Iznad svega je sjajan lotos s tisuću latica. On je izvan ovog mikrokozmosa tijela, te pruža spasenje.”

(Shiva Samhita)

Došao si do sedme postaje našeg putovanja kroz energetske centre.

atma.hr – 52
Sahasrara (značenje: lotus s tisuću latica) ili krunska čakra se još naziva i božanska ili čakra sudbine jer je povezana s višom svijesti, sa samim izvorom. To je sjedište duha, središte života i čiste svjesnosti, središte razboritosti i služenja, duhovnosti i razumijevanja duhovnog i okultnog. Pomaže ti uspostaviti kontakt s tvojim višim Ja, s Univerzumom, s Bogom.

Uči te kako u kaosu uspostaviti red. Trebaš biti svjestan da će te Bog potražiti kad ukloniš sve prepreke koje si sam sebi postavio. Energija će doći čim joj TI to dozvoliš.

Podsjeti se da je Bog čista ljubav i ne poznaje ništa drugo osim čiste ljubavi.

Glavni instrumenti za otklanjanje samonametnutih prepreka su: osvještavanje svih strahova, opraštanje, prepoznavanje božanskog u drugima (s time počinješ biti svjestan da odvojenost nije moguća). Strahova koji dolaze se najlakše možeš osloboditi tako da vjeruješ da ne postoji ništa što bi te uistinu moglo ugroziti – „strah je prazan, a oko njega nema ništa“. Strah je samo pomanjkanje povjerenja.

U krunskoj čakri je također prisutna svijest koja te podsjeća da što više daješ više i primaš. Formula je „dok dajem, dobivam“.

Kroz ovu čakru u tvoje tijelo ulazi prana – životna sila i nadalje hrani sve ostale energetske centre, te u cijelo tvoje biće udiše život. Sahasrara je središte povezivanja duševnosti i tjelesnosti čovjeka, duhovnosti i zdravlja, osjećaja sreće, radosti, oduševljenja, bistrine, samosvladavanja, bezgraničnosti i ravnoteže, iscjeljivanja, svjesnosti, znanja, prosvjetljenja, duhovnog vidika seksualnosti i seksualnih težnji. U njoj se susrećeš s nepoznatim i dok taj centar nije potpuno otvoren, nemaš mogućnosti vidjeti sve, odnosno biti svjestan cjeline.

atma.hr – 52
U fazi čišćenja ti ne preostaje ništa drugo nego vjerovati da se u svakoj situaciji u kojoj ti se ruši unutarnji mir trebaš obratiti višoj sili koja će ti kroz ovu čakru poslati pomoć. Tvoja unutarnja smirenost, mir i osjećaj radosti su pokazatelji da li se to stvarno i dogodilo. Ukoliko nemir, sumnja i očaj ostanu, onda se nisi uistinu predao. Budi voljan i hrabar, nemaš što izgubiti, izgubiti može samo onaj tko je nekada nešto imao, a ti/mi zapravo nemamo ništa. U ovoj čakri dolazi do potpune transcendencije ega.

Krunska čakra na fizičkom nivou obuhvaća: glavu, kosu, mozak, epifizu, živčani sustav, metabolizam. Njeno normalno djelovanje se očituje kroz pravilno djelovanje žlijezda, ravnotežu tjelesnih tekućina, te pravilan spolni razvoj. Njena budnost daje blistav izgled, prirodni sjaj, te trajan osjećaj radosti. Osjećaš da si vođen i lako se prepuštaš. Sve ti je jasno, duboko shvaćaš stvari, ništa ti nije strano, spojen si s Izvorom znanja kroz intuiciju, ne intelekt.

Na metafizičkom nivou normalno djelovanje krunske čakre se ogleda kroz osobnu povezanost s tvojom najduhovnijom biti, s višim silama Univerzuma i sposobnošću čišćenja svojih finih energetskih tijela, radosno i mirno prihvaćanje svih životnih izazova. Svjestan si da niti jedan događaj nije nevažan jer si ga sam prizvao da bi nešto naučio, miran si i zadovoljan, imaš sposobnost lako i brzo se sabrati, u kaosu prepoznaješ red i ne rasipaš životnu energiju na nevažne stvari.

atma.hr – 52
“Ako ne možeš vidjeti Boga u svemu i svima, nećeš ga vidjeti uopće.”

(Yogi Bhajan)

Disbalansirana sahasrara pak pruža ograničeno shvaćanje stvari, otežavajuće odnose s drugim ljudima, manjak životne energije, elana, preokupaciju zemaljskim materijalnim stvarima, potrebu za pripadanjem u nekim ekstremnim skupinama. Osjećaš se izdvojeno, izgubljeno, sklon si očajavanju, imaš često nesanice, glavobolje, hormonske I psihičke poremećaje. Strah od smrti.

Afirmacija: Ja razumijem

Zvučna vibracija: OM (MANI PADME HUM)

Boja: ljubičasta, bijela

Planet: Uran, Neptun, Pluton

Oblik: lotus s tisuću latica

Eterična ulja: tamjan, lavanda, neroli, vetiver, lotos

Kristali: ametist, ružičasti kalcit, citrin, dijamant

Hrana: lagana veganska/vegetarijanska prehrana

Element: bijela svjetlost

Za ovu čakru ti dajem recept za jedan poseban kraljevski napitak – zlatno mlijeko!
Ovaj ukusan ajurvedski tekući lijek se sastoji od (biljnog) mlijeka, kurkume, začina i gheea (pročišćenog maslaca).

Kurkuma pokazuje puno veći ljekoviti potencijal ukoliko ju otopiš i popiješ s mlijekom i malo gheea, nego s vodom. Ovaj zdravi napitak se preporučuje piti svaki dan, osobito oni koji imaju problema s artritisom i bolnim zglobovima. Nadalje pomaže kod prehlada, viroza, depresije, te smiruje želudac.

Za 1 osobu:

šalica mlijeka

½ žličice kurkume u prahu

sladilo

Priprema:

Prokuhaj mlijeko i u njega dodaj kurkumu, a kad se malo ohladi, i sladilo. Po želji posipaj cimetom.

Idealno je da zlatno mlijeko konzumiraš pola sata prije spavanja.

atma.hr – 52
Sahasrara te nadahnjuje da u sebi prokrčiš put od zemaljskog prema božanskom, da se približiš svojoj iskonskoj prirodi i svojim vrlinama. Put prema najvišim vrijednostima, čistoći duha, slobodi uma i ekspanziji. Nauči se koračati čvrsto na zemlj, no ne zaboravi na svoje porijeklo i svevremenu povezanost s Univerzumom i Bogom.

Najmoćniji alat koji ti je potreban na tom putu je čista konstantna Svjesnost. To će ti pružiti osjećaj apsolutne slobode i cjelovitosti.

Voli te

Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge

Vodi grupne, individualne i online satove, te tematske radionice

Vrši Tantričko-numerološke analize

Kontakt: [email protected]

Facebook: Jagdeesh Kaur

jagdeesh kaur 4
Jagdeesh Kaur

Serija članaka

ČAKRE – fontane mladosti, balansa i zdravlja

1. čakra: Muladhara – korjenska čakra

2. čakra: Svadhisthana – boginjino omiljeno prebivalište

3. čakra: Manipura – grad blistavih dragulja

4. čakra: Anahata – Nedirnuta, neporažena, nepobjediva

5. čakra: Visuddha – čisto mjesto iz kojeg govori tvoja duša

6. čakra: Ajna – Kuća mudrosti, vizija i svjesnosti

7. čakra: Sahasrara – Centar iskonskog života, te apsolutne čiste svijesti

8. čakra: Aura – Tvoj energetski štit