Ljudi teže ostvarivanju mnogih ciljeva u životu. Čak i oni koji kreću duhovnim stazama mogu od svojih duhovnih praksi i učenja očekivati četiri generalna cilja: ekonomsko blagostanje, osjetilno uživanje, religioznost i oslobođenje. Ali ono što je srž svih duhovnih učenja je dostizanje ljubavi prema Bogu, a taj je cilj uzvišeniji čak i od oslobođenja. Bog se osobno pojavljuje među ljudima u ovom materijalnom postojanju s vremena na vrijeme kako bi svakome dao priliku da probudi svoju ljubav prema Njemu.

U Kršćanskim i Židovskim učenjima također postoji zapovijed da volimo Boga svim svojim srcem, umom i dušom i da svoga susjeda volimo kao sebe samoga.

Iznad osjetila, uma, inteligencije i ega, postoji duša. Ona je izvor života i kad duša shvati: “Ja sam vječna, puna znanja i sreće, ja sam dio Boga, ja sam Njegov instrument”, tada je osoba potpuno prosvjetljena. Tako je osobina čiste duše da koristi tijelo, um, inteligenciju, ego i sve ostalo, kao službu svijetu te da djeluje kao božji instrument.

Joga je proces pomoću kojeg  osoba može ponovo povezati i sjediniti svoju dušu ili atmu sa svojim izvorom, odnosno paramatmom, vrhovnom dušom. To pomaže osobi da se izvuče iz iluzije i ponovo poveže s Istinom. Riječ religija proizlazi iz latinske riječi religio što znači “ponovo se povezati s izvorom”. Riječi joga i religija imaju isto značenje.

Radhanath Swami

atma.hr – 52