U Ayurvedi je općepoznato da kada se radi o uzrocima bolesti koji nastaju na tjelesnoj razini tada slabi probavni sistem dolazi na prvo mjesto.

Kao što znamo u ovoj drevnoj medicini uvijek se tretiraju uzroci a ne simptomi koji nam stvaraju nelagodu i ograničavaju nas da živimo život onako kako bi smo mogli da njih nema.

Zato je dijagnostika uzroka prvi korak pri riješavanju zdravstvenih tegoba s kojima smo suočeni.

75Simptomi loše probave

Nadutost, bol u trbuhu, podrigivanje nakon obroka, tvrda stolica, zatvor, dijareja, vjetrovi, žgaravica, težina u tijelu nakon pojedenog obroka, manjak apetita te iznimno jaki apetit su najčešći simptomi koji ukazuju da postoji poremećaj u probavnom traktu.

Probavna vatra

Možda ste već čuli za termin „probavna vatra“. U Ayurvedi tej termin predstavlja pretvormeni proces koji se dešava u našem želucu a na sansktru se piše Agni.

Laički rečeno, to je zapravo sposbnost našeg želuca da hranu „rastavi“ odnosno pretvori u manje jedinice koje će kasnije postati gradivni elementi tkiva u našem tijelu.

Uz to jedan dio hrane pod djelovanje pretvorbenog procesa će se pretvoriti i u otpadne tvari koje ćemo kasnije izbaciti iz tijela u obliku stolice, urina, znoja i sl.

Agni odnosno probavna vatra je ključni element koji osigurava da hrana koju smo pojeli stvarno završi tamo gdje nam je bila namjera da završi prije nego što smo uopće odlučili pojesti obrok.

Želimo li bolje razumjeti što to točno predstavlja probavna vatra, možemo se poslužiti terminologijom alopatske medicine pa tako možemo reći da su Agni – probavni enzimi, hidroklorična kiselina itd. + toplina koja se nalazi u želucu.

Kada govorimo o probavnoj vatri tada postoji četiri načina na koji ona može raditi:

  1. Sama Agni – uravnoteženi probavni pretvorbeni proces koji je idealan za pretvorbu hrane u želucu
  2. Tikshna Agni – prejaki probavni proces koji „spaljuje“ hranu i pretvara ju u toksine
  3. Manda Agni – preslabi probavni proces koji nije dovoljno jak da „rastavi“ hranu pa hrana od dugog stajanja u želucu istrune i pretvori se u toksine
  4. Vishama Agni – poremećeni probavni proces koji je ponekad prejak a ponekad preslab

75Može li se popraviti probavna vatra?

Dobra vijest je da se probavna vatra može popraviti, no kako bi uravnotežili rad probavne vatre najčešće nije dovoljno samo promijeniti prehranu.

Pod pretpostavkom da znamo kakva nam točno prehrana odgovara uz to je najčešće potrebno mjenjati i prehrambene navike ako nam nisu odgovarajuće, poput:

  • Vremena obroka
  • Broj obroka u danu
  • Vremensku razliku između obroka
  • Način na koji jedemo
  • Pijenje tekućine vezano uz obroke
  • Način na koji pripremamo hranu i sl.

45

Što ako to sve nije dovoljno i tegobe ne posustaju?

Nažalost, realnost je da velika većina ljudi ima jače poremećeni probavni proces tako da bez obzira dali kupuju kvalitetne namirnice, znaju kakva prehrana im odgovara i znaju kako ispravno jesti, najčeće to nije dovoljno kako bi se probava uravnotežila.

Ayurveda tada preporuča reguliranje procesa probave sa biljnim suplementima koji pomažu da se proces u potpunosti iz regulira, odnosno uravnoteži.

Kada se postigne ta funkcionalna promjena u probavi tada će svi oni simptomi (tegobe) koje smo na početku teksta naveli u potpunosti nestati.

Kako je za reguliranje pretvorbenog probavnog procesa potrebno precizno znanje tako se preporuča ne upuštati se u taj pothvat bez prethodnog savjetovanja s ayurvedskim liječnikom ili savjetnikom.

Ne tretiramo li uzroke poremećaja probave na vrijeme tada se izlažemo mogućnosti da obolimo prvo od bolesti probavnog sustava a kasnije i bolesti nekih drugi sustava u tijelu.

Ukoliko ste prepoznali da već imate neke od navedenih simptoma koji upućuju na neadekvatan rad probavnog sustava i željeli bi ste se posavjetovati sa stručnjakom u vezi s riješavanjem uzroka tegoba, imamo dobre vijesti za vas – uskoro dolazi iskusni ayurvedski liječnik iz Indije i odžavati će konzultacije u Zagrebu od 4.6. do 21.6.2018.

Više o konzultacijama i dr. Biju Madhavanu možete saznati ovjde.

Prethodna objavaNemoj se prepustiti ponižavajućim navikama ovog svijeta
Slijedeća objavaKako postaješ stariji počinješ živjeti za trenutke koji se ne mogu opisati riječima
Atma
Učinite od svog života ono najbolje što on može biti - nevjerojatno iskustvo, ispunjenje i putovanje. Stvorite ravnotežu tijela, uma i duše - budite svoji, živite slobodno, njegujte znanje, cijenite iskustvo, volite i budite sretni...

OSTAVI KOMENTAR

Ostavite svoj komentar!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.