Na sankritu “ut” znači – intenzivno; a “tan”- istezanje. Uttanasana se prevodi kao duboki položaj prednjeg istezanja u stojećem stavu. U ovom položaju učimo kako se prepustiti i predati gravitaciji. On spada među “mjesečeve” položaje, one koji hlade, opuštaju i umiruju misli. Osim toga učinkovito otklanja napetosti i depresivno raspoloženje. Kada se okrenemo naopačke opuštamo živčani sustav i dovodimo kisik direktno u mozak što daje osjećaj svježine.

Uttanasana ima mnogo varijacija za istraživanje, počevši od blagih istezanja za početnike, sve do naprednih varijanti, ili uz korištenje blokova. Može se koristiti kao položaj za opuštanje između stojećih položaja ili samostalno (u tom se slučaju može zadržati dulje vrijeme).

Kako pravilno izvesti položaj:

uttanasana izvodjenje

 • Iz stojećeg stava ide se u pretklon prema naprijed. Stopala su skupljena, koljena su opuštena.
 • Ravnih leđa dođite na pola puta u spuštanju (2). Tu se namjestite tako da što više izdužite kralježnicu i noge. Ramena su daleko iza, približite lopatice što će omogućiti bolje otvaranje grudnog koša. Povucite zdjelicu u centar (na granici osjećaja da ćete pasti) i nađite centar ravnoteže na stopalima.
 • Sa udahom izravnajte leđa i noge što više sa pogledom prema naprijed (3) i sa izdahom uđite u položaj u skladu sa vašim sposobnostima tijela.
 • Za početnike je važno ne opteretiti leđa ili noge (stražnju ložu) pa je preporuka blago savinuti koljena.
 • Cijelo vrijeme treba se imati osjećaj izvlaćenja kralježnice iz donjih leđa i kukova.
 • Ako ste napredni glava ide na noge (4). Ruke možete staviti po izboru – na pod, obgrliti ih rukama za listove ili se primiti iza za laktove.
 • Točka pažnje ili dristhi je tamo gdje počinje kralježnica. Svaki udah pažnja ide prema gore do vrha kralježnice, a izdah nazad na početak kralježnice. Usmjerite pažnju i dah potpuno kroz kralježnicu.
 • Osjetite kako vas svaki udah izdužuje i proteže sve kralješke a svaki izdah dublje spušta u pretklon i produžuje noge. Dah je dubok ali blag, on pokreće cijelo tijelo u položaju.
 • Osjetite kako polako nestaje sva napetost iz leđa, vrata i glave. Opustite potpuno oči, lice i jezik. Vaše tijelo i um biti će vam zahvalni.

Yoga_StandingForwardFold_01_300x350

Varijacija za napredne sa blokovima ispod nogu koja omogućuje dublje protezanje
Varijacija za napredne sa blokovima ispod nogu koja omogućuje dublje protezanje

Dobrobiti:

 • Pretklon blago i učinkovito proteže kralježnicu i stražnju ložu mišića nogu. Isteže cijeli stražnji dio tijela, jača bedra i koljena.
 • Stimulira unutarnje organe, bubrege i poboljšava probavu.
 • Terapeutski djeluje kod simptoma menopauze, glavobolje, nesanice, astme i problema sa sinusima.
 • Smanjuje umor i nervozu te je povoljan za osobe koje se lako uzbuđuju.

Uttanasana-Sri-Dharma-Mittra

Uttanasana će vam donijeti mir, otpuštanje i osvježenje.

Sandra Petra Pintarić, Dharma yoga

www.yogazagreb.com

Prethodna objavaZdravstvene prednosti origana
Slijedeća objavaŽutom unosite aktivan i kreativan muški Yang princip u dom
Sandra Petra Pintarić
Sandra je posvećena yogi koju prakticira od 2001.g. a podučava od 2006.g. Znanje dobiva od najeminentinijih svjetskih duhovnih i yoga učitelja kroz posljednjih 15 godina a prije toga istraživala je u ezoteriji, astrologiji, duhovnosti, alternativi, starim narodima i sl. Od 1995.g. tu simboliku i znanja pretače na svoje umjetničke kreacije, kao i danas. Desetak godina je bila pod utjecajem Sri Sri Ravi Shankara, proučavanja znanja yoge od njega i drugih inspirativnih duhovnih učitelja. To joj je promijenilo život i dalo duboku praksu yoge, pranayame, kriye, meditacije i karma yoge. Uz to je pet godina prakticirala Ashtanga i Power Vinyasa yogu, inspirirana Krishnamacharyom također, te završila Školu yoge Nava i podučavala nekoliko godina u tim stilovima. Posjetila je mnoge radionice sa najpoznatijim svjetskim učiteljima Vinyasa, Ashtanga, Power, Iyengar, Jivamukti, Yoga Srca i Kundalini. Želja za daljnjim napredovanjem u yogi usmjerila ju je prema jednom od najvećih mastera današnjice Sri Dharma Mittri u New York. Susret s njim sve je potpuno promijenio. Završila je "Life of a Yogi" obuku za učitelje 2011.g., postala internacionalno prihvaćena učiteljica i donijela nam je Dharma yogu u Hrvatsku. Od tada redovno posjećuje svog učitelja i senior učitelje u New Yorku, Londonu i dr. Dharma yoga je tradicionalna yoga koja podučava 8 udova yoge (Ashtanga yoga) i 9 glavnih tradicija (Hatha-Raja, Karma, Kriya, Jnana, Mantra, Yantra, Laya, Kundalini i Bhakti yoga). Sandra je 2001.g. napustila dotadašnje poslove u medijima i izdavaštvu kako bi išla putem umjetnosti, duhovnosti i yoge. Bila je vrlo aktivna u svijetu umjetnosti, mode i interijera. Paralelno je kroz yoga praksu i znanje nalazila sve dublji smisao. 2009. g. zajedno sa prijateljicom otvara poznati zagrebački Yoga Centar i Školu Divya. Od tada redovno podučava i nadograđuje svoje znanje o yogi, vedama, duhovnosti i bhakti yogi, kao i stručne edukacije za Vastu. Duboko je zahvalna na svakom znanju i inspiraciji, kao i na prilici da to dijeli. Web: Dharma Yoga Centar & Zagreb School of Yoga Science