Simbol Yina i Yanga (yin-yang) je postao sveprisutan, možemo ga primijetiti svugdje oko nas. Koristi se kao dio vizualnog identiteta raznih firmi, kao dekoracija na šalicama, tanjurima, ukrasnim predmetima, u sklopu umjetničkih djela, ukras na odjeći… Ali koliko zaista znate o ovom simbolu, i da li je „umjetnička sloboda“ u njegovom korištenju zaista bezazlena?

Koncept Yina i Yanga je kineska perspektiva balansa i kontinuirane promjene. Prikazuje se simbolom kružnice unutar koje se nalaze dvije plohe jednake veličine. Plohe su u obliku suze, jedna obojana bijelom, a druga crnom bojom. Ploha bijele boje predstavlja Yang komponentu, a ploha crne boje Yin komponentu. U svakoj plohi nalazi se mali kružić suprotne boje.

atma.hr – 52
Taj simbol Yina i Yanga elokventno opisuje balans između dvije suprotne, ali istovremeno komplementarne energije. To su pasivna i aktivna energija. Ovaj simbol prikazuje tok energije kroz uzdizanje i opadanje, te također naglašava da je u Yinu i Yangu uvijek prisutna mala količina suprotne energije. Kad su Yin i Yang u potpunom balansu, tada je postignut savršen Tao. Simbol Yina i Yanga se još naziva Tai Chi.

Iako na prvi pogled ovaj simbol izgleda jednostavno, on sadrži duboku simboliku.

Yin i Yang su suprotnosti koje su međusobno ovisne i one uvijek moraju biti u ravnoteži. Suprotnosti se kreću u prirodnom ciklusu i kontinuirano se međusobno izmjenjuju. Baš kao što se izmjenjuju godišnja doba i kreiraju periode vrućine i hladnoće, Yin i Yang kruže kroz aktivno i pasivno, svijetlo i tamno, vruće i hladno i tako dalje. Oni se međusobno prožimaju u usklađenom gibanju – tamo gdje je yin najslabiji, yang je najjači; gdje yang slabi, yin jača. Na taj se način oni neprestano rađaju jedan iz drugoga.

atma.hr – 52
Yang predstavlja uzlaznu energiju, onu koja se uzdiže. Yang je rast, širenje. S druge strane Yin predstavlja silaznu energiju. Yin je sažimanje. Kad promatramo simbol vidimo da je na dnu simbola („6 sati“) ploha Yina (crna ploha) najveća, a istovremeno je ploha Yanga najmanja. To je područje najizraženijeg Yina. Nakon toga, kad gledamo od dna kretanje prema gore u smjeru kazaljki na satu (od 6 prema 12 sati), vidimo kako ploha Yanga postaje sve veća dok istovremeno ploha Yina postaje sve manja. Yang raste, a Yin pada. Uzlazna energija Yanga je sve veća dok ne dođemo na vrh kruga (12 sati). Sada je ploha Yanga najveća a ploha Yina najmanja. Nakon toga počinje suprotan proces – tijek energije je silazan, počinje sažimanje i ploha Yina je sve veća dok ne dođe do svojeg maksimuma na dnu simbola.

alive 720237

Zbog ovog kružnog toka energije jako je važno pravilno nacrtati simbol Yina i Yanga. Jedini ispravan način je da je Yang na vrhu, Yin na dnu i da se kretanje prikazuje u smjeru kazaljki na satu.

Mi na Zapadu smo navikli gledati na stvari kao na dobre ili loše, crne ili bijele, poželjne ili nepoželjne… U našoj civilizaciji postoje podjele, odvajanja i nepovezanost.

S druge strane, na Istoku gledaju na suprotnosti kao nešto što cirkulira i nastaje jedno iz drugog. Ne postoji dobro i loše, već ravnoteža, transformacija, interakcija i međuovisna suprotnost.

Yin i Yang su komplementarni, ovise jedan o drugome kako bi mogli opstati. Nakon sna dolazi aktivnost, nakon oluje dolazi sunce.

atma.hr – 52
Sve energije na Zemlji su po svojoj prirodi ili Yin ili Yang. Sva materija i bića na Zemlji također su po svojoj prirodi ili Yin ili Yang. Yin i Yang su samo relativna svojstva budući da sve što postoji u sebi sadrži komponente i jednog i drugog. Možemo ih opisati kao dualitet koji ne može opstati bez oba dijela. Unutar Yanga nalazi se malen dio Yina. Unutar Yina nalazi se mali dio Yanga. Baš kao što u srcu zime sjeme leži u zemlji i čeka da oživi, tako i Yang čeka unutar Yina da dođe red na njega. Usred vrućeg ljeta pristigne iznenadna oluja koja donese trenutno zahladnjenje – primjer kako se unutar Yanga može pronaći mali dio Yina. Ništa nije potpuno Yin ili potpuno Yang.

U tablici su prikazane neke od suprotnosti koje opisuju ovaj simbol.

Yang Yin
aktivno pasivno
vruće hladno
život smrt
ljeto zima
muškarac žena
dan noć
svjetlo tama
Sunce Mjesec
nebo tlo
vatra voda
nebo zemlja
ispred iza
visoko nisko
uzlazno silazno
vertikalno horizontalno
uzdignuto zemljište dolina
ravno zaobljeno
veliko malo
suho mokro
žive i jake boje tamne i pastelne boje
tvrdo mekano
brzo sporo

Crtanje simbola Tai chi je jako bitno i može nam odmah ukazati da li osoba razumije osnove ovog dubokog i značajnog dijagrama:

yin yang 1Kod zrcalne slike pokazuje se kretanje suprotno od smjera kazaljki na satu. To nije pravilan prikaz i uvijek treba biti Yang ploha na lijevoj strani, a Yin na desnoj. Kretanje energije u smjeru kazaljki na satu replicira kretanje planeta u njihovim orbitama i predstavlja kretanje svemira.

Često susrećemo obrnut prikaz – Yin je na vrhu a Yang na dnu. Ovaj crtež naznačuje da se Yin uzdiže a Yang silazi, što je suprotno od njihovih osnovnih karakteristika (Yang – uzlazno, Yin – silazno).

Također susrećemo i prikaz u kojem je krug zaokrenut za 90 stupnjeva te i Yin i Yang „plutaju“. Yang se ne uzdiže, a yin ne teče prema dolje. Ovaj simbol prikazuje stagnaciju.

Ukoliko simbol koristite u logotipu svoje firme, kao dio vizualnog identiteta svojeg poslovanja, kao ukras u svojem domu ili radnom mjestu, te kao sredstvo za meditaciju, tada svakako preporučujem da odaberete pravilan prikaz.

Vjera Tomaš
www.kreativandom.com

Vjera TomasVjera Tomaš se već 20 godina bavi Feng Shuiem te je jedna od prvih praktikanata ovog drevnog znanja u regiji. Tokom godina uredila je velik broj privatnih i poslovnih prostora, a uz to se bavi energetskim čišćenjem prostora, savjetovanjem pri kupnji zemljišta i nekretnina, izradom plana adaptacije nekretnine te projektiranjem kuća. Redovno organizira seminare, radionice i edukacije iz raznih područja Feng Shuia. Duboko vjeruje da promjenom kvalitete energije u prostoru možemo poboljšati kvalitetu svojeg života. Kako stara kineska poslovica kaže: prije nego što počneš mijenjati svijet, prođi tri puta kroz svoj dom.