Želite da se ne razbolite u periodu sezone prehlade i gripe te da ojačate imunitet? Počnite od doručka te svako jutro na meni uvrstite ove zdrave, a tako ukusne namirnice.

Kivi

Kivi sadrži između 90 i 110 miligrama vitamina C, što je više od prosječne naranč. Kivi je odličan izvor kalija, minerala koji je vrlo važan za snažne mišiće i živce, a osim toga prepun je vitamina E koji jača imunitet. U kiviju se nalaze i flavonoida i karotenoida – antioksidansi koji održavaju zdravlje dišnog sistema i srca. Za doručak ogulite kivi te ga pomiješajte s ostalim voćem u ukusnu voćnu salatu ili ga, pak, jednostavno pomiješajte s običnim jogurtom, piše.

Papaja

Papaja je na dobrom glasu zbog svojih glasovitih antiupalnih svojstava, također je vrlo dobar izvor vitamina C. Naime, samo jedna svježa papaja organizmu priskrbljuje 313 posto dnevnih potreba za vitaminom C. Osim toga, papaja je veliki izvor beta-karotena, fitonutrijenta koji zadržava vitamin A u tijelu te održava oči, kožu i sluznicu vlažnima. Pojedite nekoliko kriške ovo tropskog voća za doručak ili ga, pak, zajedno s kriškama izmiksajte u ukusni smoothie i ponesite na posao.

Đumbir

Ako imate osjećaj da bi vas prehlada mogla uhvatiti, organizam ojačajte đumbirom koji uspješno ublažava simptome prehlade i čisti dišne puteve. Između ostalog, đumbir poboljšava i zdravlje probave i opušta crijevni trakt. Ako osjećate simptome prehlade ili želučane tegobe, ubacite u vruću vodu nekoliko kriški svježeg đumbira i uživajte u umirujućem i zdravom napitku.

Sjemenke tikve

Sjemenke tikve prepune su vitamina, aminokiselina i minerala, uključujući i cink. Cink blagotvorno djeluje na imunološki sustav u obliku antioksidansa i smanjuje oštećenje membrane od slobodnih radikala. Sjemenke možete jesti same, ali su i jako ukusne pomiješane s jogurtom ili, pak, u mješavini sa zobenim pahuljicama ili žitaricama.

Pšenične klice

Prepuna esencijalnih vitamina i masti, hranjiva pšenica može pomoći u jačanju imuniteta. Osim toga, puna je vitamina E, antioksidansa koji pomaže pri upalnim procesima. Ubacite pšenične klice u jogurt, zobene pahuljice ili pak žitarice.

Cikla

Cikla je prepuna antioksidansa i magnezija, minerala koji pomaže pri mišićnoj i živčanoj funkciji, a posebno je bogata folatima. Vitamin B pomaže pri sprečavanju cijelog niza urođenih mana, pa je vrlo važna za zdravlje trudnica.

Sjemenke lana

Sjemenke lana su doslovce prepune hranjivih tvari i minerala, uključujući i vitamin E, antioksidans koji čuva zdravlje stanica, te alfa-linolensku kiselinu koja predstavlja vegetarijanski izvor omega-3 masnih kiselina. No da biste iz lanenih sjemenki dobili sve te korisne tvari, one moraju biti smljevene, a za to vam odlično može poslužiti mlinčić za kavu. Sjemenke lana pomiješajte s jogurtom, zobenim pahuljicama ili žitaricama. Druga mogućnost je laneno ulje koje smoothijima dodaje hranjive tvari.

Limun

Osim što je prepun vitamina C, limun zaustavlja bakterije koje izazivaju prehladu i viruse. Limun bi bilo najbolje koristiti umjesto soli i šećera koji čak mogu i oslabiti imunološki sistem. Ujutro za doručak sebi servirajte svježe voće, a umjesto da ga zašećerite, poprskajte ga sa nekoliko kapi limunovog soka.

Borovnice

Nije čudo da su borovnice prozvane superhranom jer imaju više antioksidansa od bilo kojeg drugog voća i povrća. Borovnice su ujedno i jedne od najviše rangiranih namirnica po pitanju sadržane količine anticijana, antioksidansa koji suzbija pojavu karcinoma, te su izvrsni izvor vitamina C, mangana i vlakana. Jutro započnite ukusnim miksom jogurta i borovnica.

Tofu

Ljudi koji ne jedu dovoljno proteina, imaju tendenciju da u organizam unose više ugljikohidrata koji mogu podići razinu šećera u krvi te oslabiti imunitet. Tofu je čisti protein te dobar izvor kalcija i omega-3 masnih kiselina koji jačaju imunološki sistem. Ako želite nabrzinu ojačati imunitet u vrijeme prehlade, za doručak sebi smiksajte ukusni smoothie s tofuom.

namirnice.ba