Foto: commons.wikimedia.org

Dr Amosov je osmislio seriju jednostavnih vježbi i dokazao njihovu efektivnost na osobnom primjeru – u devetom desetljeću života nije patio od bola i bolesti kičme, mišića i zglobova! Dokazao je kako je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbjegnemo ozbiljne probleme u budućnosti! Evo vježbi!

atma.hr – 78
U proteklih nekoliko desetljeća, broj pacijenata sa bolom u kičmi povećao se za čak 54 posto. Ova opasna brojka sama od sebe pokazuje koliko je važno napraviti nešto za svoju kičmu prije nego što bude kasno!

Priznati kirurg, pronalazač i pisac Nikolai Amosov vjerovao je da je zdravlje naše kičme u našim rukama i otkrio sistemski pristup koji pomaže da izbjegnemo ozbiljne probleme u budućnosti!

Nikolai Mikhailovich Amosov bio je sovjetski i ukrajinski kirurg, znanstvenik, pisac i akademik, kao i direktor znanstvenog odsjeka u Janovski Institutu za istraživanje tuberkuloze i torakalnu kirurgiju.

Dr Amosov je osmislio seriju jednostavnih vježbi i dokazao njihovu efektivnost na osobnom primjeru – u devetom desetljeću života nije patio od bola i bolesti kičme, mišića i zglobova!

Radio je svoje vježbe svakog dana, sve dok nije došao do nevjerojatnih 100 ponavljanja po vježbi, koje je završavao za samo pola sata! Puls bi mu tada dostigao 110-120 otkucaja u minuti, što je slično kao kod aerobnog treninga.

Ipak, početnici bi trebali krenuti s 4-5 vježbi, s između 10 i 20 ponavljanja pa kasnije možete povećavati.

atma.hr – 39

1. Leđnjaci (Superman) u zraku

Lezite na stolicu tako da vam stomak bude na dijelu za sjedenje. Lice okrenite prema dole. Ruke stavite iza glave, noge ispružite, tako da praktički ležite ravno u zraku.

Istegnite cijelo tijelo, ali tako da ostane paralelno s podom. Izvijte se prema gore pokrećući donji dio leđa i odižući torzo. Ponovite 10 puta.

banner za knjige KAKO ISCIJELITI BOLOVE U LEDIMA

2. Joga istezanje

Lezite na leđa, ruke opružite pored tijela. Noge zabacite iza glave tako da stopalima dodirnete pod.

Napravite 10 ponavljanja.

3. Dodirni lopaticu

Podignite lijevu ruku i stavite dlan na desnu plećku. Istežite se nekoliko sekundi.

Glava se može malo pomaknuti naprijed tijekom izvođenja vježbe. Ponovite 10 puta s obje strane.

atma.hr – 78
4. Protresi tijelo

Stanite “na sve četiri”. Leđa opustite. Počnite tresti tijelo tako što ćete brzim i oštrim pokretima brzo savijati ruke u laktovima.

Radite ovo 30-60 sekundi.

5. Ljuljačka

Lezite na leđa, noge savijte u koljenima, privucite ih na grudi i obuhvatite rukama.

Počnite se ljuljati naprijed – nazad minimum 10 puta.

6. Vježba za jačanje leđnih mišića

Lezite na stomak. Ruke položite pored tijela.

Glavu i grudi odignite i držite 3 sekunde. Ponovite tri puta.

stil.kurir