Osjećate li se često slabim, umornim i iscrpljenim? Smetaju li vam sitnice i razdražljivi ste? Tako se možete osjećati ukoliko vašem tijelu nedostaje magnezija. Magnezij je ključni, a često zanemareni, dio balansirane dijete. Važan je za više od 300 funkcija u našem tijelu – a mnoge od njih daju nam potrebnu energiju. Posebno su povećane njegove potrebe u slučaju stresa, jednolične prehrane, bavljenja sportom, izloženosti vrućini i pojačanom znojenju, tokom rasta i razvoja, kod trudnica, dojilja, oboljelih od šećerne bolesti, kroničnih bolesnika te osoba s probavnim bolestima, proljevom ili povraćanjem.

atma.hr – 52
Rezultati istraživanja potvrđuju da je opskrba tim životno važnim mineralom često nedovoljna, a ako je ispod donje preporučene granice, otpornost je smanjena, povećana je podložnost stresu i oscilacijama općeg zdravstvenog stanja. Dnevne su potrebe za magnezijem oko 300 do 400 miligrama. Ovo su namirnice u kojima možete pronaći ovaj mineral.

Banane

Odličan prirodni borac protiv umora i iscrpljenosti. Jedna prosječna banana sadrži 32 mg magnezija, ali također sadrži i kalij – još jedan mineral koji podiže nivo energije u tijelu.

Smeđi grah

Jedna šalica ovog zdravog ploda sadrži 70 mg magnezija, ali je također dobar izvor potrebnih zdravih vlakana i proteina!

Crni grah

Također odličan izvor magnezija. Jedna šalica sadrži dobrih 120 mg ovog važnog minerala!

Smeđa riža

Jedna šalica ove namirnica sadrži 84 mg magnezija. Ako baš želite magnezijom bogat obrok spojite ih sa crnim grahom. Te dvije namirnice u kombinaciji također će vam obezbijediti svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne tijelu.

Leća

Osim što je puna proteina i vlakana, jedna šalica leće sadrži 72 mg magnezija.

atma.hr – 52
Špinat

100g kuhanog špinata sadrži oko 70 mg magnezija, ali je također odličan izvor kalcija. Sirov je dobar za vaše tijelo, ali našem tijelu je lakše apsorbirati ove minerale iz kuhanog.

Ostali izvori magnezija

Bogati izvori magnezija su također tofu, leguminoze, cjelovite žitarice, zeleno lisnato povrće, mekinje, brazilski orasi, sojino brašno, bademi, melasa, bučine sjemenke i pinjoli. Općenito, cjelovite žitarice, orašidi i zeleno lisnato povrće.

http://namirnice.ba/magazin/nedostak-magnezijuma-nedostatak-energije-ovih-6-dostupnih-namirnica-odlicni-su-izvori-ovog-minerala/