Sinergija je riječ koja najbolje ocrtava ayurvedsko umijeće spajanja sastojaka. Stoga je najbolje raditi okusne kombinacije u kojima možemo povezati djelovanja i snagu različitih okusa. U ovome soku je to spoj triju sastojaka: jabuke, mrkve i koprive, a za začinsku notu, prstohvat cimeta. Mijenjajući udio sastojaka sok možete prilagoditi svojoj doshi te na taj način izvući najveću dobrobit za svoje zdravlje. Ako ne znate koja ste dosha, pokušajte to saznati ovdje

atma.hr – 52
Sastojci:

Šaka do dvije mladih vrhova kopriva
Tri mrkve
Dvije jabuke (crvene, slatke)
Prstohvat cimeta u prahu

Priprema:

Sastojke iscijediti u sokovniku i odmah popiti. A, koliko piti? Savjetujem, sada, u ovo vrijeme posve mladih kopriva, piti redovito jednu čašu u jutro.

Ayurvedske napomene:

S obzirom na to da kopriva djeluje na povećanje Vata doshe, sok smo balansirali i prilagodili potrebama dosha. Vata osobama stoga savjetujem sok raditi s manjim udjelom svježe koprive (dakle, šaka svježih kopriva). Koprivi smo zatim dodali mrkvu jer ona je slatka i hladi te okusno djeluje povoljno na sve tri doshe, a osobito učinkom hlađenja, smiruje Pitta doshu dok će slatke jabuke, prepune soka, djelovati na smirivanje Vata doshe, a Kaphe će biti vrlo zadovoljne dodatkom koprive te ukoliko to žele, one udio koprive mogu i povećati te staviti u sok i do dvije šake mladih listova.

Ovako pripremljen sok, izbalansiran je za sve tri doshe, a na ravnoteži možemo i dodatno poraditi dodajući ovoj kombinaciji i prstohvat cimeta. Promiješajte i popijte odmah.

U zdravlje vam bilo!

Senka Kušer-Mijić, ayurvedski terapeut

* Ukoliko želite naučiti Ayurvedsko umijeće kombiniranja začina i kuhanja, prijavite se na radionicu kuhanja / AYURVEDSKA KUHINJA ZDRAVLJA. Radionica u travnju je posve popunjena, no ima još nešto slobodnih mjesta za radionicu u mjesecu svibnju.

Prijavite se ovdje: http://www.facebook.com/events/463056947081635/

ayurveda4you.net