atma.hr – 52
Da bismo mogli živjeti ljubav važno je razlučiti što je ljubav od onoga što ljubav nije. Mi živimo da bi davali i primali ljubav. Svaki put kada zagadimo taj osjećaj, mi varamo druge i varamo sebe; svaki put kada izdamo, izdajemo sami sebe; svaki put kada lažemo, lažemo sami sebi. Netko može posjedovati cijeli svijet, ali ako nema dobre odnose, nalazi se u bijednom stanju.

Može posjedovati zlato, može biti biti podupiran od strane neke političke stranke ili biti na čelu velike kompanije, ili možda imati ugledni položaj profesora na univerzitetu, ali ako nije bogat u osjećajima i nema zadovoljavajuće odnose, njegov život će biti bolan. Odnosi, dobri osjećaji, međusobno poštivanje, naklonost, visoko mišljenje o nekome, prijateljstvo i vjernost predstavljaju prava bogastva života.

Danas uočavamo povezivanje masovnog broja stvari s eroticizmom, bilo prikriveno ili otvoreno. Eroticizam pronalazimo svugdje – na stranicama časopisa, na TV reklamama i često dok surfamo po webu, tragajući za nekim drugim stvarima.  Zbog pretjerane vrijednosti koja joj se pripisuje, beskrajna je i proizvodnja literature povezana s tom temom što pak dovodi do mnogih psiholoških problema, među kojima je impotencija najpoznatija, a zatim i prave neuroze te poremećaji poput tjeskobe, strepnje i panike.Više od 80 posto zločina su uzrokovani požudom; zastrašujući zločini i ubojstva bez milosti su uzrokovani nesposobnošću da se pravilno usmjeri prirordni erotski osjećaj. Današnje društvo je vrlo privučeno eroticizmom jer se on dobro prodaje, pomaže reklamirati proizvod, uzbuđuje i privlači. Slabo obrazovanoj i uvjetovanoj publici, koja je prisiljena da neprestano prihvaća emocionalne stimulanse i podražaje koje si ne može pojasniti, to sve izaziva mentalno uznemirenje i stres. Ljudima je nametnuto da razmišljaju o sebi na lažan način, da imaju umjetnu viziju sebe, da slijede ciljeve koje nikada neće dostići i koji na kraju dovode do razočaranja, frustracije i depresije.

Kada osoba ima zdravo i mlado tijelo; možda čak i privlačno tijelo; eroticizam ne izgleda kao nešto tako loše, a tijelo se može koristiti kao igračka za stvaranje zadovoljstva. Ipak, ljudski život prolazi brzo. Njegova četiri godišnja doba stižu jedno za drugim, a s dolaskom starosti i bolesti, tijelo, koje nam je pružalo toliko zadovoljstva, tada postaje uzrok tolikih patnji, a istovremeno će određena ponašanja natjerati osobu da se poistovjeti sa tijelom. Duša će ostati zaglavljena, rob fizičke dimenzije i osoba se ne može vidjeti u svojoj pravoj duhovnoj prirodi.

Putovanje prema samosvjesnosti zahtjeva da osoba prebaci svoju pažnju s eroticizma na ljubav – s tijela na dušu. Zamislite da ste vi novi Argonauti – ili bolje rečeno Intronauti, koji su krenuli na putovanje otkrivanja sebe. Eroticizam vam neprestano odvlači pažnju od unutarnjeg svijeta ka izvanjskima stvari i čini vas taocem ljudi i stvari. Netko može krivo shvatiti i misliti da tijelo nema vrijednosti, ali to je pogrešno shvaćanje. Tijelo je instrument koji može biti iskorišten za našu istinsku evoluciju.

Bhagavad Gita (13.22) i sve Vede nam govore da postoje različite dimenzije ili sfere postojanja i mi živimo različito u skladu s dimenzijom svjesnosti u kojoj se nalazimo. Naš nivo svjesnosti određuje naše iskustvo svijeta, određenu kvalitetu života, sa svojom srećom ili nesrećom. Ako uzdignemo naš nivo svjesnosti te skladu s time i naše viđenje svijeta, bol će se smanjiti, a nesigurnost, tjeskoba i strah će nestati. Ako uzdignemo svjesnost još više, možemo imati tzv. darshan, viđenje pravog unutarnjeg blaženstva i besmrtnosti. Istovremeno vidjet ćemo tijelo koje koristimo u svom pravom svijetlu: kao izvanjsko i privremeno. To ne znači da je manje vrijedno, ali nam može pomoći da ga vidimo iz novog gledišta, iz kojega ga možemo bolje iskoristiti. Što svjesnije koristimo svoje tijelo to ćemo manje iluzija aktivirati, iluzija koje nas u konačnici odvode u razočaranje i patnju.

atma.hr – 52
Ako dijete ima samo jednu igračku i uzmete mu je, on će je grčevito držati, plakati i škripati zubima, odbijajući odustati od nje, bez obzira koliko mu dobre argumente vi pružali. Ali ako mu date bolju igračku, bolje kvalitete, on će biti spreman odustati od stare. Stoga, nije dovoljno reći “Stop eroticizmu!” Tajna je da sublimiramo tu energiju, uzdignemu našu perspektivu i duboko meditiramo na njeno pravo značenje, učinke i njenu mogućnost transformacije, oživljavanja i liječenja, kada je pravilno usmjerena. To je svjestan način putovanja prema transformaciji i evoluciji.