Designed by Freepik

Već prvi susret s jogom završava osjećajem ugodne opuštenosti cijelog tijela i divnim stanjem smirenog duha. Crne statistike bilježe da svaki drugi čovjek umire od posljedica koronarnih bolesti. Analitičari upozoravaju i na sve veći broj žrtava raka pluća i moždanog udara, smrtonosne su čak neke vrste gripe i viroza, a liječnici opće prakse bilježe sve više pacijenata s različitim alergijama, nizom psihosomatskih bolesti, glavoboljama, nervozom, depresijom, nesanicom…

atma.hr – 75
Pritisnut silovitim tehnološkim razvojem, u kojem trka za materijalnim dobrima postaje dominantna želja i nerijetko jedini životni cilj, čovjek je počeo zapostavljati potrebu za održavanjem vlastitog zdravlja (fizičkog i mentalnog podjednako). Tako je sve više otuđen od svoje iskonske prirodne biti.

Drevni jogiji bi rekli: “Čovjekov organizam nije stvoren da živi paklenim tempom 365 dana u godini, njegov živčani sustav nije u stanju podnositi neprekidne stresove bez pravog počinka, njegova probava ne može beskrajno neutralizirati otrove iz zagađene hrane koju konzumira…”

I što se događa? Ono što se mora dogoditi. Obrambeni sustavi polako slabe, prepuštajući tijelo bolestima – fizičkim i duhovnim podjednako.

Što učiniti? U dinamičnom životu ne može se isključiti telefon koji neprekidno zvoni, niti promijeniti šefa koji je nervozan, skratiti radni dan, izbjeći neugodne stranke, kućne probleme, otkloniti unaprijed sve stresne situacije, brige i novčane teškoće. I još, poslije svega, biti savršen na poslu, a kod kuće dobar roditelji i savršen bračni partner…

atma.hr – 75
Mršavljenje bez dijeta i prisile

Prvi učinak je iznimno gipko i elastično tijelo, što nema samo estetsku nego izrazitu zdravstvenu vrijednost, osobito ako je posrijedi elastičnost kralježnice, njezina pokretljivost i aktiviranje svih mišića koji je drže u optimalnom prirodnom položaju. Jer, mnogi deformiteti kralježnice mogu rezultirati bolovima i zdravstvenim tegobama u drugim dijelovima tijela, na ekstremitetima ili organima. Pravilnim izborom vježbi, jogom možemo otkloniti i te tegobe.

Otpornost prema bolestima i zarazama drugi je bitan aspekt joge, jer ona jača imunološki sustav i sve obrambene snage tijela. Redoviti sljedbenici joge primjećuju da ih neusporedivo rjeđe pogađaju kojekakve prehlade, gripa, viroze i sl. “Joga je učinila čudo!”, skloni su reći. Ali, ne čini joga čudo, ona samo aktivira obrambene sustave koji već postoje u našem tijelu, ali su postali neaktivni i slab, jer smo ih tijekom godina zatrovali i oslabili neodgovarajućom prehranom, lošim životnim navikama, nedovoljnim kretanjem, pogrešnim disanjem i sl.

Jogom postižete i poboljšanje svih aspekata probave. Prema nekim statistikama, uz bolove u kralježnici, nesanicu i nervozu, probavne smetnje su četvrta najveća grupa tegoba na koje se žali prosječna zaposlena žena. Posebno kad su postrijedi opstipacija i “lijena crijeva”.


Widget not in any sidebars

Katkad čujem pitanje: “Što jogiji savjetuju da je dobro pojesti ili popiti kako bi se otklonilo opstipaciju?” Pogrešno postavljen problem! Pitanje bi trebalo glasiti: “Kako se pravilno hraniti, vježbati i zdravo živjeti, pa da opstipacije uopće ne bude?” Kao odgovor na milijune doza različitih laksativnih sredstava koji se danas svakodnevno koriste, joga vam daje ne samo učinkovite vježbe za aktiviranje probavnog sustava, nego i niz savjeta za pravilnu prehranu kako biste trajno uklonili uzrok opstipacije, umjesto da se svakih nekoliko dana bavite njezinim posljedicama.

Joga je izvanredno učinkovit i potpuno prirodan način gubljenja suvišnih kilograma. Bez nepotrebnih dijeta, bez prisile i gladovanja! Iako se vježbe izvode bez gubitka velike količine tekućine i bez znatnog “energetskog trošenja”, vremenom nastupa sustavni gubitak težine. Prije svega zbog izrazitog djelovanja koje jogijske vježbe imaju na štitnjaču i kompletan metabolizam, te pravilnu probavu i redukciju masnih naslaga. No, događa se još nešto: tijelo s vremenom počinje samo odbacivati obilne obroke, masnu hranu i prejedanje. Nadalje, zbog općeg smirujućeg učinka joge, nestaje potreba pretjerana konzumiranja hrane zbog stresa i nervoze, što je također bitan čimbenik održavanja idealne tjelesne težine.

atma.hr – 75
Povratak prirodnoj ravnoteži

Prestanak bolova u leđima, vratu i kralježnici

Joga je jedan od najučinkovitijih sustava uklanjanja tih bolova. Prije svega zato što se temelji na vježbama koje kralježnicu i njezine duboke posturalne mišiće održavaju u savršenoj funkciji. Nadalje, jogom se idealno opuštaju mišići i time se automatski uklanja prevelika napetost koja uzrokuje bolove. Treće (ali ne i najmanje važno) je smirujuće djelovanje joge što izravno neutralizira sve oblike bolova u leđima koji nastaju zbog trajnoga grčenja mišića izazvanog živčanom prenadraženošću i psihičkom napetošću.

Antistresno djelovanje joge

Ta je činjenica davno dokazana u svjetskoj znanosti. Toliko da je joga neka vrsta sinonima za apsolutni duševni mir i samokontrolu. Poznate su smirujuće meditativne seanse joge, ali i specifične seanse tzv. joga-nidre (budnog jogijskog sna) te niz specifičnih smirujućih tehnika dubokog disanja. Uz to, već i same asane (fizičke vježbe) djeluju smirujuće i opuštajuće. Doda li se tome cijela lepeza savjeta za uravnotežen osobni i društveni život, jasno je koliki učinak ima joga na eliminiranje štetnih posljedica svakodnevnih stresnih situacija.

atma.hr – 75
Na kraju svega, treba li uopće posebno naglašavati komplementarnost programa joge i sadržaja wellness centara. U mnogim aspektima pristupa njihova je filozofija jednaka, pružiti i tijelu i duhu optimalne uvjete za opuštenost i mir, za regeneraciju i povratak iskonskoj ravnoteži duboko u nama samima. Nije stoga neobično što mnogi wellness centri u svijetu nastoje u program svoje ponude uklopiti jogu kao bitnu komponentu ponude. Očito, tradicija stara nekoliko milenija i jedna nova znanost zdravog življenja našle su se na istom putu. S višestruko pozitivnim učincima.

Osjećaj ugode već pri prvom susretu

Joga djeluje praktički na sve organe i organske sustave te na sve aspekte našeg duhovnog života. Neka njezina djelovanja očituju se već nakon nekoliko treninga, neka tek poslije godina i godina vježbanja, ovisno o problemu i svakom čovjeku ponaosob. Pravila u biti nema. Neki polaznici programa Medical Yoga Centra riješili su se nesanice ili opstipacije već poslije prvih sati tečaja, drugi su ih “vukli” još mjesecima.

Osobno, nisam od onih koji vole apostrofirati samo ekstremno pozitivne i atraktivne slučajeve i na njima graditi komercijalne učinke i propagandne slogane. Ali, kad me nova polaznica joge upita: “Nakon koliko ću vremena osjetiti smirujuće djelovanje joge?”, bez mnogo razmišljanja odgovaram joj: “Već poslije prvog sata vježbanja”.

atma.hr – 75
Doista, taj prvi susret s jogom praktički završava osjećajem ugodne opuštenosti cijelog tijela i divnim stanjem smirenog duha, čak i kad vježbanje asana nije dopunjeno nekom posebnom tehnikom meditacije ili opuštanja.

stingPopularni pjevač Sting, koji uvijek naglašava da mu upravo joga otvara neizrecivo duboke sfere inspiracije, osvježenja, produhovljenosti i unutarnje životne radosti, tom se drevnom indijskom disciplinom počeo baviti posve slučajno, na nagovor prijatelja. “Hajde, odvježbaj sa mnom jednu seriju asana”, bio je prijedlog koji je promijenio Stingov život. Samo jedna serija asana bila je dovoljna da se pokažu (ili barem jasno nagovijeste) svi blagotvorni učinci koje joga može imati na tijelo i duh.

Vlatko Mišković
Vijest preuzeta sa: http://www.vasezdravlje.com