Dolazi nam ljeto, a s ljetom i dugo očekivano (jako slatko) povrće – Lubenice! Nema voća (ili povrća) koje bolje gasi žeđ u vrućim ljetnim danima od lubenice. Ovo čudesno voće ima odlično djelovanje na vaše zdravlje. Obiluje nutritivnim tvarima, sadrži malo masti i održava vaše tijelo hidratiziranim. No, lubenica je kao poklon. Uvijek joj se radujete, ali niste uvijek sigurni da ćete dobiti ono što ste htjele kada je otvorite. Eksperti ne filozofiraju puno. Kažu da postoje tri standardna pravila koja morate slijediti ako želite kupiti zrelu, slatku i sočnu lubenicu.

atma.hr – 52
1. Prvo je, naravno, dobro pogledajte. Veće posjekotine mogle bi zakačiti unutrašnjost, a to nikako nije dobro, posebno tokom vrelih ljetnih dana, zato ih maksimalno izbjegavajte. Zrela lubenica treba biti tamno zelene boje. Plus, kažu da je dobar znak ako se na lubenici nalazi ožiljak poput ovog na slici.

sara-na-lubenici

2. Zatim je podignite. Ako je zrela, trebala bi biti teška za svoju veličinu. 92 % lubenice čini voda. Nezrela lubenica je lagana za svoju veličinu, jer nije pokupila dovoljno vode.

3. Razgledajte. Potražite stranu lubenice koja je ležala na zemlji. Svaka lubenica ima to mjesto i trebalo bi da bude neke kremasto žute boje, između boje banane i boje limuna. Ako je površina bijele boje ili svijetlo zelene boje, to je znak da nije dovoljno zrela, da je prerano ubrana, odnosno da nije dovoljno dugo ostala na suncu.

Sada se vjerovano pitate šta je poznatim kuckanjem lubenice, testom zvuka i tim stvarima? Neki se uzgojivači strogo drže ovog pravila, dok neki tvrde da nije toliko bitno. Neki kažu da bi zrela lubenica trebala proizvesti dubok ton, dok oštrije, kraće zvukove proizvodi lubenica koja nije dovoljno zrela. Jedan prodavač nam je rekao da lubenice kucka samo zbog mušterija, odnosno da uopće ne vjeruje u to pravilo.

Postoje i druge metode, manje poznati, neki ih čuvaju samo za sebe. Imate li vi neku foru koju biste podijelili sa našim čitaocima? Kako vi birate svoju lubenicu?

namirnice.ba

atma.hr – 52