Tai chi, drevna kineska vještina, koja se ponekad naziva i “meditacijom u pokretu” izgleda da poboljšava kvalitetu života osoba sa srčanim problemima, kako su otkrili istraživači Harvard Medical School. Istraživači Harvard Medical School i Beth Israel Deaconess Medical Center pratili su 100 srčanih bolesnika koje su podijelili u dvije skupine.

Prva skupina od 50 pacijenata pohađala je 12-tjedni program tai chija i, po završetku programa, bilo je jasno vidljivo da je skupina koja je prakticirala tai chi povećala kvalitetu života, bolje se osjećala i imala veće samopouzdanje u izvođenju vježbi u odnosu na skupinu koja nije pohađala program. Budući vježbanje tai chija podrazumijeva blage, kružne pokrete, održavanje ravnoteže i prebacivanje težine kao i vježbe disanja – upravo su se ove vježbe pokazale korisnima za srčane bolesnike koji se moraju baviti fizičkim aktivnostima, ali ne smiju pretjerivati u njihovom intenzitetu.

Ove vježbe preporučuju se i osobama s povišenim krvnim tlakom, problemima s ravnotežom i osobama koje moraju izbjegavati preintenzivno vježbanje. Postoje naznake da tai chi smanjuje i anksioznost, depresiju, poboljšava dobro raspoloženje, a sigurna je alternativa konvencionalnim treninzima slabijeg intenziteta. Studija je objavljena u Archives of Internal Medicine.

Autor: Josipa Kovač
Izvor: www.naturala.hr