Zahvaljujući njihovom božanstvenom okusu, nikog ne treba puno nagovarati da zagnjure glavu u posudu punu malina. No, okus nije jedini adut ovog neodoljivog tamnocrvenog voća. Maline su mnogo više od ukusnog ljetnog zalogaja. Ovo je voće bogato hranjivim tvarima, koje mogu odagnati bolesti i podariti tijelu snagu i izdržljivost.

atma.hr – 78
Blagodati od fitonutrijenata

Maline sadrže obilje hidroksibenzoičke kiseline, antocijanina,  resveratrola i flavonola kao što su kvercetin i kaempferol. Većina ovih fitonutrijenata čuva stanično zdravlje, štiti stanice od oštećenja i regulira upalne enzime. Time smanjuju rizik od kroničnih tegoba poput pretilosti, krvožilnih bolesti i dijabetesa tipa II. U ovom je pogledu osobito značajna elagična kiselina, vrsta hidroksibenzoičke kiseline, koja ima naglašena protuupalna svojstva.

Zaštita od raka

U novije su vrijeme maline postale zanimljive zbog sastojaka koji štite od raka. Isprva su ključnim antikancerogenim sastojcima smatrali nutrijente s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima. Istraživanja na raku dojke, jednjaka, debelog crijeva i maternice pokazala su da ti nutrijenti značajno smanjuju oksidativni stres i ublažavaju upale, čime ometaju razvoj i reprodukciju stanica raka. Novije su studije ukazale na dodatno djelovanje fitonutrijenata u malini. Čini se da elagitanini, nutrijenti srodni elagičnoj kiselini, sprečavaju pretvaranje zdravih stanica u zloćudne. Stanicama koje već jesu zloćudne elagitanini šalju signale kojima ih potiču na apoptozu, ili – pojednostavljenim rječnikom – samouništenje.

Malina vrste Rubus rosifolius, koja raste u obje Amerike, Australiji i Istočnoj Aziji, ima najveću snagu u pogledu smanjivanja broja zloćudnih stanica. Prema istraživanju objavljenom u Journal of Food Composition and Analysis, ova vrsta maline ima drukčiju fitokemiju i biološke aktivnosti od svih ostalih vrsta. Istraživači su utvrdili da ekstrakti Rubus rosifoliusa sprečavaju rast stanica raka pluća za 54 posto, debelog crijeva za 50 posto, želuca za 37 posto i pluća za 24 posto.

atma.hr – 39

Ketonima protiv masnoća

Crvene maline imaju bogatstvo vitamina i minerala, malo kalorija i nizak glikemijski indeks. To ih čini gotovo savršenom namirnicom pa u njima trebate uživati što češće. Povrh toga, prirodni fenolski spojevi u crvenim malinama imaju potencijala za ublažavanje pretilosti. Ketoni maline prirodni su fenolski spojevi, koji su, između ostalog, odgovorni za aromu maline.

“Ketoni maline mogu vam pomoći u nastojanjima oko mršavljenja, osobito ako ga spojite s redovnim vježbanjem i uravnoteženom prehranom sa zdravim i integralnim namirnicama”, navodi dr. Oz.

Prehrambeni stručnjaci iz korejskog Seula davali su muškim miševima visokomasnu prehranu i ketone maline (napomena – Alternativa za Vas ne podržava eksperimente na životinjama). Iako su se trebali jako udebljati od takve prehrane, to se nije dogodilo, a znanstvenici to pripisuju ketonima maline. Korejski stručnjaci vjeruju da ketoni maline nude veliku nadu kao biljni lijek protiv pretilosti, jer njihove biološke aktivnosti mijenjaju metabolizam lipida.

Kako djeluju ketoni

Djelotvornost ketona maline rezultat je pojačanog lučenja adiponektina, hormona koji sudjeluje u sprečavanju nastanka masnih naslaga. “Adiponektin je bjelančevina koju tijelo koristi radi reguliranja metabolizma”, piše dr. Oz. Ketoni maline dovode do brže razgradnje masnoća u stanicama, čime pomažu tijelu da brže sagorijeva salo.

atma.hr – 75
Preporučene doze

U sklopu režima mršavljenja preporučena je doza 100 miligrama ketona dnevno u obliku dodatka prehrani. Mnogi proizvođači prodaju ketone maline u tabletama od upravo 100 miligrama radi jednostavnijeg doziranja. Da biste unijeli u organizam toliku količinu ketona jedući svježe maline, morali biste pojesti 40 kilograma malina. Međutim, pozivamo vas na oprez, jer budući da je za proizvodnju ketona potrebno jako puno svježih malina, ovaj se dodatak prehrani često proizvodi industrijski uz pomoć kemijskih reakcija.

Ostale dobrobiti ketona

Mršavljenje nije jedina dobrobit od ketona maline. Ovaj spoj pomaže pri snižavanju kolesterola i ublažavanju bola nakon intenzivne vježbe. Ovi ketoni sadrže salicilnu kiselinu, čime pomažu protiv ateroskleroze i srčanih bolesti. Postoje naznake i da ketoni pomažu ljudima koji pate od alopecije, ali to svojstvo nije još temeljito proučeno.

atma.hr – 78
Što zrelija, to moćnija

Zrelost maline također je važan faktor. Prema istraživanju objavljenom u časopisu Agricultural and Food Chemistry, crvene maline imaju najveće djelovanje kad su potpuno zrele. Ukupni nivoi antocijanina u svim vrstama malina rastu u direktnoj proporciji sa zrelošću.

Autor: Ozren Podnar
alternativa-za-vas.com

53 SUPERHRANA

SUPERHRANA

superhrana 1

Kreativne ideje za uvođenje supernamirnica u svakodnevnu prehranu

Kuharica, ali i knjiga koja nas upoznaje s biljnim supernamirnicama koje bismo uvijek trebali imati kod kuće kako bismo održavali stalnu razinu optimalnog zdravlja.

Autorica nam donosi slasne i originalne, ali jednostavne recepte koje je lako uklopiti u dnevnu rutinu i obiteljski jelovnik. Od doručka do večere, od energetskih napitaka do brzih slastica za podizanje energije i snage, ova knjiga je vodič za cjelovitu gurmansku prehranu, uz koju ćete "pucati od zdravlja".