Kada je odrastao čovjek nervozan ili pod stresom, on se nosi s tim na različite načine: netko se bavi sportom, netko puši – a netko meditira i prakticira jogu. Joga odlično odgovara i djeci, piše uspesnazena.com.

atma.hr – 39

Ova metoda okrijepit će zdravlje malog bića i pobrinut će se za njegov živčani sustav. Bavljenje jogom donijet će djetetu more zadovoljstva jer je toliko slična zanimljivoj igri.

Ako naučite dijete još od malih nogu da djeluje na svoje emotivno stanje uz pomoć pokreta fizičkog tijela, izrast će u uravnoteženu, mentalno zdravu osobu. Suvremen svijet je prepunjen različitim energijama i djeca su posebno osjetljiva i reagiraju na sve.

Ne žurite spočitavati nestašnom djetetu, bolje mu pokažite način koji će njemu darovati mir. Umjesto vrištanja i kazni, birajte mirna objašnjenja i rješenja. Nervozu i živciranje mali čovječuljak ima i bez vas.

Joga za djecu odličan je način da provedete vrijeme s djetetom, a ima neprocjenjivu korist za organizam i jačanje živčanog sustava. Pokažite djeci, radite zajedno sa njima, pretvorite ove vježbe u zanimljivu igru.

atma.hr – 39

5 poza joge za djecu

1. Pčelica

Zamolite dijete da duboko udahne. Spustite se na koljena, stavite ruke iza leđa. Udišući, spuštajte glavu dolje i zujite kao pčele.

Pravilno disanje je osnovni trenutak, duboki udasi momentalno smiruju i pomažu djetetu u borbi sa sputanim emocijama.

watermarked jo

2. Poza mačića

Frustraciju, bijes i stres lako je nadići uz pomoć ove jednostavne poze. Naučite svoje dijete da duboko diše i izvije kičmu u luk, kao prava maca. To će ojačati leđne mišiće i podarit će djetetu sigurnost i samopouzdanje.

atma.hr – 39

Kičma je os oko koje su izgrađene sve ljudske aktivnosti. Uvlačenje stomaka i naprezanje leđnih mišića blagotvorno djeluje na kičmu i pomaže u kontroliranju  negativnih emocija.

watermarked 2

3. Oblak

Ova fantastična poza pomaže otpuštanju svih skrivenih trauma koje osjeća dijete. Duboko udišući i izdišući dijete treba zamisliti kako sve emocije, koje ga muče, odlaze gore, u oblake.

Dizati ručice ka oblaku – tražiti pomoć od neba, dobivati energiju. Ako naučite dijete ovoj tehnici, moći će ostati uravnoteženo i puno energije, čak i u najtežim situacijama.

watermarked 3 1

4. Poza drveta

Ideja ove poze – naučiti sačuvati ravnotežu, biti u harmoniji, čak i kada se to čini nemogućim. Koncentracija pomaže stabiliziranju stanja. Neophodno je stati uspravno, ispraviti leđa, ispraviti ramena, disati duboko.

atma.hr – 39

Jednu nogu saviti, oslanjajući se na drugu. Ruke trebaju biti ravne – najbolje je zamisliti da su to grane drveta, na kojima žive dobri prijatelji: pozitivne emocije u slikama različitih životinja.

watermarked 4

5. Poza djeteta

Ova poza ima duboko umirujuće djelovanje na centralni živčani sustav, daruje djetetu osjećaj sigurnosti. Stanite na koljena, sklupčajte se, ruke držite uz tijelo. Dišite duboko, koristeći cijeli obim pluća.

Ova poza pomaže pri uspavljivanju, čak i hiperaktivnoj deci, uzbuđenoj nakon napornog dana.

watermarked 5

Autor teksta i ilustracije s dozvolom: uspesnazena.com

46 SAL RACHELE: INTEGRACIJA DUŠE