljaju dinamične procese promjena. Vastu također govori o pet elemenata: eter, zrak, vatra, voda i zemlja čiji su utjecaji uvršteni među fizičke zakone i kozmičke sile Prirode. U prijevodu Feng Shui znači ‘Vjetar i Voda ‘, dva elementa Prirode koji oblikuju čitavu egzistenciju. Podjelu Prirode na pet elemenata imamo i u staroj Grčkoj i u Kini, ali ovdje nećemo ulaziti u detaljnije razmatranje toga.

Vastu i Feng shui imaju dosta sličnosti, ali je razlika u tome što Vastu opširnije govori o raznim vrstama utjecaja, kako prirodnih tako i metafizičkih, nalik rječniku s više pojmova i većeg kapaciteta. Vastu pruža mnogo više informacija osim razina energija unutar ili izvan doma u kojem živimo. Velika znanost Vastua obuhvaća četiri razine: fizičku, energetsku, karmičku i duhovnu te obuhvaća sve pozitivne i negativne utjecaje Prirode kao i utjecaje pet elemenata, planetarne utjecaje, moćne utjecaje polubogova i viših autoriteta, vladara osam pravaca.

Indijska i kineska medicina imaju dosta zajedničkog. Životna sila ili ‘či’ u kineskoj medicini definirana je kao energetski tok koji povezuje energetske centre u tijeluk oji djeluju na određene tjelesne, mentalne i psihičke funkcije. U Ayurvedi se centri životne energije nazivaju čakre. Čakre stvaraju poremećaje ukoliko nisu opskrbljene ‘pravim’ energijama. Pravilno snabdijevani i harmonizirani centri životne sile doprinose boljem zdravlju, pospješuju inteligenciju i općenito donose sreću.

vastu-preteča-feng-shuaIsti medicinski principi koji vrijede u Vastu i u Feng Shuu, a koji se temelje na principu životne sile u tijelu također se primjenjuju
i na dom u kojem živimo jer kuća predstavlja tijelo našeg tijela. Kada u vašem domu dođe do blokade pozitivne energije koja dolazi iz pravca sjevera, sjeveroistoka i istoka, a istovremeno predstavlja lak plijen za negativne utjecaje koji dolaze iz pravca juga, jugozapada i zapada, doći će do energetske blokade u vidu depresije, nedostatka energije, bolesti i raznih fizioloških i psiholoških poremećaja. Kao i naše tijelo, svaka kuća preko glavnog ulaza ‘udiše’ pozitivne, negativne ili pomiješane energetske kvalitete ‘životne sile’ ili ‘životnog
prostora ‘i postupno ih prenosi do ostalih prostorija.

Trenutno postoji veliko zanimalnje za knjige o Feng Shuu i Vastuu jer je sve veći broj onih koji žele poboljšati kvalitetu svog ‘životnog prostora ‘. U odnosu na Feng Shui, drevna znanost Vastuu nije toliko p0znata Zapadnoj javnosti, ali ako ste upoznati načelima ovih nauka sigurno ćete otkriti mnogo dodatnih informacija u ovoj knjizi. Uz pomoć korektivnih alatki i dodatnih praktičnih primjera bolje ćete proniknuti u energije Prirode – osjetiti rajski ambijent i suptilniju vezu s Prirodom – u vlastitom domu ili radnom mjestu gdje provodite većinu svog života.

Iz knjige “Vastu – preteča Feng Shua”
Dalibor Purhmajer

vedskaakademija.yolasite.com

[author] [author_image timthumb=’on’]http://atma.hr/wp-content/uploads/2012/12/daliborpurhmajer.jpg[/author_image] [author_info]Osnivač i ravnatelj Vedske Akademije i Vastu Asocijacije Srbije, vastu majstor, astrolog, publicist i predavač. Nakon studija fizike odlazi u Indiju gdje se upoznaje s drevnom vedskom filozofijom i metafizikom, drevnim sanskritskom tekstovima i učenjima drevnih Veda: Ayurveda (prirodna medicina), Joga, Vastu (uređenje prostornih energija u skladu s prirodnim zakonima) i Jyotish (vedska astrologija). za kratko vrijeme stječe potrebne kvalifikacije i 1992. godine postaje iniciran u sustav drevne vedske tradicije duhovnih učitelja. Tijekom 2004. započinje Vastu studije na uglednom i čuvenom južnoindijskom institutu Vastuvidyaprati-sthanam. Ubrzo potom upisuje i završava četverogodišnju obuku za majstora Jyotisha (indijsko-vedska astrologija), pod vodstvom uvaženog učitelja Sanjay Ratha, u okviru Šri Jagannath Centra. Njegovo poznavanje zapadnog sustava prirodnih znanosti i uzvišenog sustava istočnjačkih nauka, omogućilo mu je da načini sustav koji povezuje materiju, energiju i svijest te ih povezati s univerzalnim Vastu načelima prirode. Dalibor je počasni suradnik AUM Centra, predavač je i instruktor iz svih spomenutih područja kao i područja iz domene: ayurvedske medicine, bhakti-yoge, vedske filozofije i mitologije i drugih vedskih sustava znanja.[/author_info] [/author]