Ulje dobiveno iz lišća origana sadrži ljekoviti sastojak carvacrol koji posjeduje antibakterijska svojstva. Ulje origana ima jako djelovanje na uobičajne patogene bakterije, kao što su Stafilokok, E-coli i listerija. Znanstveno je dokazano da je ulje origana učinkovito protiv 25 vrsta bakterija, a također se može koristiti za uništavanje crijevnih parazita.

Međutim, ovo nije origano koji koristimo kao začin prilikom kuhanja, već je ovo druga vrsta origana pod nazivom Origanum vulgare. Mnoge bakterije koje su otporne na antibiotike zabrinjavaju doktore, međutim naučno je dokazano da sastojak carvacrol koji se nalazi u ulju origana djeluje na njih. Ulje origana ubija i spore bakterije, kao što s Bacillus cereus i Bacillus anthracis.

Ulje origana je jeftinije od antibiotika, pa bi bilo dobro da ga nabavite, jer vam je to prirodni antibiotik i nema posljedica. Ne možete postati imuni na prirodni antibiotike, dok na one medicinski proizvedene možete.

Što se tiče origana kojeg često upotrebljavamo kao začin za pizzu i on ima ljekovito djelovanje. Najvažnije ljekovite tvari origana su tanini i gorke tvari, te eterična ulja. Upotrebljava se za liječenje usne šupljine, grla i bronha, kao i za liječenje sluznice želuca i crijeva.

Svojstva origana najbolje su očuvana ako se čuva u komadu, jer mljeven omogućava lakši kontakt sa kisikom iz zraka koji oksidira aktivne tvari. Najbolje bi bilo da ga sameljete ili zdrobite prije same upotrebe. Origano treba dodavati u hranu u malim količinama. Svakodnevnom upotrebom origana u prehrani hranu činite ukusnijom i mirisnom i  preventirate nastanak bolesti.

http://biljke-kao-lijek.blogspot.com/2013/10/zdravstvene-prednosti-origana.html