Aromaterapija je najbrži način za izlazak iz glave i ulazak u bolje raspoloženje. Njuh je jedan moćan sustav  prenošenja poruka, kao što ste vjerojatno i doživjeli. Iskoristimo ga da bismo protjerali tu žilavu, napetu, uspaničenu tjeskobu i depresiju iz naših glava i (nadamo se) iz naših života. Biljke su, također, od neprocjenjive vrijednosti za liječenje tjeskobe, ali one mogu uzeti dosta vremena za djelovanje, a ponekad je potrebna trenutna akcija.

Aromaterapija nam omogućuje da iskoristimo tu snažnu fuziju mirisa, sjećanja i emocija, što nas može brzo izvući iz tjeskobe. Sve što trebate je njuškanje i nešto za njuškati. Jednostavno, zar ne ?

1. Lavanda

Sam zvuk ove riječi čini da se naša ramena počnu spuštati i da sva napetost u našoj glavi počne iščezavati.

Lavanda je tonik za um, tijelo i srce. Ona usporava disanje, otkucaje srca i smiruje živce (upravo ono što nam je potrebno kada smo zabrinuti ili uspaničeni). Usput, lavanda je također pogodna za tjeskobe koje nas noću drže budnima. Osim toga, postoji mnogo načina za korištenje lavande. Najjednostavniji? Nosite malu bočicu esencijalnog ulja lavande i potajno njuškajte kad god je to potrebno, ili nanesite malo na zapešće ruke ili na kosu oko lica (područje blizu nosa je vrlo pogodno).

Također možete slobodno dodati što više lavande u vašu kupku. Ovo je nevjerojatno riješenje za probleme sa spavanjem. Pokušajte s toplom (ne super vrućom) kupkom oko 90 minuta prije spavanja. Također možete koristiti razne raspršivače iz aromaterapije poput onog zgodnog malog prstena koji sjedi na žarulji. Samo dodajte nekoliko kapi eteričnog ulja i nek toplina iz svjetlosti učiniti ostalo. Dišite.

2. Citrusi

Limun, grejp ili naranča su pravo rješenje za osjećaj tjeskobe i umora. Citrusi bude receptore u mozgu, koji izazvaju energiju, kreativnost i nadu. U isto vrijeme, to je jednostavno miris radosti. I to je točno. Ako radost ima miris (a mislimo da ima), to bi bio veseo, sočan, opor, sladak i osvježavajući miris citrusa.

Savjet za dodavanje divlje i svijetle radosti u vaš dan? Napravite ulje za tijelo nakon tuširanja kombiniranjem šalice bademovog ulja (ili kokosovog, ako vam je draže), i oko 20 kapi divlje naranče (prilagodite, naravno, svojim mirisnim naklonostima) te primijenite odmah nakon što izađete iz tuša. Ne treba napominjati važnost svakodnevnog tuširanja, odmah nakon spavanja. To nas osvijetli odmah ujutro, a sve što trebate učiniti kasnije je udahnuti suptilan miris koji ste nanijeli na zglob ruke kako bi se ponovno potakli tijekom dana. Također možete dodati i nekoliko kapi u bocu s regeneratorom za kosu jer je kosa super vozilo za miris, što zna i svaka tvrtka za proizvodnju šampona.

3. Bor

Bor pročišćava i uzemljuje. Što to znači? Njuškanje malo mirisa bora u suštini vas vuče natrag na zemlju, iz mozga (mjesta gdje tjeskoba počinje i živi tako udobno) i pomaže u fokusiranju i usredotočivanju na sadašnji trenutak. A sve je moguće, sve je izvedivo i sve je lakše obaviti kada ste ovdje i sada. U sadašnjosti, umjesto da letite u neke zamišljene stvarnosti gdje je anksioznost kralj, a dah i mir se nigdje ne mogu pronaći.

Ako imate mogućnosti, šetajte se u borovoj šumi, ili otkinite nekoliko grančica (zahvalivši se stablu, naravno) te ih postavite po kući.

Šetnja u šumi nije moguća? Bez brige. Uzmite bočicu balzama jele ili eteričnog ulja i stavite ga u difuzore po kući, ili stavite nekoliko kapi na žarulju u vašoj blizini. Moguće je i nabaviti jastuk punjen iglicama bora pa kad god se stvari čine nemogućim samo mu poletite u zagrljaj i duboko dišite.

4. Kamilica

Vjerojatno ste već upoznati s čajem od kamilice i njegovim blagotvornim djelovanjem (ako ne, svakako pokušajte,  uzeti kao čaj ili dodati u vašu kadu – nebeski smirujuće).

No miris kamilice – sladak i malo gorak, poput malog oblačića sreće – jednako je učinkovit u smirivanju uma (pogotovo ako imate tendenciju ka noćnim morama ili anksioznošću nadahnutim snovima). Njenu dobrobit možete iskoristiti udisanjem pare iz šalice vrućeg čaja (budite oprezni kod vrućine!) ili iz samog ulja, koje može biti skupo pa ako je pomiješano s drugim (ne) mirisnim uljima, djeluje jednako dobro.

Baš kao i druga ulja koja ovdje spominjemo, slobodno ovo primijenite i na tijelo, kosu, pulsene točke, a također je jako lijepo dodati ulje od kamilice na svoje tijelo odmah nakon kupanja.

Možete piti čaj ujutro, u podne i navečer (iako, ako imate alergiju na ambroziju, pokušajte s malo čaja isprva, jer ponekad, ljudi mogu imati alergiju na kamilicu – koja je u istoj obitelji biljaka).

Kad parenja, svakako poklopite svoj ​​čaj kako ne bi eterična ulja pobjegla kroz paru prije nego što imate priliku da ih udahnete.

Kade su još jedan prekrasan način da se koristi kamilica. Opuštanjem u toploj kupki, dodajte dovoljno kapi kako biste izmamili umirujuće, usporeno disanje. Čak dodavanje nekoliko vrećice čaja svojoj kupki može djelovati.

Osjećajte se dobro, budite mirni i duboko dišite.