Jezik je vitalni organ okusa i govora. Pregledom ovog važnog orga­na otkrivamo sva zbivanja u tijelu. Jako je važan i pouzdan pri dija­gnosticiranju poremećaja u probavi.  Na samom jeziku postoje nervni završeci mnogih organa isto kao na mnogim drugim dijelovima tijela. Jezik kao organ kušanja i govora mnogo nam govori. Isto tako možemo vidjeti poremećaje odkroničnih do akutnih. Pošto jezikom sve izražavamo on je kao ogledalo naše osobnosti.

Ako je jezik lijepog oblika, ružičast, neispucan i bez naslaga, tada govorimo o zdravoj i sretnoj osobi. Pogledajte svoj jezik u zrcalu. Pažljivo pogledajte veličinu, oblik, površinu, rubove i boju.

  • Kad je vata narušena tada je jezik crnosmeđi, suh, grub i ispucan (ima pukotine kao ispucana zemlja u vrijeme suša).
  • Kad je pitta poremećena jezik je crven ili žutozelen, gorućeg osjećaja, ranjav ili čirav.
  • Kad je kapha poremećena jezik je presvučen s bijelom sluzi.

Kod anemičnosti ili nedostatka krvi u tijelu izgubi normalnu boju i postane bijel i gladak. Suhi dehidriram jezik ukazuje na nedostatak u plazmi. Kod viška žuči u žučnoj kesici ili poremećaju jetre jezik je žu­ćkast. Ako je boja jezika plava postoji mana na srcu.

jezik-1Kao što se vidi na crtežu, različiti su dijelovi jezika u vezi s razli­čitim organima. Kad dio jezika izgubi boju ili su pojedini dijelovi je­zika udubljeni ili izdignuti, onda su poremećeni organi na koje se ti dijelovi odnose. Npr., ako su ispred i na rubovima jezika vidljivi otis­ci zubiju, znak je preslabe apsorpcije hrane u crijevima. Ako su otis­ci zubi samo sa strane znak je slabih pluća. Kad je vatra probave poremećena jezik postaje presvučen s bijelim naslagama (amoni). Te naslage ne mogu biti odstranjene pranjem jezika. To ukazuje na to­ksine u želucu, tankom ili debelom crijevu. Ako su naslage samo na zadnjem dijelu, toksini su u debelom crijevu. Kad su naslage na sredi­ni jezika, toksini su u želucu i tankome crijevu.

Ravni kanal po sredini jezika ukazuje da su emocije bile zdržane (potisnute) duž kralježnice. Ako je taj kanal krivudav, to može biti znak nepravilne kralježnice i bolova u kralježnici. Npr. krivudav ka­nal u korijenu jezika može ukazivati na bolove u donjem dijelu leda zbog nepravilne kralježnice. Kanal može biti krivudav na sredini ili vrhu jezika i ukazivati na bolove u sredini leđa ili pri vratu zbog nepravilne kralježnice na tom dijelu. Ako vam jezik podrhtava znak je vata poremećaja, tj. duboke ukorjenjenosti straha ili tjeskobe.

jezik-2

Stjepan Žagar,  ”Ayurveda – Vedska Medicina”