Meditacijom kontroliramo misli i emocije, a poznata je po tome da pospješuje funkcije mozga. Znanstvenici sada puno bolje razumiju način na koji meditacija utječe na mozak.

atma.hr – 39

Američki znanstvenici su otkrili da meditacija utječe na aktivnost određenih dijelova mozga, naročito dijela koji je zadužen za kontrolu razmišljanja i emocija. “Meditacijom postižemo kontrolu nad mislima i svakidašnjim reakcijama”, izjavio je voditelj istraživanja prof. Fadel Zeidan.

U istraživanju, koje je objavljeno u časopisu Social Cognitive and Affective Neuroscience, je sudjelovalo 15 osoba s normalnom razinom svakodnevne anksioznosti.

Nisu patili od mentalnih poremećaja niti su ikada prije meditirali. Znanstvenici su mjerili razinu anksioznosti i skenirali njihov mozak prije, tijekom i nakon meditacije.

Prije svega su vježbali meditaciju 4 puta po 20 minuta. Nakon treninga znanstvenici su mjerili razinu anksioznosti i skenirali mozak.

atma.hr – 75
Rezultati skeniranja su pokazali da se razina anksioznosti smanjila za čak 39%. Snimke mozga su jasno pokazalo da su tijekom i nakon meditacije dijelovi mozga koji kontroliraju misli i reakcije bili značajno aktivniji.

Znanstvenici ističu da je meditacija dobar način postizanja kontrole nad vlastitim umom, a sve što vam treba je malo vježbanja kako biste tehniku meditacije usavršili.

Prethodna istraživanja su pokazala da meditacijom možemo regulirati razinu krvnog tlaka, smanjiti razinu kronične upale u tijelu, ublažiti simptome depresije, popraviti raspoloženje i spriječiti prečeste promjene raspoloženja.

centar-zdravlja.net