Gandusha i Kavala su ayurvedske terapije grgljanjem i mućkanjem. Uvijek kada na radionicama pokazujem i izvodim s polaznicima ove tehnike, ljudi bivaju iznenađeni, ne samim tehnikama, već time što one poluče kao krajnji rezultat. Na prvi pogled možda neugodne, one su vrlo jednostavne, ali i toliko korisne za naše zdravlje da ih neki stari ayurvedski tekstovi sugeriraju činiti svakodnevno.

Piše: Senka Kušer-Mijić
ayurveda4you.net

No, ja ću se ovdje ipak odrediti jer se referiram na tekstove koji ipak razlikuju kada, kako, ali i zašto radimo ove tehnike. Ukoliko ste zdravi, u kratkom razdoblju ovu je tehniku moguće raditi sam i uz upotrebu neutralnog ulja što ću vam i opisati. No, u slučaju kakvih poremećaja tj. bolesti, tehnike Gandusha i Kavala, sugeriraju i određuju educirane osobe te vam propisuju s čim ih i kako radite.

Dakle, ne rade se, kako to možete pročitati na mnogim stranicama, samo uljem. Dapače, izvode se na brojne načine, a pristup terapiji tj. liječenju je individualan i proteže se od toplih ulja, medicinskog mlijeka, biljnih pripravaka…slanih, slatkih, kiselih, gorkih…supstanci…koje odabiremo i određujemo ovisno o tome što nam je željeni cilj – da li djelovanje na doshu, uklanjanje toksina, uljenje usta i usne šupljine, smirivanje, čišćenje, liječenje…

Gandusha i Kavala se razlikuju po količini uzimane tvari i načinu na koji vršimo postupak. Gandusha je postupak gdje u ustima zadržavamo veću količinu ulja/tekućine/ljekovite tvari i upravo zbog te količine ne grgljamo jer je to nemoguće činiti već zadržavamo sadržaj ispunjavajući cijelu usnu šupljinu i zatim sadržaj ispljunemo. Kavala je uzimanje manje količine sadržaja što dakle omogućava postupak mućkanja i grgljanja.

Pokušajte sami

Odaberite neutralno, sezamovo ili suncokretovo ulje. Uzmite žlicu ulja i lagano ga mućkajte od 5-20 minuta sve dok ne osjetite potprebu za izbacivanjem sadržaja iz usta. Sadržaj zatim ispljunite. Izbačeno ulje bi trebalo biti mliječno bijele boje. Usta isperite mlakom vodom i operite zube.

Postupak je najbolje raditi u jutarnje doba tj. u vrijeme ranojutarnje higijene koja podrazumijeva različite postupke čišćenja/uljenja koje će vam savjetovati terapeut prema vašim potrebama. Sadržaj nikako ne gutajte jer je prepun toksina. Ukoliko imate potrebu, nakon postupka popijte čašu mlake vode.

atma.hr – 52
Objašnjenje:

Ulje podmazuje unutarnju sluznicu usta/ usne šupljine. Ulje, kroz proces selektivnog otapanja, povlači toksičan otpad iz usta. Na taj način sakupljate štetne toksine, mikroorganizame, viruse i sl. koji ne mogu rasti i razvijati se namočeni uljem. No, ovim postupkom ne tretiramo samo područje usta. Ayurveda tumači kako je jezik preslika svih naših organa. Spojen s našim probavnim traktom, povezuje cijelo naše tijelo. Ovim postupkom dakle, aktiviramo sve vitalne organe i poboljšavamo njihovo funkcioniranje.

atma.hr – 52
Dobrobiti ovog postupka

  • izbacuje toksine iz tijela
  • djeluje na oči, nos, usta, uši
  • regulira probavu
  • donosi osjećaj svježine
  • pojačava kognitivne sposobnosti, bistri um
  • pojačava rad naših osjetila