atma.hr – 52
Jedan od najstarijih sustava zdravlja, prirodnog liječenja i ozdravljenja po holističkom pristupu postoji od početaka vremena kada je čovjek morao učiti kako najbolje živjeti od prirodnog svijeta. Snalazio se kroz promatranje, intuiciju te iz pokušaja i pogrešaka kako nadići sveprisutne opasnosti od bolesti. Majka priroda sama nam želi poslužiti preko svojih raznih izvora i lijekova koji daju samo dobre učinke, a ne izazivaju nikakve loše posljedice ili nuspojave. Oni koriste jačanje svojstva svježeg zraka, sunca, vode, odmora, vježbe, post i pravilnu prehranu u prevenciji i liječenju bolesti. U tom holističkom pristupu zdravlju primarni je fokus prevencija bolesti i pročišćenje gdje se gleda na uzrok bolesti, odnosno na nepravilne navike življenja, jedenja i razmišljanja. Kao što je to, na neki način i funkcija yoge – prirodan način liječenja koji je savršena nadopuna životu.

Čovjek koji je npr. neko vrijeme bez sunčeve svjetlosti lako postaje tužan, mentalno tup, podložan depresiji i lako se razboljeva, kao što s druge strane osoba koja je stalno izložena suncu lako postaje “spržena” i gubi energiju. Klima, izvori energije iz prirode, hrana koju jedemo, voda koju pijemo i sl. uvelike utječu na nas i upravljaju s nama. Po znanju yoge čovjek je sačinjen od pet grubih elemenata prirode (zemlja, voda, vatra, zrak i eter) i tri suptilna (um, inteligencija, ego). Ovih 5 grubih elemenata od kojih se sastoji tijelo nalaze se svugdje u prirodi, nama pred nosom, i možemo ih koristiti za održavanje i unaprijeđenje zdravstvenog standarda te za jačanje svog unutarnjeg liječnika – imunološkog sustava.

atma.hr – 52
Kako izvući najbolje od 5 elemenata prirode:

ZEMLJA je zastupljena u svom ljekovitom dragom kamenju, blatu, mnoštvu ljekovitog bilja, svježoj vegetarijanskoj hrani i općenito u hrani koju jedemo, yoga vježbama ili nekom obliku tjelovježbe, radu sa zemljom, ležanjem na zemlji ili hodanjem bosih nogu po zemlji, stijenama, pijesku ili travi jer se energija zemlje nesvjesno upija preko stopala. Drveća i planine su također veliki izvor energije zemlje a duži boravak pored njih pozitivno djeluje na cijeli nap organizam. Zemlja utječe na naše kosti, zube, tkiva i stanice.

VODA je element koji se nalazi u svemu živom na zemlji, uostalom i mi smo izronili iz plodne vode a naše tijelo je oko 60-70 % sačinjeno od vode. Kako bi pojačali element vode tu je hidroterapija (hladne vode, mokri oblozi, kupelji, naizmjenični tretmani toplo/ hladnom vodom, parne kupelji), određene yoga tehnike pročišćenja, zatim kupanje u moru, jezeru, rijeci i naravno pijenje vode! Voda utječe na stanje tekućina u našem tijelu poput krvi, limfe i svih drugih tekućina.

VATRA je element koji iz prirode dolazi preko sunca i izvor je energije svim živim organizmima. Bez sunca bi teško opstali a kako bi pojačali element vatre tu nam  pomažu razne sunčeve kupke (čak i zimi se može ležati pored prozora i izlagati cijelo tijelo ili samo solarni pleksus), gledanje u sunce, pijenje vode koja je bila izložena na suncu, yoga vježbe Pozdrava Suncu (pogotovo na otvorenom), određene yoga tehnike disanja i pročišćenja, zatim jedenje crvenog voća i povrća. Element vatre utječe na našu probavu i oči.

ZRAK dolazi kroz sve vježbe disanja i ventiliranja zraka u nama, zatim kroz izlaganje tijela na otvorenom (zračne kupelji), nošenje prozračne pamučne odjeće, suzdržavanje od kućanskih kemikalija i umjetnih mirisa. Povoljno je imati biljke u domu, boraviti u vrtu, duboko disati u prirodi, spavati u dobro prozračenj sobi. Element zraka utječe na razinu kisika u nama koji je potreban svakoj stanici da bude zdrava i puna života.

ETER se potiče držanjem životnog/radnog prostora urednim, držanjem misaonog prostora urednim (pozitivan um), držanjem probave urednom za što je najbolje imati 1/3 hrane, 1/3 vode i 1/3 zraka u želucu. Eter je element koji najviše utječe na naš um a svi zvukovi i vibracije koji nas okružuju utječu na njegovu kvalitetu. Praksa pjevanja, mantri, zvučne kupke, zvučna disanja i meditacije pojačavaju element etera.

Svaki od tih pet elemenata povezan je sa naših pet osjetila i organa koje aktivira. Tako je zemlja vezana uz osjetilo njuha i nos, voda uz osjetilo okusa i jezik, vatra uz osjetilo vida i oči, zrak uz osjetilo dodira i kožu te eter uz osjetilo sluha i uši.

Sandra Petra Pintarić
Divya Yoga Centar & Škola
www.yogazagreb.com / www.portaloko.hr

Prethodna objavaKako donijeti odluku?
Slijedeća objavaŽelite spavati kao beba? Ovih 5 namirnica vam u tome mogu pomoći!
Avatar photo
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science