atma.hr – 52
Prvo pitanje često postavljano o Bhagavad-Giti je – zašto je izgovorena na bojištu? Unatoč zajedničkom stajalištu da je religija glavni uzrok rata, mišljenje je većine ljudi da jedno ne ide s drugim. Religija ili duhovnost bi trebala rezultirati mirom, a ne sukobom.

Ako nečija duhovna praksa dovodi do krvožedne želje da se eliminiraju sljedbenici neke druge vjere onda zasigurno postoji sumnja. To ima smisla.

Činjenica jest da je Bhagavad Gita izrasla iz rata, iz velike ‘Bitke na Kuruksetri’. Ne samo to, već je njezina konačna poruka Arjuni – ratniku koji se odjednom odao pacifizmu – bila da se odrekne svoje “sitne slabosti srca” i navali naprijed kako bi ubio svoje neprijatelje u borbi. Kako to može biti vjerski tekst?

Možda bismo trebali započeti s definiranjem religije. Rječnici je obično opisuju kao sustav vjerovanja u neku nadnaravnu moć. Tu obično dolazi do problema sukoba. Moja se uvjerenja mogu razlikovati od tvojih, a ljudska priroda je takva da se identificiramo s njima do točke gdje stvaramo podjele na osnovu istih.

Stoga imamo mnoge vjerske zajednice sa svojim različitim imenima – kršćanske, židovske, muslimanske, hindu, itd. Po mišljenju mnogih, ta se različita imenovanja smatraju religijom. Gita međutim predstavlja širu definiciju.

atma.hr – 52
Na sanskritu, jeziku Gite, riječ za vjeru je dharma. U prijevodu, riječ dharma, znači ‘priroda stvari’. U slučaju osobe ta priroda označava – služenje. Mi uvijek služimo nekoga ili nešto, bilo da se radi našem šefu, članovima obitelji, zemlji, ili jednostavno našem psu. Služenje ne možemo izbjeći. Čak da ne postoji nitko koga služimo mi ćemo i dalje biti primorani služiti naš vlastiti um i osjetila, koja stalno zahtijevaju zadovoljenje na ovaj ili onaj način. Ne možemo dugo vremena sjediti mirno bez da, u određenom trenutku, tjelesni ili neki drugi prohtjev utječe na nas na način da ga moramo zadovoljiti.

Vedska mudrost nam govori da je ova sklonost služenju zapravo namijenjena Bogu, izvoru našeg postojanja, u kojem god obliku Ga prihvaćamo. To je stvarna religija, dharma duše. Nema sumnje da se sljedbenici svih gore navedenih i ostalih vjera, slažu s tim, bez obzira na njihove vanjske razlike. Bez obzira na našu praksu, krajnji cilj mora biti upoznati i voljeti Boga, ujediniti se s Njim i služiti Mu vječno. Kada služimo sve osim Boga – nikad nismo zadovoljni, stalno težimo trajnom ispunjavanju koje nam senzualna zadovoljstva i materijalni odnosi ne mogu pružiti. Kao što je Augustin rekao: “Naša su srca nemirna dok ne počivaju u Tebi.”

To je poruka Gite. Ona govori o svim bićima kao vječnim dijelovima Boga koja imaju neraskidivi ljubavni odnos s Njim. Arjunina dilema kao ratnika koji nije bio sklon borbi, je samo vanjski kontekst za daleko dublju poruku od one da se prihvati oružja. Ta je poruka sažeta u ključnoj strofi Gite, u devetom poglavlju, gdje Krišna kaže, “Uvijek misli na Mene, odaj Mi svoje poštovanje, obožavaj Me i postani moj bhakta. Sigurno ćeš doći k meni. ”

To je suština svih religija i to je ono što je Arjuna zaboravio. Razmišljao je kako ima tolike mnoge druge dužnosti koje su se počele činiti sve težim, konfliktnijim te u konačnici nemogućim. Došao je do točke u kojoj nije znao na koji način djelovati, gdje se okrenuti i što učiniti. Krišnin je odgovor bio jednostavan – ‘samo učini ono što Ja želim i biti ćeš miran i sretan.’

[box] Kada služimo sve osim Boga – nikad nismo zadovoljni, stalno težimo trajnom ispunjavanju koje nam senzualna zadovoljstva i materijalni odnosi ne mogu pružiti.[/box]

U tom se trenutku dogodilo da je Krišna htio od Arjune da se bori. Uostalom, ponekad su borba i nasilje potrebni kada postoje uznemirujući elementi u društvu.

Potrebne su nam snage zakona i reda, što je bila Arjunina dužnost, ali to nije pravi smisao Bhagavad-Gite. Krajnja poruka Gita nije ratovanje ili neka druga posebna vrsta rada. Radi se o predaji Bogu, djelovanju za Njegovo zadovoljstvo, priznajući da je to uistinu u našem vlastitom interesu i interesu svih ostalih. Kad je Arjuna shvatio ovu poantu njegova je dvojba bila završena i on je postao miran. “Moja je iluzija nestala”, rekao je Krišni. “Sad sam slobodan od dvostranosti i spreman učiniti što god od mene tražiš.” I kako ga je Krišna zamolio da se bori, ta je borba postala čista duhovna aktivnost koja je dovela Arjunu do najviše točke samospoznaje.

Arjuna je bio ratnik, obučen da štiti nevine i bori se protiv onih koji uznemiruju obične i poštene građane. Tada se ratovalo sportski, na bojnom polju, između suprostavljenih ratnika. To što je Krišna ohrabrio Arjunu na borbu ne znači da je zadatak svakog ljudskog bića ratovanje, već je poanta u tome da svako živo biće izvršava svoju dharmu, da bude odgovoran za svoju osobnu ulogu u ovom životu.

Svi smo mi na toliko puno načina poput Arjune. Stojimo na bojnom polju života, suočeni sa svim vrstama izazova koji se često čine neodoljivim. Ponekad ne znamo kojim putem krenuti, ali poruka Gite je tu i za nas. “Okrenite se Meni”, kaže Krišna. “Ja ću vas uvijek zaštititi i na kraju dovesti k Meni.” To je borba koja je ispred svakog od nas, okretanje od iluzije prema Krišni, ali uz Njegovu pomoć, poput Arjune, sigurno ćemo isplivati pobjednički.

Naručite svoj primjerak Bhagavad-gite

bhagavad-gitaZa Hrvatsku

ISKCON Centar Split nudi vam izdanje Bhagavad-gite s prijevodom i komentarima Sri Srimad A.C Bhaktivedante Swamija Prabhupade, cijenjenog indijskog učitelja vedske mudrosti, po cijeni od 150 kn plus troškovi poštarine. Riječ je o knjizi s preko 800 stranica s tvrdim uvezom, izvornim sanskritskim strofama, prijevodom riječi i komentarima te ilustracijama u boji.

U tijeku je akcija u kojoj ćete dobiti na poklon još jednu knjigu, a možete izabrati između “Sri Isopanisade”* i “Život nastaje iz života”** koje su manje po dimenzijama, ali ništa manje vrijedne po sadržaju.

Knjigu možete naručiti direktno preko našeg portala ispunjavanjem niže navedenog obrasca ili kontaktom na e-mail [email protected].

Cijena poštarine je oko 30 kuna.

Obrazac za narudžbu

[contact-form-7 id=”74049″ title=”Bhagavad-gita narudžba”]

Za Srbiju

Izdanje Bhagavad-gite, s komentarima istog autora, ali na srpskom jeziku, uz razliku što su u ovom izdanje izbačeni sanskritski izvorni tekstovi s prijevodom riječ po riječ, možete naručiti po cijeni od 700 din plus troškovi poštarine. Knjiga je također ukoričena u tvrde korice.

Knjigu možete naručiti direktno preko našeg portala, kontaktom na e-mail [email protected].

sri-isopanisada-slika-32483244* Sri Isopanisada

97 stranica, meki uvez

U ovoj knjizi saznajemo da je krajnji uzrok problema suvremenog društva neprihvaćanje Vrhovne Osobe, koja je vlasnik i upravitelj svega. Šri Išopanišada, zapisana prije nekoliko tisuća godina, na sanskrtu, jeziku starodrevne Indije, pruža nam znanje o prirodi vrhovne inteligencije koja upravlja svemirom. Bez tog znanja čovječanstvo ne može pronaći izlaz iz slijepe ulice u koju su ga navela materijalistička shvaćanja.

** 
zivot-nastaje-iz-zivota-510x510Život nastaje iz života

268 stranica s 8 slika u boji, meki uvez

Ova će knjiga otvoriti oči ljudima koji svaku izjavu suvremenih znanstvenika prihvaćaju kao provjerenu, dokazanu istinu. U njoj se jedan od najvećih filozofa i učenjaka ovog stoljeća, Njegova Božanska Milost A. C. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, na improvizirani, ali briljantan način, kritički osvrće na neke od vladajućih teorija i pretpostavki suvremene znanosti i znanstvenika. Srila Prabhupadine živopisne analize razotkrivaju skrivene, neosnovane pretpostavke na kojima počivaju današnja učenja o porijeklu i svrsi života.

Comments are closed.