Foto: pixabay.com

Osnovna načela uređenja po Feng shuiju su da vrt treba biti poveznica našeg prostora s okolišem. Vrt treba privlačiti ugodnu energiju iz okoliša i tako hraniti naš unutarnji prostor. Svrha takvog vrta je sprječavanje neugodne energije poput zvukova, prometa, agresivnih građevina i drugog, koja narušava naš mir i zdravlje. Vrt je živi primjer Feng shuija.

atma.hr – 78
Koliko puta ste zastali ispred nečijeg vrta, bacili pogled preko ograde, oči napajali ljepotom i osjećali se nekako dobro.

Što vam je to privuklo pažnju – šarenilo cvijeća, mirisi ili nešto, što se ne da lako objasniti, neki sklad i prirodnost?

Ako je to bio dojam sklada i prirodnosti onda se radi o vrtu koji je uređen po zakonima prirode, dakle po Feng shuiju.

U ovakvim vrtovima primijenjen je zakon koji vlada u prirodi. Kad već u prirodi vlada takva harmonija, treba je i iskoristiti. I sami smo plodovi te iste prirode.

Privucite ugodnu energiju

Osnovna načela uređenja po Feng shuiju su da vrt treba biti poveznica našeg prostora s okolišem.

“Vrt treba privlačiti ugodnu energiju iz okoliša i tako hraniti naš unutarnji prostor.”

atma.hr – 39

Isto tako, svrha takvog vrta je sprečavanje neugodne energije poput zvukova, prometa, agresivnih građevina i drugog, koja narušava naš mir i zdravlje. Vrt je živi primjer Feng shuija.

U njemu svakodnevno vidimo igru sunca i sjene, kretanje i transformaciju energije u rastu cvijeća, raznovrsnost tipova energije u cvijeću, biljkama i kamenju.

Feng-Shui-garden

Kako vrtu postaviti granice

Na vrt treba gledati kao na živo biće, kojemu treba zaštita od vremenskih nepogoda, a tu zaštitu pružaju mu ograde. Vrt je cjelina kojoj trebaju granice, ali one trebaju biti veza s okolišem, a ne izvor otuđenja.

To znači da ograde trebaju biti odgovarajuće visine, oblika i vrste. Najbolje su žive ograde, ali se mogu lijepo kombinirati čvrste i žive ograde. Za izbor ograde poštujemo načelo “Pet zaštitnika” (Pet nebeskih životinja), vodeći se glavnim ulazom kao pročeljem (facingom).

atma.hr – 75
Prikladni oblici vrta

Najbolji oblici vrta su simetrični poput kvadrata i pravokutnika. Loši oblici su izrazito trokutasti, nepravilni poput slova L ili T. Problem je u tome što se energija u ovakvim oblicima teško kreće.

U njima uvijek ostaju dijelovi kamo ne dopire energija – takozvani mrtvi kutovi. Tada je narušena energetska ravnoteža vrta kao cjeline pa pati cijeli vrt.

Rješenje je da se u mrtve kutove postave aktivatori poput biljaka, rasvjete, zvuka, vode, ili da se taj dio odvoji nižom ogradom od kamenja ili cvijeća, improvizira se granica.

feng-shui-garden-stairs

Poželjna visina ograde

Na prednjem dijelu vrta (facingu) treba biti najniža ograda, toliko da se preko nje još može zaviriti. Ne zaboravite da je i svaki bačeni pogled zadovoljnog prolaznika pozitivna energija.

Ograda treba dopustiti ulazak energije u naš vrt i tu je zadržati što duže prije nego je pusti da teče dalje u okoliš. Ograde ne bi trebale biti strogo pravocrtne, jer onda ubrzavaju ili sijeku tok energije. Ako se radi o živoj ogradi, preporučljivo je šišati je valovito da uspori tok energije.

Prilazne staze kao i sve stazice u vrtu trebaju blago krivudati, da energija teče sporo kao potočić. Tada je energija najkorisnija našem vrtu i šetač duže uživa u ljepoti i posebnostima detalja.

atma.hr – 78
Gostoljubivost već na vratima

Oslobodite ulaznu kapiju. Ne stavljajte na nju prijeteće šiljke, nego joj dajte da odiše gostoljubivošću. Ne sadite visoko drveće pored ulaza, jer ono sprečava dotok energije. Najbolje je ukrasno nisko raslinje koje privlači poglede.

Ako je prilazni put prema ulaznim vratima strogo ravan, ublažite ravninu naizmjenično postavljenim biljkama, da se dobije krivudavost toka i usporenost energije.

Backyard-Garden-Design

Centar odiše slobodom

Središte vrta ostavite slobodnim da se poboljšava protok i raspodjela energije po cijelom vrtu. Središte je idealno mjesto za postavljanje aktivatora poput fontana, rasvjete ili pokretnih dekoracija.

Sve ovo pokreće energiju u sve dijelove vrta. Zaobljenim formama (gredica, vodenih elemenata, kamenjara) postići ćete lakoću protoka energije.

atma.hr – 39

Kako saditi biljke

Biljke sadite u razmacima tako da im omogućite da dišu. Neka vjetar puše kroz njih i raznosi energiju. Tako će ih hraniti i braniti od bolesti. Kod izbora biljaka vodite se principom raznovrsnosti biljaka, ali preferirajte biljke iz našeg podneblja.

Takav se vrt lako stapa s okolišem, a mi dobivamo vjernu presliku najljepših osobina prirode.

Feng-Shui-Tour-Chinese-Garden-Hangzhou-1024x680

Ne zaboravite na ptice

Ako naš vrt još ima i kućicu za ptice da ih privlači (pjev ptice je blaženstvo za uši), igralište za djecu, sjenicu za odrasle i fontanu… onda imamo mali raj.

Ovako uređen vrt ne samo što lijepo izgleda, već ima i posebno vedro ozračje koje opušta, regenerira i nadahnjuje.

atma.hr – 78
Dodajte notu originalnosti

Ovo su samo osnovna načela, a ne stroga pravila. Ne trebaju nam kopije kineskih, engleskih ili zen vrtova. Naprotiv, naši vrtovi trebaju pričati našu priču. Iz inozemnih vrtova trebamo uzimati samo detalje koji se prirodno uklapaju u naš vrt.

Bolje je u vrt ugraditi forme iz okoliša koje se nama sviđaju. Primjerice, lijep kamen će uvijek naći svoje mjesto. Prava tajna Feng shui vrta leži u stvaranju prostora čiji će detalji privući pažnju, a cjelina odisati ravnotežom punoće i praznine.

“Dobar Feng shui vrt se ne vidi – on se osjeti”

gardens

Autor: Fina Balta Šošić / alternativa-za-vas.com

23 TESLINA PLOČA