Designed by Freepik

Jutro je magično doba dana u kojem svojim stavom i jutarnjim radnjama formiraš svoj dan.

U yogi poznajemo brojne korisne tajne i trikove koji pomažu da na najbolji mogući način uđeš svjesno u dan, no ne samo to, već da uz njih očuvaš zdravlje, mladolikost i ljepotu.

atma.hr – 52
Jutarnju njegu sam podijelila u nekoliko koraka:

 1. Dok tek otvaraš oči i prelaziš iz stanja sna u stanje budnosti, čini to jako polako i svjesnoi neka prvo što ugledaš bude prirodno svijetlo. Potom se nasmiješi i ako se budiš pored voljene osobe, zagrli ju i reci joj nešto lijepo.
 2. Prije nego što ustaneš, istegni se. Lagano pomiči svoje ruke, noge, trup, glavu, sve zglobove i mišiće. Kada se životinje ustaju, nikad to ne čine naglo, ugledaj se na njih.

Dijelim s tobom jednu jutarnju kriyu (set specifičnih vježbi) iz prakse Kundalini yoge za divno započeti dan i aktivirati fizičko tijelo:

 1. Zahvali se za današnji dan,za novi početak, novo jutro. Za svoje tijelo i bezbroj magičnih mogućnosti koje se skrivaju u ovom danu. Stav zahvalnosti privlači velike stvari.
 2. Odi u kupaonicu jer vrijeme je za…. HIGIJENU USTA I USNE ŠUPLJINE.

Prvo što preporučujem jest – MUĆKANJE ULJA. To je ayurvedski recept za održavanje zdravlja tvojih zubiju, desni i cijele usne šupljine. Ulje koje koristimo je suncokretovo, maslinovo ili kokosovo. Stavimo 1 žlicu u usta i mućkamo otprilike 15 min i onda ispljunemo. Isperemo usta nekoliko puta toplom vodom.

 1. Zatim slijedi STRUGANJE JEZIKA.U jeziku se zrcali naše zdravstveno stanje. Struganjem jezika nježno uklanjamo sve bakterije nataložene tokom noći u slini. Kad si zdrav i cijeli tvoj organizam je u balansu, jezik je lijepe ružičaste boje i NEMA nikakve naslage na sebi.
ENLIGHT BAKRENE BOCE BANNER 696 X 290

Stružeš jezik tako da nježno pređeš sa strugačem preko cijele njegove površine i ispereš naslage. I tako nekoliko puta dok ih više ne bude.

Strugač možeš nabaviti u biljnim ljekarnama ili trgovinama koje prodaju ayurvedske proizvode. Obično je od plastike, bakra ili nekog drugog metala (zlato, srebro, nehrđajući metal). Bitno je da ga samo ti koristiš, kao i svoju četkicu za zube.

Nakon struganja operi normalno zube, po mogućnosti prirodnom pastom za zube.

 1. Kažu da se ujutro na dva načina iskazuje hrabrost, prvi čin hrabrosti je ustajanje iz kreveta, a drugi je tuširanje hladnom vodom!

Postoji nešto što zovemo ishnaan, to je vrst hidroterapije i podrazumijeva tuširanje potpuno hladnom vodom. Hladna voda djeluje na jako puno razina u nama i iscijeljuje nas.

atma.hr – 52
Drevnu znanost i praksu hidroterapije razvili su neustrašivi koji su naučili postići unutarnju toplinu kako bi održali svoju intenzivnu praksu. Postoje priče o tibetanskim redovnicima i yogijima koji zimi meditiraju na Himalaji, te samo temperaturom svog tijela tope snijeg oko sebe dok na sebi nose tek ogrtač.

“Ako sa svojim tijelom mogu svladati hladnoću vode, onda također mogu svladati svu hladnoću u svom životu.“, Yogi Bhajan

Uz pomoć ishnaana, na lak i jednostavan način se:

 • čisti tijelo
 • pročišćavaju i obnavljaju organi
 • pospješuje se cirkulacija
 • jača živčani sustav
 • povećava energija
 • otpušta depresija
 • jača aura
 • uljepšava koža
 • osjećaš se prekrasno!
 • i istovremeno energetski čistiš svoj um i Dušu
BOGINJE NE STARE

seth doyle 133177 unsplash

Kako početi?

Prije ishnaana se preporučuje očetkati tijelo suhom četkom ili grubim ručnikom, da bi potaknuli cirkulaciju, rad limfe i održali vitalnost i sjaj kože.

Zatim utrljaš bademovo ulje u kožu, od stopala do glave (cirkularnim pokretima prema srcu). Takova samomasaža je dodatna delicija za tvoju kožu i štiti ju.

Nakon toga si spreman da hrabro zakoračiš pod tuš i pustiš ISKLJUČIVO hladnu vodu. Tijelo se po noći grije i regenerira i ujutro te hladna voda razbuđuje, bistri i daje fokus. Krv iz kože putuje u tvoje organe i stimulira stvaranje hormona, što te pomlađuje.

Prvo umij lice, namoči dlanove i stopala te onda polako smoči cijelo tijelo. Dok se tuširaš, masiraj stopalima listove, te možeš lagano šakama lupkati područje trbuha i donjih leđa/bubrege. Pažnju posveti i pazusima i izmasiraj i njih. Zadrži humor tokom tuširanja i slobodno vrišti ili pjevaj (sugerira se mantra iz Kundalini yoga tradicije „Wahe Guru!“, koja izražava ushit nad spoznajom neopisive mudrosti i božanskog u sebi). Neka ovakvo tuširanje postane za tebe transformirajuće iskustvo!

atma.hr – 52
Ne preporučuje se jedino močiti izravno bedra jer to remeti ravnotežu kalcija i magnezija u tijelu (ili to možeš riješiti tako da se tuširaš u kratkim hlačama). Također, žene ne bi trebale raditi ishnaan kad imaju menstruaciju ili ako su trudne. Ženama se posebno preporučuje masaža grudi dok se tuširaju, kako bi se dodatno potaknula cirkulacija na tom području.

Ishnaan neka traje otprilike 5 min, odnosno kraće ili duže, ovisno o tvojoj želji i potrebi.

Vrlo brzo ćeš primijetiti kako ti je tijelo zagrijano i kako ti je fino toplo i koža će biti lijepe prirodne ružičaste boje. Omotaj se u topao ručnik i onda obuci u udobnu odjeću (po mogućnosti bijele boje) i spreman si da kreneš dalje u jutro i odradiš svoju sadhanu (jutarnju yogijsku praksu).

banner za knjige AYURVEDA

Još neki trikovi kako iskoristiti snagu hidroterapije za svoje zdravlje:

Kada namočiš površinu lica između obrva i gornje usne, to će te učiniti energičnim. Ako pak želiš spavati, namoči čelo.

Da bi izliječio želučane probleme, nanesi hladnu vodu na nadlakticu. Mlaz vode usmjeren na zapešća, izravno pomaže jetri. Ako patiš od glavobolje, drži stopala pod hladnom vodom nekoliko minuta…

I nakon svega… osjeti se kao pobjednik i kao netko tko je svladao svoj ego i um, te tu snagu volje i njen učinak rasprostranjuj na sve segmente tekućeg dana…

“U jednoj kapi vode nalaze se sve tajne svih oceana; u jednom aspektu tebe, nalaze se svi aspekti postojanja.” (Kahlil Gibran)

Voli te
Jagdeesh Kaur
Certificirana učiteljica Kundalini yoge po učenju Yogi Bhajana

Možeš me pronaći i na ovim kanalima:

Facebook
Yoga room LET
Yogini
Youtube Jagdeesh Kaur

http://budidobro.com/yogijski-rituali-jutarnja-njega/