Brunette photo created by tirachardz - www.freepik.com

Imate naglašene i bolne vene na nogama pa cijelo ljeto provodite u dugim hlačama ili haljinama? Najradije biste odmah na operaciju samo da se riješite ovog neugodnog estetskog problema? Ipak, postoje i neka dobra prirodna rješenja koja vam mogu olakšati tegobe i bolove te smanjiti vidljivost vena, bez odlaska pod nož ili laser.

atma.hr – 52
Velik broj ljudi danas muku muči s naglašenim venama i kapilarama, što nije čudno s obzirom na pasivan stil života i lošu prehranu.

Varikozne vene nastaju zbog visokog krvnog tlaka prisutnog u površinskim venama te zbog oslabljenih krvnih zalistaka, koji, umjesto da krv tjeraju isključivo prema srcu, čine to dvosmjerno pa se krv vraća i nakuplja na pojedinim mjestima u veni. Zato na nekim mjestima na nozi možete vidjeti debela ispupčenja.

Ovaj poremećaj krvnih žila najviše pogađa osobe koje puno stoje ili sjede, poput učitelja, konobara, zaposlenika u uredu i sl. Riziku su osobito izložene i trudnice jer plod dodatno pritišće krvne žile.

Najradije biste odmah na operaciju samo da se riješite ovog neugodnog estetskog problema? Ipak, postoje i neka dobra prirodna rješenja koja vam mogu olakšati tegobe i bolove te smanjiti vidljivost vena, bez odlaska pod nož ili laser.

Kako ayurveda objašnjava varikozne vene

Prema ayurvedi, varikozne vene su poremećaj vata doše, točnije vyana doše. Zbog disbalansa vyane, stvara se određeni pritisak u venama koji negativno utječe na krvne zaliske i elastičnost vena. Vyana vata je energija koja pokreće i stimulira strujanje krvi kroz vene i arterije.

Baš kao što kroz arterije pokreće kisikom bogatu krv od srca prema ostatku tijela, tako utječe i na kretanje kisikom osiromašene krvi od stanica prema srcu putem vena.

Kako krv putuje kroz vene prema srcu, mali zalisci se otvaraju, a zatim se zatvaraju kako bi spriječili povratak te iste krvi. Zbog disbalansa vyana vate, upravo ti zalisci otvrdnu te prestaju biti elastični, baš kao i same vene.

atma.hr – 52
Kako zalisci ne rade pravilno, povećava se tlak i pritisak u venama te se krv nakuplja u površinskim venama na nogama koje nemaju potporu mišića kao što ih imaju dubinske vene. Dakle, varikozne vene zapravo su rezultat jako slabe i loše cirkulacije, koja je posljedica neravnoteže vate.

Zašto uopće dolazi do disbalansa doša? Prema ayurvedi, to može biti zbog loše prehrane, nepravilnog rada crijeva, sjedilačkog načina života, hormonskog disbalansa te emocionalnog stresa.

Prehrana itekako utječe na vaše vene

Kako biste uravnotežili vata došu, čija je ravnoteža važna za vaše vene, jedite uglavnom kuhanu, toplu hranu, koja sadrži manje količine zdravih masnoća poput gheeja i maslinova ulja. Konzumirajte hranu koja ima prirodnu slatkoću, primjerice slatko voće, zatim cjelovite žitarice, lagane i domaće mliječne proizvode.

To balansira i vata i pitta došu. U manjim količinama jedite i gorku i trpku hranu, poput mahunarki, zelenja i većine povrća.

Iako je lagano zasoljena hrana dobra za vata došu, ipak izbjegavajte soliti obroke jer se hrana s visokim količinama natrija povezuje s varikoznim venama.

Jedan od znakova disbalansa vate je zatvor, koji itekako negativno utječe na zdravlje vena. Stoga, za dobru probavu jako pazite da unosite u organizam dovoljnu količinu vlakana, a to je barem 30 g dnevno!

Također, izbjegavajte rafinirane ugljikohidrate i crveno meso jer to isto dovodi do konstipacije.

atma.hr – 52
Hrana i nutrijenti koji pridonose zdravlju vena:

  • trešnje i borovnice povoljno djeluju na varikozne vene
  • hrana bogata vitaminima B-skupine, poput sezonskog voća, cjelovitih žitarica, mahunarki i sl. održava krvne žile snažnima
  • namirnice bogate vitaminom A, poput mrkve, buče, batata, zelenog lisnatog povrća, ubrzavaju zacjeljivanje vena
  • hrana koja sadrži vitamin E, poput badema i bademova ulja, poboljšava cirkulaciju, smanjuje bolnost vena te općenito smanjuje rizik od pojave varikoznih vena
  • namirnice koje obiluju vitaminom C i flavonoidima, poput citrusnog voća, nara, grožđa, jačaju stijenke vena te poboljšavaju cirkulaciju

Prirodni načini ublažavanja varikoznih vena

1. Ayurvedska uljna masaža

Ovu vrstu masaže možete primjenjivati na dnevnoj bazi kako biste poboljšali cirkulaciju u nogama. Ayurvedska uljna masaža uključuje jojobino i/ili sezamovo ulje.

Masaža uljima pomoći će vam da uravnotežite vata došu, poboljšate probavu i potaknete detoks krvnih žila. Čak i ako ne prakticirate uljnu masažu, i obična masaža nogu prije spavanja bit će vam od pomoći.

Masažu ipak izbjegavajte ako su vam varikozne veze jako naglašene i u poodmaklom stadiju, u tom slučaju potražite stručnu pomoć.

atma.hr – 52
2. Redovita tjelovježba, joga i kretanje

Osobe koje imaju varikozne vene ili povećan rizik od njihove pojave trebale bi što manje vremena provoditi u stojećem ili sjedećem položaju. Kao što je važna općenito za zdravlje, aktivnost je jako bitna i za zdravlje vena.

Ako vaš posao zahtijeva puno sjedenja, nemojte sjediti prekriženih nogu, te barem svakih pola sata ustanite i protegnite noge.  Morate li puno stajati, nemojte stajati stalno na jednoj nozi, nego prebacujte težinu s jedne na drugu nogu.

Svakodnevno vježbanje i kretanje općenito pridonose dobroj cirkulaciji (u nogama, ali i ostatku tijela). U tome vam svakako mogu pomoći i jogijske vježbe, osobito inverzije u kojima se preokreće tok energije.

Tijekom izvođenja inverzija poput svijeće ili stoja na podlakticama dodatno se stimulira tok venske krvi prema srcu. Prakticirajte i izvođenje čučnjeva, to će također potaknuti cirkulaciju u venama.

Također, dok sjedite kod kuće, možete podići noge na neko povišeno mjesto. Možete i spavati lagano povišenih nogu (za oko 15 stupnjeva iznad razine kreveta).

celerov sok

3. Akupresura i akupunktura

Kod varikoznih vena pomaže i akupresura, odnosno pritisak prstima na određene točke na tijelu. Ona djeluje tako da potiče protok krvi, poboljšava probavu i podiže razine energije. Možete je primjenjivati svaki dan te je kombinirati i s tretmanima akupunkture.

st36

Tijekom izvođenja akupresure primjenjujte umjeren do čvrst pritisak, a možete i malo kružiti prstom oko akupresurne točke. Nemojte se iznenaditi ako osjetite nelagodu dok pritišćete ove točke.

Jedna od akupresurnih točaka za varikozne vene je ST36 (Stomach 36), a nalazi se četiri prsta širine ispod koljene čašice, prema vanjskoj strani noge.

Primijenite umjereni pritisak na ovu točku i zadržite 3-5 minuta, a zatim otpustite.

Druga točka je SP6 (Spleen 6), a nalazi se četiri prsta širine iznad kosti gležnja s unutarnje strane noge, u udubljenju blizu kosti.

Primijenite čvrst pritisak palcem te zadržite pritisak 3 minute. Ponovite na drugoj nozi.

atma.hr – 52
Savjeti kineske medicine za varikozne vene

Prema kineskoj medicini, glavni uzrok nastanka varikoznih vena jest manjak qija (chija), odnosno vitalne energije, što usporava protok krvi kroz vene. Vitalna energija ili qi je optimalna kada su yin i yang u ravnoteži.

Uz ostale tretmane, kineska medicina prakticira i tretmane puštanja krvi iz vene tako što se u nju zabode iglica. Na taj način otpušta se i smanjuje pritisak u veni koji se stvara od nakupljene krvi.

Ponekad se koriste i jako zagrijane iglice jer toplina kod nekih osoba smanjuje višak hladne yin energije, koja pogoršava varikozne vene.

Obično su potrebna 3-4 tretmana s iglicama. Kod nekih osoba ovaj tretman pokazao se izvrsnim jer su im se zadebljale vene vratile tek nakon 20-ak godina. Dakle, učinak može biti dugotrajan.

banner za knjige AYURVEDA

U kineskoj medicini u liječenju varikoznih vena prakticira se i moksibustija, a od pomoći može biti i masaža. Sve to uvelike poboljšava cirkulaciju krvi te smanjuje bolnost vena. Kada se na te načine dodatno pokrene protok krvi, vene postaju svjetlije i manje vidljive.

Liječnici kineske medicine svakako savjetuju vježbanje, i to osobito plivanje, zbog smanjenog utjecaja gravitacije, koja inače pogoršava varikozne vene. Plivanje usto poboljšava i elastičnost vena.

U ranim stadijima varikoznih vena preporučuje se i nošenje kompresijskih čarapa jer taj vanjski pritisak smanjuje onaj unutarnji te se poboljšava cirkulacija u nogama.

Što se tiče prehrane, kineska medicina preporučuje namirnice i biljke koje pokreću qi, vitalnu energiju.  Takve namirnice su jabučni ocat, kurkuma, bosiljak, mažuran, češnjak, a od čajeva su metvica i koromač odlični za qi.

atma.hr – 52
Savjet

Za najbolje rezultate, primjenjujte više različitih metoda, primjerice akupresuru i akupunkturu, no ono što je neizostavno jesu promjene u jelovniku te redovito kretanje i vježbanje.

Fizička aktivnost je od presudne važnosti za zdravlje vaših vena i dobru cirkulaciju.

alternativa-za-vas