Meditacijom kontroliramo misli i emocije, a poznata je po tome da pospješuje funkcije mozga. Znanstvenici sada puno bolje razumiju način na koji meditacija utječe na mozak.

Američki znanstvenici su otkrili da meditacija utječe na aktivnost određenih dijelova mozga, naročito dijela koji je zadužen za kontrolu razmišljanja i emocija. “Meditacijom postižemo kontrolu nad mislima i svakidašnjim reakcijama”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Fadel Zeidan.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience, je sudjelovalo 15 osoba s normalnom razinom svakodnevne anksioznosti.

Nisu patili od mentalnih poremećaja niti su ikada prije meditirali. Znanstvenici su mjerili razinu anksioznosti i skenirali njihov mozak prije, tijekom i nakon meditacije.

Prije svega su vježbali meditaciju 4 puta po 20 minuta. Nakon treninga znanstvenici su mjerili razinu anksioznosti i skenirali mozak.Rezultati skeniranja su pokazali da se razina anksioznosti smanjila za čak 39%. Snimke mozga su jasno pokazalo da su tijekom i nakon meditacije dijelovi mozga koji kontroliraju misli i reakcije bili značajno aktivniji.

Znanstvenici ističu da je meditacija dobar način postizanja kontrole nad vlastitim umom, a sve što vam treba je malo vježbanja kako biste tehniku meditacije usavršili.

Prethodna istraživanja su pokazala da meditacijom možemo regulirati razinu krvnog tlaka, smanjiti razinu kronične upale u tijelu, ublažiti simptome depresije, popraviti raspoloženje i spriječiti prečeste promjene raspoloženja.

centar-zdravlja.net

Prethodna objavaSvi blagotvorni učinci koje joga ima na tijelo i duh – Podarite OVO sebi!
Slijedeća objavaSRCE doma: Namjestite OVAKO blagovaonicu i dobra sreća pristiže!
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.