Water photo created by drobotdean - www.freepik.com

AYURVEDA (ayu-život, veda-znanje) na sanskritu znači “znanje o životu”. To je tradicionalna medicina koja se tisućama godina primjenjuje u Indiji i koja za cilj ima napredak ljudske sreće, zdravlja i stvaralačkog rasta.

Ayurveda objašnjava psihofizičko stanje čovjeka u kontekstu tri doše (principa):

VATA PRINCIP (eter-zrak)
predstavlja kretanje i upravlja svim procesima transporta i kretanja u organizmu: disanje, otkucaji srca, tok misli, pokreti citoplazme, procesi eliminacije itd. Vata još upravlja i osjećanjima.

PITTA PRINCIP (vatra-voda)
je tjelesna toplotna energija koja upravlja svim procesima metabolizma: varenje, apsorpcija hrane, održavanje temperature u organizmu; održava i boju kože, sjaj očiju, intelekt i razumijevanje.

KAPHA PRINCIP (voda-zemlja)
je biološka voda koja održava otpornost tijela i daje mu čvrstinu i postojanost. Kapha snabdijeva kožu i zglobove vlagom, omogućuje ranama da zarastu, odgovorna je za pamćenje, snagu i rast.

U svom prirodnom stanju doše su u ravnoteži, a izraz te ravnoteže je zdravlje. U suprotnom, javlja se bolest. Zdravlje se može povratiti pravilnim balansiranjem doša putem korekcija ishrane, reguliranja dnevnih aktivnosti, higijenom, te uređivanjem, kako okoline tako i unutrašnjih stavova. Pri tom Ayurveda izričito naglašava individualne potrebe svakog pojedinca. U skladu s tim, npr. određena hrana može biti lijek za jednu osobu, a otrov za drugu.

TIPOVI TIJELA

U organizmu postoje sve tri energije (doše), međutim, samo jedna ili dvije prevladavaju. Kombinacija tih energija čini konstituciju koja je genetski određena i ne mijenja se tokom života. Ono što se mijenja jest kombinacija elemenata koji upravljaju psihofiziološkim promjenama u tijelu kao odgovor na promjene okoline.

Postoji sedam tipova konstitucija:
l) vata
2) pitta
3) kapha
4) vata-pitta
5) pitta-kapha
6) vata-kapha
7) vata-pitta-kapha

Priloženi test vam nudi orijentaciju u utvrđivanju vaše osobne konstitucije.

Ponekad je, uslijed poremećaja određene energije, teško utvrditi pravo stanje. Npr.osoba pitta-kapha konstitucije može imati poremećaj vate (zračnog elementa) i u skladu s tim se treba podvrgnuti određenom tretmanu
koji će tu energiju dovesti u ravnotežu. Zato se u takvoj situaciji preporučuje konsultacija sa iskusnim ayurvedskim ljekarom.

OTKRIJTE SVOJ TIP TIJELA

U dolje prikazanoj tablici od ponuđena tri odgovora zaokružite onaj koji vam je najbliži. Na kraju izbrojite koliko imate zaokruženih odgovora u svakoj od tri supca.

Ako su odgovori u jednom stupcu izrazito zastupljeni, to znači da ste jednodošni tip. Ako imate približno isti broj odgovora u dva stupca, tada ste dvodošni tip (što je najčešći slučaj). Trodošni tip (vata-pitta-kapha), gdje su podjednako zastupljeni zrak, vatra i voda, je rijetkost.

vata pitta kapha small
klikni na sliku za veći prikaz

Iz magazina Spiritual Kontakt, broj 0