Naš prostor je ogledalo nas samih. Koliko puta smo čuli ovu teoriju! No, koliko tu ima istine? Hajde da se malo prisjetimo s koliko radosti namještamo stan, s kolikim ushićenjem biramo boje i namještaj, koliko puta mijenjamo raspored, biljke, sitne detalje.

atma.hr – 39

Sjetimo se koliko radosti osjetimo kada vidimo da je to baš ta boja koju smo htjeli, a opet koliko tuge kada vidimo da je ta fotelja drugačije izgledala u salonu namještaja nego što izgleda u našem domu!

Sam doživljaj uređenja je cijelo vrijeme začinjen promjenama raspoloženja, od ushićenja do kiselog razočarenja. Najčešće ne razmišljamo o našim emocijama, jednostavno spontano radimo, vodi nas neki unutarnji nagon.

Ali zašto toliko emocija, što nam one govore, kako to da mi to proživljavamo tako intenzivno? Nije li ovo odgovor našeg prostora? Zar nam ne govori, jednom, da je zadovoljan, a drugi put da mu se naše djelo ne sviđa? Zar ovo nije ništa drugo već interakcija i nesvjesna komunikacija između nas i našeg prostora? Prostor nam ovim upravo hoće reći da je živ, da diše i želi i on biti zadovoljan.

Gdje je problem?

Problem je bio u tome što smo dizajnirali prostor prema našim potrebama i željama, a one se nisu podudarale s potrebama prostora. Rezultat je bio osjećaj neugode u prostoru i naše neraspoloženje. Upravo ovo je najvažniji postulat uređenja prostora, što mnogi ljudi zanemaruju a zbog čega ne dobivaju očekivane rezultate.

Feng Shui je taj koji nas uči da prvo dijagnosticiramo što treba prostor, zatim što želi čovjek i što traži funkcija prostora. Treba zadovoljiti sve ove faktore i pronaći optimalno rješenje. Tek tada ćemo imati harmoničan i zdrav dom i biti u njemu sretni i zadovoljni.

atma.hr – 39

Kako “nahraniti” prostor?

Prvo se moramo prisjetiti da je naš svijet jedno složeno energetsko polje – gusto istkana mreža. Mreža je jaka kada su sve niti na svome mjestu. U ovom svijetu je svaka travčica baš tamo upravo za svoga mrava, cvijet za svoga leptira, brdo za svoj vjetar. Svatko je na svome mjestu s razlogom – da zajedno održavaju mrežu čvrstom.

Isto vrijedi i za naš prostor. Svaki prostor treba da bude karika u toj mreži, a ne da je prekida, da ne postane kavez. Na taj način energija ulazi u naš prostor, hrani ga i nastavlja teći dalje. Tada je naš prostor dio okoliša i možemo reći da naš prostor diše i živi.

Prostor je naše ogledalo

Svaki prostor je jedinstven, ne postoje dva ista. Prostor ima datum rođenja i ime – kao i svako živo biće. Kada izgradimo prostor zatvorimo ga krovom – tada zatvaramo određenu mješavinu energija iz univerzuma i zemlje,  zatim tim energijama dodajemo energiju čovjeka. Ovo su izuzetno važni momenti koji određuju naš prostor.

Naši preci su znali važnost ovoga momenta zato su ga slavili i obilježavali ovisno o kulturi u kojoj su živjeli. Mi se još možemo sjetiti slavlja pokrivanja kuća kada su susjedi donosili poklone i lijepe želje domaćinu. Znači, svaki prostor ima svoju kombinaciju energija koja je određena ovim karakteristikama. Raspored energija iz univerzuma je određen godinom rođenja kuće, odnosno periodom kojem pripada ta godina.

atma.hr – 39

Raspored zemaljskih energija ovisi o geografskom položaju i smjeru iz kojeg dolazi najjača energija, ovo mi zovemo facingom. Određivanje facinga je često vrlo težak posao jer su nam ga zakomplicirali moderni graditelji. Lako je kada kuća ima jasno lice i pozadinu – kada na istoj strani imamo i vrata i puno prozora, onda je to sigurno strana iz koje dolazi najveći energetski utjecaj. U današnjoj arhitekturi to uglavnom nije tako pa se moramo osloniti na osobnu procjenu okoliša, gledati gdje je veća aktivnost (kretanje, zvukovi, otvoren pogled, put, rijeka…), zatim unutarnji raspored i namjenu prostorija, pa i želju stanara.

Kada se to ustanovi onda se kompasom precizno odredi geografski smjer. Moramo biti precizni jer se svakih 15 stupnjeva mijenja energija. Tek tada možemo napraviti stvaran raspored energija u našem prostoru, tj. poznatu Bagua mapu u kojoj su pokazane i zemaljske i energije iz univerzuma. Bagua mapa, koja se pravi na osnovu pregleda je energetska slika prostora koja nam postaje vodič za njegovo uređenje.

Liječenje prostora

Važno je naglasiti da prvo liječimo prostore gdje vlada negativna energija. To radimo iz pomoć akupunktacije. Akupunktacija je ispravljanje nedostataka prostora uz pomoć predmeta, koji je tipični predstavnik jednog od pet elemenata. Prema vrsti negativne energije dodajemo element koji ona treba hraniti po teoriji pet elemenata, na taj način iscrpljujemo negativnu energiju jer je zaposlimo da hrani našu akupunktaciju. Prostor gdje je pozitivna energija uređujemo na način da dodajemo odgovarajuće elemente koji podržavaju i hrane postojeće energije. Tu ne trebamo ništa akupunktirati već samo paziti da ne iscrpljujemo postojeće stanje.

atma.hr – 39

Cilj je uvijek postići hranidbeni odnos – ovo je osnovni princip uređenja prostora! Kada je prostor uravnotežen, tj. zdrav, on odiše skladom. Tada ga samo treba još i povezati s okolišem, što znači rasporedom namještaja omogućiti da energija lakše ulazi na facingu, teče kao potočić kroz prostor i da se u njemu što duže zadrži prije nego što ga napusti.

Ovu iskonsku vezu s prirodom mi nagonski želimo održavati, to nesvjesno i činimo unoseći biljke u stanove, pri tome se ne pitamo zašto to radimo. Iz svega do sada navedenog proizilazi koliko je važno da osvijestimo naš odnos s prostorom, da osluškujemo što nam prostor govori i da s njim surađujemo,on će nam tada uzvratiti harmonijom, a to je upravo Feng Shui.

Autor: Fina Balta-Šošić, PaKua
Prenosi: alternativa-za-vas.com

36 TAO TE CHING

Lao Tzu: TAO TE CHING

tao te ching

Dragulj kineske filozofije

Tao Te Ching napisan je prije 2500 godina i klasik je kineske kulture no odavno je prerastao granice svog porijekla i danas se svrstava u bezvremenske vrhunce svjetske literarne baštine.

Napisan je na klasičnom kineskom jeziku, slikovnom jeziku koji ne poznaje interpunkcijske znakove, nema aktiv ili pasiv, nema jedninu i množinu, padeže, gramatički rod ni glagolsko vrijeme. Usto, u taoističkoj maniri, neki su dijelovi teksta namjerno nejasni i dvosmisleni, ostavljajući slobodu vlastitog doživljaja i tumačenja. Zbog toga je svaki novi prijevod veliki izazov.

Cijena: 69 kn - Kupi ovdje