Kako možemo praktično primijeniti duhovnost u našim životima? Jedna vrlo važna stvar, opisana u svim velikim spisima svijeta je apsolutna potreba za redovitim druženjem sa svetim osobama. Naša svjesnost upija ono s čime se družimo. Ako željeznu šipku stavimo u vatru ona će poprimiti odlike vatre, a ako je stavimo u led ona postaje ledena. Ako se družimo sa svetim ljudima naše vrijednosti postaju čestite, naša želja za životom u harmoniji s Bogom postaje prirodna.

Ako se družimo s grješnim, pohlepnim, materijalističkim ljudima, naša svjesnost postaje zagađena tim odlikama. Često smo primorani družiti se s takvim ljudima, ali možemo postati netaknuti takvim druženjima – kao što kad odemo u neka zaražena područja, možemo uzeti cjepivo kako bolest ne bi imala utjecaja na nas. Redovitim druženjem s osobama koje istinski, iskreno i pošteno žive duhovne vrijednosti u životu, donijet će nam duhovnu snagu pomoću koje se možemo suočiti sa svijetom i zadržati našu svjesnost Boga. Vedski spisi objašnjavaju da se, redovitim druženjem sa svetim osobama i slušanjem istine o Bogu, pročišćavaju sve nečistoće našeg srca.

Oni su poput labuda, jer labud uvijek živi u čistim vodama. Bilo da se radi o učiteljima ili jednostavno osobama koje su istinski tragatelji i koje njeguju uzvišene duhovne odlike u životu, svete osobe postoje, pronađimo ih.

Prethodna objavaOd erosa do ljubavi
Slijedeća objavaCijeni što si dobio i nadoknadi što nisi: Nikad nije kasno za sretno djetinjstvo
Radhanath Swami
Rođen u Chicagu 1950-te, u svojim je mlađim danima, u potrazi za duhovnom istinom, slijedio mnoge religijske puteve kao što su judaizam, kršćanstvo i islam. U 19-toj godini odlučio je svoje istraživanje proširiti putovanjima po Europi i Bliskom Istoku, na kraju završivši na Himalajama. Tamo je izvjesno vrijeme slijedio tradiciju šivaizma, a za to vrijeme je došao u kontakt s A.C. Bhaktivedanta Swami Prabhupadom te nekoliko godina kasnije postao njegov učenik. Trenutno putuje Azijom, Europom i Amerikom te poučava mudrost posvećenosti, piše knjige i održava predavanja i seminare. Svoj je život opisao u popularnoj autobiografskoj knjizi "U potrazi za domom".

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.