atma.hr – 52
Kako možemo praktično primijeniti duhovnost u našim životima? Jedna vrlo važna stvar, opisana u svim velikim spisima svijeta je apsolutna potreba za redovitim druženjem sa svetim osobama. Naša svjesnost upija ono s čime se družimo. Ako željeznu šipku stavimo u vatru ona će poprimiti odlike vatre, a ako je stavimo u led ona postaje ledena. Ako se družimo sa svetim ljudima naše vrijednosti postaju čestite, naša želja za životom u harmoniji s Bogom postaje prirodna.

Ako se družimo s grješnim, pohlepnim, materijalističkim ljudima, naša svjesnost postaje zagađena tim odlikama. Često smo primorani družiti se s takvim ljudima, ali možemo postati netaknuti takvim druženjima – kao što kad odemo u neka zaražena područja, možemo uzeti cjepivo kako bolest ne bi imala utjecaja na nas. Redovitim druženjem s osobama koje istinski, iskreno i pošteno žive duhovne vrijednosti u životu, donijet će nam duhovnu snagu pomoću koje se možemo suočiti sa svijetom i zadržati našu svjesnost Boga. Vedski spisi objašnjavaju da se, redovitim druženjem sa svetim osobama i slušanjem istine o Bogu, pročišćavaju sve nečistoće našeg srca.

Oni su poput labuda, jer labud uvijek živi u čistim vodama. Bilo da se radi o učiteljima ili jednostavno osobama koje su istinski tragatelji i koje njeguju uzvišene duhovne odlike u životu, svete osobe postoje, pronađimo ih.