Artwork by Daniel B. Holeman

U svemu što se radi ili slijedi prema nekom cilju, najvažniji je trud i ono što ponudimo od sebe. Ovisno što se želi i što se daje, takvi su i rezultati. Ako se nešto želi polovično dovoljan je površan trud pa će takvi biti i rezultati, za nešto više treba dati više truda. Tako ćete uvijek dobiti upravo onoliko koliko ste i uložili.

atma.hr – 78
U yogi se daju vrlo jasne i praktične upute kojih se treba pridržavati na putu duhovnog napretka. Jedna od njih bez koje nema napretka je tapas ili tapasya – metoda samodiscipline, suzdržavanja, strogosti, ponude, pokore. Ona je jedna od najmoćnijih tehnika duhovnog buđenja i pročišćenja. Kroz tapas se povezujemo sa osobnom odlučnošću i voljom i tada se budi „unutarnja vatra“ koja stvara toplinu kojom se potpaljuju (pročišćavaju) nečistoće.

Tapas je neizostavno etičko načelo yoge i vrlina kroz koju osoba na duhovnom putu prihvaća neku vrstu odgovornosti i strogosti. Dolazi iz sanskritskih korijena riječi „tap“ što znači „gorjeti svim srcem“  raditi punim srcem i „as“ koji znači Ja. Sastavni je dio svake duhovne prakse (sadhane) a može se odnositi na tijelo, um, govor, jezik.

U tome je disciplina važna jer sa njom iskorjenjujemo neke štetne navike i razvijamo nove. Kroz nju sadimo lijepo sjeme koje će u budućnosti proklijati u plod. Zato je posebno potrebna na početku, kada nedostaje i dok nam nešto ne prijeđe u naviku, tako da ona nije uvijek ugodna. Kada vam se npr. ne da nešto napraviti ali znate da je dobro za vas i preporučeno od vaših autoriteta (npr. meditirati), pa unatoč tome što nemate volju ipak napravite – to se zove tapas – extra trud ili napor, koji će s vremenom prerasti u zadovoljstvo.

Praksa yoge može nas privući iz raznih razloga, ali kada se ozbiljnije upustimo u nju vidjet ćemo koliko je mnogo izazova kroz dugotrajnu praksu. Često mogu nastati razne krize uzrokovane nedostatkom posvećenosti, vremena, volje, entuzijazma, pravilnog razumijevanja prakse, neposlušnosti i sl. Odgađanje posebno čini da tapkamo u mjestu i koči duhovni napredak. To upućuje da uvijek treba biti pažljiv i svjestan uma kojem tapas-disciplina nije najdraža. On uvijek traži izgovore, pa ga treba nadmudriti. Zato nas učitelji potiču da napravimo svoju praksu i prođemo kroz krizu upravo sa njom, kao kroz vatru pročišćenja.

atma.hr – 39

Tapas nas također može i „spržiti“ tj. naša vlastita praksa. Ako smo povezani s njom na nezdrav način ona će jačati ego i poticati dokazivanje, uspoređivanje, natjecanje, nadmoć, posebnost (i to vrlo suptilno). To će se odraziti i na druge aspekte života.

Da bi izbjegli zamke treba prije svega imati Učitelja ili mentora koji je već prošao slično pa nas može savjetovati i pomoći u kriznim trenucima. Treba se otvoriti za znanje i uvrstiti dvije važne vrline koje se vezuju uz tapas: vairagya – nevezanost i ishvara pranidhana – ponuda prakse i njenih plodova Božanskom izvoru. Kada ih imamo utemeljene tada je naša praksa bez očekivanja rezultata, kao čin predanosti i devocije. To donosi pravu snagu, odlučnost i zdravi entuzijazam. Možemo zamisliti svoju praksu kao najosjetjiviji cvijet ili biljku koji treba svu pažnju i nježnost, baš kao i prava biljka. Tako se razvija odnos sa njom i sigurno puno više ljubavi i brige.

Bilo što da slijedite, bilo koji program da radite budite svjesni da ste ga prije svega sami odabrali i da gotovo svi proživljavaju slična iskustva i zamke. Kada se odlučite na nešto, budite ustrajni za dugo vremena! Puno više povjerenja daju osobe koje su ustrajne nego one koje su površne, stalno mjenjaju programe i Učitelje. Ovdje dolazimo do duboke teme povjerenja, predanosti i poslušnosti Učitelju, bez čega je teško proći kroz tapas.

tapas1

Poznati učitelj Swami Sivananda kaže o tapasu:

Cilj tapasje je pročišćavanje, sagorijevanje ili potpaljivanje nečistoća čime se prouzrokuje proces eliminacije, ne u fizičkom tijelu, već u mentalnom i emocionalnom tijelu. Kroz ovaj proces um i emocije su očišćeni od svih nečistoća, kompleksa i obrazaca ponašanja koji su uzroci bola i patnje.

atma.hr – 75
Tapas je čin pročišćavanja. To ne treba pogrešno shvatiti misleći da znači stajanje bez odjeće u hladnoj vodi ili snijegu, suludo i besmisleno prakticirati samo-suzdržavanje. Kada hoćete eliminirati lošu naviku, što je se više želite riješiti, ona postaje moćnija. Kada je napustite u budnom stanju, ona se pojavljuje u snovima, kada je zaustavite u snovima, ona se izražava u vašem ponašanju ili se manifestira kao bolest. Ova određena navika mora biti uništena u svom psihičkom korijenu, a ne samo na svjesnom nivou.

Samskare (karmičke impresije, otisci) i Vasane (mentalni obrasci, klice) moraju se eliminirati nekim oblikom tapasje. Psihologija suzdržavanja igra vrlo važnu ulogu u buđenju čovjekovih latentnih moći. U nedostatku pravog razumijevanja moderan čovjek je na žalost prihvatio ideju da je smisao života u osjetilnom zadovoljavanju. Psihologija suzdržavanja je vrlo zdravo-razumna, a nikako abnormalna. Kada su čula zadovoljena vanjskim zadovoljstvima, komforom i luksuzom, mozak i živčani sustav postaju slabi, a s njima slabi svjesnost i prana. U ovakvoj situaciji metoda suzdržavanja je jedan od najmoćnijih, a ponekad i najeksplozivnijih metoda buđenja.

Manifestacije primjenom tapasa mogu biti izuzetno jake i aspirant se u početku mora suočiti s nižim instinktima. On prolazi kroz mnoga iskušenja i suočava se s napadima tamastičnih i mračnih sila. Sve zle i negativne samskare ili karme mnogih inkarnacija izlaze na površinu. Ponekad se javlja vrlo veliki strah ili snažna vezanost za svijet. Neki smršave ili se čak razbole. U ovakvim krizama mogu se pojaviti siddhiji (moći, darovi). Čovjek razvija van-osjetilnu percepciju i može čitati misli drugih, utjecati na druge svojim mislima ili materijalizirati vlastite misli.

Tapas je vrlo moćna metoda buđenja koju ne može svatko podnijeti, a na putu samoostvarenja tapas je važna vrlina. Smisao te riječi je i strogost, izdržljivost, istrajnost ili pokora. Ta vrlina je i sposobnost u duhu  discipline žrtvovanja, askeza. Smisao tapasa je i usredotočenost, napor onoga tko „sagorijeva”.

atma.hr – 78
Tapas, kao unutrašnja strogost, striktan je stav i dosljednost u pogledu raznih životnih situacija. To znači da smo sposobni odbaciti, svjesno i smireno, sve ono što bi moglo biti destruktivno za naše psiho-fizičko zdravlje, npr. alkohol, cigarete, droge, neke vrste hrane, loša društva, vezanosti i misli, želje i ponašanje koji nisu zasnovani na viziji Realnosti, i koji tako ometaju naš duhovni razvoj.

Mnoge duhovno ostvarene osobe kažu da moramo proći kroz tapas. A kroz vatru tapasa nije moguće proći bez ljubavi i bez prisutnosti duhovnog Učitelja.

Sandra Petra Pintarić – DIVYA YOGA CENTAR & ŠKOLA

www.yogazagreb.com

25 BHAGAVAD GITA

BHAGAVAD-GITA

gita

Dragulj svjetske književnosti - mudrost bez granica

Istina koju objavljuje je univerzalna i vječna, te je kroz tisućljeća nadahnjivala velike mislioce, teologe i filozofe istoka i zapada; Sokrata, Goethea, Schopenhauera, Einsteina, Junga i mnoge druge.
G.W.F. Hegel: “Bhagavad-gita je sposobna dati nam pravo shvaćanje univerzalnosti i uzvišenost religije.”
Albert Einstein: “Dok čitam Bhagavad-gitu, jedino pitanje koje mi se nameće jest kako je Bog stvorio svemir. Sve ostalo, suvišno je.”

926 stranica, tvrdi uvez, 16 slika u boji

Cijena: 150 kn - Kupi ovdje

Prethodna objavaNe nasjedajte: Naučite prepoznati pravi med s ovih 9 nepogrešivih trikova!
Slijedeća objava6 stvari koje ženu čine snažno privlačnom
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science

8 KOMENTARA

 1. Рыбалка в летний сезон доставляет вероятность эксплуатировать разные снасти, т.к. в связи с завершением весеннего нереста большинства рыбок, ограничения на них сняты. Лето, отменная пора – это конечно время отдыха непосредственно под горячим солнышком на самом берегу речки или озера, и, разумеется, рыбная ловля.

  Подробнее:
  как варить горох для рыбалки

 2. Летняя ловля рыбы доставляет удобный случай пускать в ход всякие снасти, т.к. в связи с завершением весеннего нереста большинства рыб, ограничения на них сняты. Летнее время года, великолепная время – это теперь время развлечения под теплым солнышком на побережье реки или озера, и, конечно же, рыбалка.

  Подробнее:
  лодка надувная для рыбалки

 3. Рыбалка в летний сезон доставляет возможность пускать в дело необходимые снасти, т.к. в связи с завершением весеннего нереста подавляющего большинства рыб, лимиты на них сняты. Теплое время года, великолепная время – данное время года для отдыха под горячим солнцем на побережье речки либо озерца, и, ясное дело, рыбалка.

  Подробнее: как варить перловку для рыбалки

 4. Летняя ловля рыбы дает возможность эксплуатировать любые снасти, т.к. в связи с окончанием весеннего нереста подавляющего большинства рыбок, ограничения на них сняты. Летний период, отличная пора – это время развлечения непосредственно под теплым солнышком на самом берегу реки либо озерца, и, само собой разумеется, ловля рыбы.

  Подробнее:
  самоделки для рыбалки

 5. Летняя рыбная ловля представляет вероятность эксплуатировать всевозможные снасти, т.к. в связи с завершением весеннего нереста подавляющей массы рыб, лимиты на них сняты. Теплое время года, отменная время – это в целом время года способа отдыха под теплым солнышком на берегу речки или водоема, и, понятно, рыбалка.

  Подробнее:
  как варить перловку для рыбалки

 6. Рыбная ловля в летний сезон дает возможность эксплуатировать всевозможные снасти, т.к. в связи с завершением весеннего нереста подавляющего большинства рыб, ограничения на них скинуты. Летний период, пригожая время – данное время года отпуска под теплым солнцем на берегу речки либо озерца, и, ясное дело, рыбная ловля.

  Подробнее:
  как варить перловку для рыбалки

 7. provođenje takve vrste askeze jest čisti užitak. ne znam da li je to u članku dovoljno naglašeno, ali to bi vam trebalo predstavljati čisti užitak. nemojmo misliti da se nečega odričemo, već naprotiv, askezom samo dobivamo! a što se tiče nekog “učitelja”, za svako novo odricanje ja sam lijepo zamolila Boga da mi bude u pomoći. eto.