Foto: pixabay.com

Postalo mi je potpuno svejedno voli li me netko ili ne, je li nekome stalo do mene ili nije, uopće se ne bavim time, ne razmišljam o tome, ne radim više ništa da bih izazvao nečije poštovanje ili divljenje, samo želim biti ono što Ja Jesam.

atma.hr – 78
Jednostavno sve manje me dotiču i sve manje me vrijeđaju postupci drugih ljudi, jer sve to je njihovo i nije moje. Svi mi smo ustvari odgovorni samo za svoje riječi i za svoja djela jer naša djela govore o nama, tu laži nema.

Nametljivost je nepoštivanje sebe i izražava se kroz bezbroj oblika najčešće kroz podilaženje – to je strah od neprihvaćanja.

Što se više odvajamo od ega, to više postajemo svjesniji i tek tada vidimo stvari onakvima kakve one uistinu jesu. Zaista, kada nas mišljenja i postupci drugih ljudi prestanu doticati, počinjemo se odvajati od ega, ujedno prestajemo trošiti energiju na pogrešne ljude i na pogrešne stvari, prestajemo se zbog gluposti iscrpljivati unedogled.

Najviše energije nam odnosi naša nesvijest i naš ego.

atma.hr – 39

Da bi došlo do odvajanja od ega to jest do njegovog transcendiranja jednostavno moramo postići određenu razinu svijesti, moramo imati tu spoznaju duha.

Jer što vrijedi lagati sebe ako u srcu nismo prelomili, ako u srcu nismo donijeli odluku – jer ego će vam se sam pokazati, počet će vas iscrpljivati, umarati, lagati, ustvari nikad nije ni prestao.

Najveća zabluda je kad kažu “ja kontroliram svoj ego” i kao to je ok – NE, ego se ne kontrolira, on se prvo spoznaje, osvješćuje se pa se onda nadilazi u srcu da bi se uopće nadišao u umu, što znači da bi prestala svaka identifikacija s njim.

banner za knjige SUDBINA DUSA 1

Čovjek ne može biti slabiji ni u kojem smislu bez ega i to je ono čega se on najviše plaši, dakle strah je glavni temelj ega, njegovo polazište, strah od gubitka, strah od bola – to je iluzija.

Bez ega osjetimo snagu, osjetimo energiju Svemira, osjetimo našu povezanost s Izvorom svega što jest, našu povezanost sa Bogom, to je transformacija svijesti koja pravi razliku.

Dalibor Macan