Prema tradiciji ajurvedskog liječenja, dobrobit i zdravlje ovise od naše sposobnosti prihvaćanja onoga što uzmamo iz vlastitog okruženja. Nije riječ samo o hrani ili piću, već i o iskustvima, emocijama, svemu onome što uzimamo preko senzornih portala, odnosno očiju, ušiju, nosa, jezika i kože…

atma.hr – 52
Agni, termin koji na sanskritu znači “digestivna vatra”, “razbija” sve što uzmemo iz svog okruženja tako da zadržava ono što je dobro, a izbacuje sve ono što je loše, piše na blogu Deepaka Chopre doktor Sheila Patel, 13.03. 2014. godine.

>> Agni – vatra života

Kada nam je agni jak, tada smo dobro te uredno proizvodimo ojas (snaga, na sanskritu). Prema ajurvedskim učenjima, ojas je osnova jasnosti, dobre percepcije, fizičke snage i imuniteta.

>> Ojas – energija vitalnosti organizma

Međutim, ako nam je agni slab (što nam se može dogoditi uslijed nepravilne ishrane, nedostatka aktivnosti, negativne energije, generalno nezdrave dnevne rutine), “varenje” će nam postati otežano i doći ćemo u stanje da proizvodimo toksine koji se samo skladište u tijelu (prema ayurvedi poznat kao ama, glavni uzročnik bolesti).

>> Ama – Kada toksini uzrokuju bolest

Uključite slijedećih 6 režima u svoju svakodnevnicu

Ajurveda preporučuje mnoga praktična pravila održavanja jačine probavne vatre. Pitate se zašto je tijelo počelo loše variti hranu? Zašto je tijelo prestalo tolerirati neku ovu hranu? Kako poboljšati svoj agni?

Uključite slijedećih šest režima u svoju svakodnevnicu, uz pomoć kojih ćete uspješno ojačati agni, uslijed čega možete čak i poboljšati metabolizam, lakše izgubiti na težini te umanjiti neprijatne gastrointestinalne simptome (žgaravica, loša probava, nadimanje, zatvor).

1. Redovito meditirajte

Za maksimalnu korist, meditirajte dva puta dnevno između 20 i 30 minuta (jednom ujutru, i jednom uvečer).

2. Budite aktivni

Odlučite se za neku aktivnost i njome se bavite na dnevnoj bazi. Nije bitno je li u pitanju joga ili šetnja – samo budite aktivni. Inače, nedavno objavljena studija u ‘Centru za Dijabetes’ pokazala je kako 15 minuta hoda nakon svakog obroka kontrolira nivo šećera nakon jela, a čak se ispostavilo da su ove kratke šetnje mnogo efektnije nego one jednodnevne od oko 45 minuta.

3. Nemojte se prejedati

Ako unesemo više hrane nego što nam je potrebno otežano ćemo variti i tako narušavati zdravlje probavne vatre. Ajurveda preporučuje da uvijek ostavljamo trećinu do četvrtine stomaka praznim, kako bi naše tijelo lakše varilo konzumirane namirnice, s dovoljno prostora. Inače, kada spojimo prste na rukama tako da šakama formiramo oblik zdjele – tako možemo izmjeriti koliko nam je dovoljno za jedan sasvim dobar obrok.

>> Umjetnost jedenja – 12 Ayurvedskih savjeta

4. Pijte čaj od đumbira

Dobro je piti čaj od đumbira tijekom dana, a također i za vrijeme obroka. Ajurvedin “univerzalni lijek” se zbog svojih brojnih dobrobiti za tijelo, a prvenstveno za probavne probleme, koristi više tisuća godina.

 >> Čaj od đumbira

5. Neka vam ručak bude najobilniji obrok

Najlakše probavljamo onda kada smo najaktivniji. Popodne, kada ručate, vodite računa o tome da vam ručak bude najobilniji obrok u danu.

Nemojte jesti puno uvečer, za večeru, jer to može otežati odmor tijela i vašu sposobnost da lijepo zaspite.

6. Oslobodite se negativnih emocija

Trudite se ostati pozitivni. Nemojte zadržavati ili čuvati stres u sebi, nemojte dozvoliti da vas ”slomi’. Meditirajte, duboko dišite, fokusirajte se na to da budete u pozitivnom okruženju i među sebi dragim ljudima.

Kada znamo kako se izboriti sa stresom i osloboditi se negativnih emocija, naš će probavni sustav raditi kako treba.

>> Pustite čašu

atma.hr – 52
Izvor: lovesensa.rs