Foto: pixabay.com


Widget not in any sidebars

Za razumijevanje feng-shui filozofije, neophodno je temeljno poznavanje elemenata.

Kada krenemo sa preuređenjem doma u cilju poboljšanja životnih uvjeta, trebali bismo imati osnovno predznanje o međusobnom odnosu elemenata, kako bi ostvarili što bolju konekciju sa prostorom i uočili eventualne nepravilnosti.

Feng shui nije puko premještanje stvari i ako mehanički postavljamo objekte, cvijeće, vodu u određene sektore, efekti će biti veoma slabi.

Svi smo mi, uglavnom, u stanju osjetiti da neki prostor emitira negativnu ili pozitivnu energiju, da se u nekim objektima osjećamo dobro, u nekima loše. To je pitanje protoka energije.

Tamo gdje nema dovoljno svjetlosti i provjetrenosti, koncentrira se hladna, vlažna i tamna jin energija, koja u energetskom smislu djeluje poput tamne mrlje.

Takođe, tamo gdje vlada nered ili postoji gomila starih, beskorisnih i oštećenih stvari, nakupljena prašina i prljavština, stvara se mrtva i zagušena energija koja utiče na opći kvalitet života ukućana.

S druge strane, jang energija je svijetla i aktivna i ona će dominirati prostorom koji je osvijetljen, osunčan i sl.

Svakoj od glavnih i sprednih strana svijeta pripada odgovarajući trigram koji opisuje elementarni kvalitet energije na osnovu odnosa yina i yanga.

Pune linije na trigramu su yang, a prekinute su yin. Yang je sve što je pozitivno, muško, svijetlo, aktivno, a yin ono što je negativno, žensko, pasivno i tamno.

Nijedan polaritet ne može opstati sam po sebi, već je u stalnoj interakciji sa suprotnim polaritetom i to je uslov opstanka života.

Samo pitanje intenziteta određenog pola određuje da prevladava yang ili yin.

Apsolutni yin i ili apsolutni yang ne postoje i svaki u sebi sadrži klicu onog suprotnog, što je vidljivo iz simbola yin-yang, pa tako sektor najveće tame (sjever, kan, voda) predstavlja početak rađanja svjetla i iz toga je izvedena drevna mudrost da svjetlo dolazi poslije najcrnje noći.


Widget not in any sidebars

Da bismo razumjeli interakciju elemenata, prije svega trebamo znati da elementi predstavljaju stanja energije (chi):

– statičnost (zemlja)
– protočnost/opadanje (voda)
– rast (drvo),
– pokretačka energija, uzdizanje (vatra) i
– stezanje (metal).

Elementi imaju svoje fizičke predstavnike koji se koriste u prakičnoj primjeni za aktivaciju određenog tipa energije.

Interaktivni ciklus elemenata

Svi elementi se pojavljuju u svojoj yin i yang fazi i u međuodnosu sa drugim elementima dolazi do razmjene energije pri čemu se stvaraju određene reakcije, koje mogu biti podržavajućeg ili destruktivnog karaktera.

Na primjer, voda hrani drvo i neophodna je za njegov rast, i ona predstavlja element podrške, odnosi se roditeljski prema drvetu.

S druge strane, voda ima destruktivan odnos prema vatri, jer je uništava i gasi i na taj način voda predstavlja element kontrole za vatru.

Vatra rađa zemlju i ona je praktično njen element “roditelj”, podržava je i hrani, ali se destruktivno odnosi prema metalu i uništava ga.

Na taj način možemo otkriti koji sektori, prema kompasnoj direkciji, emitiraju konstruktivan odnos sa elementima koji su plasirani u obliku boja, namještaja, slika i simbola, a koji je izložen destrukciji od strane onoga što se u njemu nalazi.

Identifikacijom prostornih nedostataka ćemo prepoznati problematične sektore našeg života ali i određene psihološke aspekte naše ličnosti.

Potreba za čuvanjem starih stvari i uspomena govori o nesposobnosti da se oslobodimo prošlosti i krenemo naprijed.

Sklonost ka tamnim bojama, zatvorenim i zamračenim prostorimama dovodi do akumulacije jin energije, što može uzrokovati depresiju, tugu, izolaciju, bolest, stagnaciju, strahove, pretjeranu potrebu za sigurnošću, dok previše yanga može dati aktivnost, pozitivizam ali i nedostatak stabilnosti.

Feng shui je prije svega orijentiran na balans energije, da se svaka prenaglašenost dovede u harmoniju i tako uravnoteže prenaglašeni i problematični, manjkavi sektori života.


Widget not in any sidebars

Sjever i element vode

Prilikom identifikacije prostora u kome boravimo, krenimo u smjeru kazaljke na satu i obratimo pažnju na ovaj sektor. Možemo se bazirati na kompletan objekat, a možemo i na pojedinačne prostorije.

Kako izgleda sjeverni sektor našeg doma, koja je namjena prostorije, da li je prostor zatvoren ormarima i pretrpan raznim predmetima, postoji li tu prozor, vrata, šta se nalazi s vanjske strane.

Također, trebamo obratiti pažnju da li postoje elementi u sukobu i kako se to može odraziti na ovaj sektor.

Sjever korespondira sa elementom vode, ako je tu prisutna zemlja ona će zagaditi vodu.

Da bi se sukob riješio, potreban je element medijator što je ovdje metal koji će iscrpiti zemlju, a podržati vodu.

Prisustvo zemlje će zatvoriti protočnost i zagaditi energetske potencijale, pa ćemo biti zaglavljeni u raznim nedoumicama i nećemo imati jasne ideje i vizije vlastitog razvoja i ispoljavanja kreativnosti.

Zemlja donosi stagnaciju što za sjever nije povoljno jer se stvari u korijenu blokiraju. Sjever predstavlja zimu, kada su dani kratki a noći duge, tu vlada najcrnja noć u kojoj se tek počinje nazirati svjetlost.

Voda pamti, ona je psihohološki rezervoar, mi smo najvećim dijelom sačinjeni od vode, nesvjesni onoga što se nalazi u nama.

Naša duša je poput najdubljeg oceana…

feng-shui-harmonija-prostora.blogspot.com