Blagovaonica se općenito smatra povoljnom prostorijom doma. Ona utječe na dobar odnos između roditelja i djece te na obiteljsko bogatstvo po feng shui-u.

Najbolje bi bilo da se nalazi u središtu ili blizu središta doma, jer se i blagovaonica i centar doma smatraju srcem doma koje može donijeti najveću obiteljsku sreću i povezanost među ukućanima.

atma.hr – 75
Optimalna lokacija je između kuhinje i dnevne sobe, na sigurnoj udaljenosti od ulaznih vrata. Ako blagovaonica ipak ima pogled na ulazna vrata, potrebno je postaviti zavjesu ili paravan ili uvijek vrata blagovaonicedržati zatvorenima, kako bi se ublažila ova nepovoljnost.

Blagovaonica nikada ne bi smjela dijeliti zid ili biti direktno ispod toaleta. Ako živite u domu na više nivoa, potrebno je pobrinuti se da ništa teško ne stoji na katu iznad stola. Izbočene stropne grede također treba zamaskirati spuštenim stropom ili ih neutralizirati bambusovim frulama, a nikada nitko ne bi smio sjediti i objedovati direktno ispod njih.

Nivo poda blagovaonice trebao bi biti isti ili nešto viši od nivoa poda ostalih prostorija u dom-u po feng shui teoriji. Vrlo je nepovoljno, ako je nivo poda u blagovaonici niži.

Prostorije koje imaju prozore ili vrata na nasuprotnim zidovima nisu povoljne za blagovaonicu, jer energija neprestano teče preko stola i loše utječe na obiteljske odnose i hranu koja se konzumira.

atma.hr – 75
Yang energija trebala bi dominirati u blagovaonici, ali ne previše. Za boju se odlučite u skladu sa sektorom feng shui-a u kojem se ona nalazi, a nijansa neka bude vedra i živahna.

U skladu s tim, nikada nemojte postavljati slike ljudi koji su preminuli u blagovaonici, bilo da se radi o vašoj obitelji ili o nekoj osobi koju ste posebno cijenili. Ovo stvara izrazito Yin energiju koja će nepovoljno utjecati na Feng Shui vaše blagovaonice.

Najvažniji dio namještaja u blagovaonici je očigledno stol. Najbolje po feng shui tehnici je da on bude okrugao, jer krug simbolizira metal, zlato i obiteljsku slogu. Ovalni i kvadratni stolovi također su povoljni, a možete se poslužiti i osmerokutnim stolom.

Važno je da za stolom uvijek ima više od četiri stolice, jer je broj četiri vrlo nepovoljan. Šest je u redu, a osam odlično. Stolice bi trebale imati visok, pun naslon kako bi pružale podršku i osiguravale zaštitu.

atma.hr – 75
Od svih ukrasa koje ovdje možete postaviti, najvažniji i najpovoljniji je zdjela s voćem na stolu. Ona sugerira da ćete uvijek živjeti u izobilju.

Slike s motivima hrane, prvenstveno voća, od kojih je najpovoljnija breskva za dugovječnost i naranča i ananas za bogatstvo, također su dobrodošle.

Za dodatno uvećanje bogatstva možete postaviti ogledalo koje će zrcaliti odraz hrane na stolu. Povedite računa da ono pritom ne stvara odraz ulaznih vrata ili prozora.

Sandra Mokricki
feng-shui-dom.com